• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 3.5.2025Meniny má Galina
13°Bratislava

6 chýb, ktoré robíte pri príprave palaciniek

  • 6:40 21.02.2021
  • Svet
6 chýb, ktoré robíte pri príprave palaciniek

Dotiahnite recept na palacinky do dokonalosti. Týchto 6 chýb pri ich príprave často opakuje väčšina z nás.

Palacinky sú dezert, ktorý sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Môžete ich naplniť tradičným džemom či čokoládou, alebo vymyslieť klasiku na slaný spôsob napríklad so špenátom.

Aby boli palacinky naozaj lahodné, pripravte si ich tak, ako to dokážu jedine šéfkuchári. Vyhnite sa pritom týmto častým chybám:

1. Nepoužívate správne prostriedky

Foto: Nikonov Vladimir/Shutterstock.com

Kvôli palacinkám si určite nemusíte kupovať panvicu za stovky eur, ale aj pri tej, ktorú doma nájdete, sa treba uistiť, že ju používate správne.

Panvica na palacinky by v prvom rade nemala byť poškriabaná, zodratá alebo pokrútená. Ideál je nepriľnavá panvica s rovnomernou distribúciou tepla po celom povrchu.

2. Varíte pri nesprávnej teplote

Ak ste ju doteraz považovali za malichernosť, je najvyšší čas zmeniť názor. Správna teplota je totiž kľúč k dokonalým palacinkám. Ak to preženiete, spečú sa vám okraje a vnútro ostane surové. Ak sa naopak bojíte pridať, palacinky sa budú dlho piecť a nebudú chutiť dobre.

Pri príprave palaciniek je základ liať cesto do rozpálenej panvice. Na sporáku zapnite mierny plameň, a na ňom ohrievajte panvicu aspoň tri minúty. Potom môže prísť na rad cesto.

3. Preháňate to s miešaním

Cesto na palacinky má byť jemné a vláčne, a preto sa mnohí ľudia spoliehajú na pomoc metličky na miešanie. Tá sa síce zbaví hrudiek, ale vaše cesto pripraví aj o bublinky, a tak na záver nebude nadýchané. Pri miešaní cesta preto postupujte jemne a opatrne, aby ste to neprehnali.

4. Miešate suché a mokré

Foto: New Africa/Shutterstock.com

Ak nechcete, aby sa vám v ceste tvorili hrudky, vyhnite sa miešaniu suchých a tekutých prísad naraz. V osobitných nádobách zmiešajte najprv tekuté a suché prísady, a nakoniec ich skombinujte.

5. Nenecháte cesto odpočinúť

Pri výrobe palaciniek musíte mať dostatok trpezlivosti. Po zmiešaní všetkých zložiek cesta by ste hotový produkt mali nechať odpočívať aspoň na 10 minút, alebo pokojne aj počas celej noci. Cesto sa vďaka tomu mierne zdvihne, čo postrehnete na chuti aj textúre.

6. Často ich prevraciate

Každú palacinku by sme na panvici mali obrátiť len raz. Príliš časté obracanie totiž môže viesť k jej stenčeniu. Počkajte preto, kým sa na jednej strane palacinky začnú tvoriť bublinky, a palacinku prevráťte. Nechajte ju chvíľu opiecť, a vyložte rovno na tanier.

Zdroj: Info.sk, DP, dailystar.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rozhlasová stanica tajne používala moderátorku vytvorenú AI

Rozhlasová stanica tajne používala moderátorku vytvorenú AI

VČERA - 15:34Zaujímavosti

Austrálska hudobná rozhlasová stanica CADA sa stala terčom kritiky po tom, ako pol roka používala moderátorku vytvorenú umelou inteligenciou bez toho, aby to priznala.

Ako predĺžiť mačke život? 2 kroky, ktoré musíte dodržiavať

Ako predĺžiť mačke život? 2 kroky, ktoré musíte dodržiavať

20:27 01.05.2025Zaujímavosti

Veterinár hovorí o kľúčových krokoch k dlhému a šťastnému životu mačky.

Ovocie v umývačke? Tento trik neoľutujete!

Ovocie v umývačke? Tento trik neoľutujete!

20:03 01.05.2025Zaujímavosti

Ako na efektívnu starostlivosť o umývačku riadu? Pomôže vám aj netradičný trik s ovocím.

Zelenskyj si na pohreb pápeža nevzal oblek, toto je reálny dôvod.

Zelenskyj si na pohreb pápeža nevzal oblek, toto je reálny dôvod.

19:41 01.05.2025Zaujímavosti

Ukrajinský prezident na pohrebe pápeža Františka obišiel protokol. Prečo to spravil?

Pozor na sójovú omáčku: Toto musíte spraviť po jej jedení

Pozor na sójovú omáčku: Toto musíte spraviť po jej jedení

14:11 01.05.2025Zaujímavosti

Nevyhnutná prísada ázijskej kuchyne má svoje riziká. Toto nezabudnite spraviť po jedení sójovej omáčky.