• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
14°Bratislava

9 spôsobov, ako predĺžiť výdrž sviečok

  • 17:34 19.12.2020
  • Bratislava
9 spôsobov, ako predĺžiť výdrž sviečok

Milovníci voňavých sviečok neznášajú ten pocit, keď sa musia so svojou obľúbenou vôňou rozlúčiť. Našťastie existuje niekoľko spôsobov, ktoré pomôžu predĺžiť jej život.

Za kvalitnú voňavú sviečku do interiéru si dnes zaplatíte aj niekoľko desiatok eur. Nejeden z nás sa preto pri nákupe pristihne pri myšlienke, či sviečku naozaj potrebujeme.

Ak sa vám pri každom zapálení sviečky zdá, že vyhadzujete peniaze do vzduchu, na vine môže byť nesprávna starostlivosť o vaše voňavé potešenie. Prečítajte si preto o niekoľkých spôsoboch, ako predĺžiť jeho výdrž.

1. Vyberte si správnu sviečku

Foto: Ira Lichi/Shutterstock.com

Pri menších sviečkach vám postačí samostatný knôt. Pri sviečkach, ktoré sú širšie, by ste ale mali uprednostniť tie s niekoľkými knôtmi, pretože vďaka tomu dosiahnete rovnomerné roztopenie vosku po celom obvode.

Pri nákupe dajte pozor aj na materiál, z ktorého je vyrobený knôt. Ak je to bavlna, sviečku stačí len zapáliť a zhasnúť. Ak je ale knôt z iného materiálu, pred zapálením by ste ho mali vždy pristrihnúť.

2. Položte ju na vhodné miesto

Sviečka na tanieriku položenom na koberci či krivom povrchu možno pôsobí esteticky, ale rozhodne nie bezpečne, ani efektívne. Zbytočnému požiaru či nerovnomernému horeniu sviečky sa vyhnete jednoducho tak, že ju uložíte na rovné a pred požiarom chránené miesto.

3. Dôležitý je čas jedného horenia

Foto: FotoHelin/Shutterstock.com

Vonné sviečky by sme mali zapaľovať najviac na štyri hodiny. Ak tento čas presiahnete, dôjde k nadmernému topeniu vosku, a sviečka tak rýchlejšie stratí vôňu.

Keď sviečku zapaľujete prvýkrát, nechajte ju horieť dosť dlho na to, aby sa okolo knôtu vytvorila rovnomerná vrstva roztopeného vosku.

Niektorí výrobcovia radia vypočítať čas horenia sviečky pomocou jej priemeru – na každých 2 a pol centimetra môže sviečka horieť hodinu. To znamená, že ak má sviečka priemer napríklad 5 centimetrov, nechávajte ju zapálenú zhruba na dve hodiny. Vďaka tomuto postupu sa bude vosk v skle vždy topiť v rovnomerných vrstvách.

4. Často vetrajte

Sviečku nikdy neklaďte do blízkosti ventilátorov alebo otvorených okien. Aj tak sa ale postarajte o to, aby bola izba so sviečkou dostatočne vzdušná, keďže tým dosiahnete priestrannejšie šírenie vône.

Po zapálení sviečky pootvorte aspoň jedno okno v miestnosti. Takto bude vzduch cirkulovať v priestranstve a privedie vôňu do všetkých kútov izby.

5. Pomôžte si alobalom

Ak to preženiete s časom horenia, a vosk po dohorení stvrdne do tvaru lievika s vysokými okrajmi po stranách, omotajte sviečku do alobalu. Jeho okraje by mali prečnievať cez okraje sviečky tak, aby ostal priestor na horenie knôtu. Takto sviečku zapáľte a čakajte, kým sa vosk roztopí do rovnej vrstvy.

6. Nechajte ju vychladnúť

Po dohorení nechajte sviečku celkom vychladnúť, kým ju znovu zapálite. Vo väčšine prípadov chladnutie netrvá dlhšie ako dve hodiny.

7. Skracujte knôt

Ak je knôtik príliš dlhý alebo, ako sme už spomínali, z iného materiálu ako bavlna, je potrebné ho pristrihnúť. Vďaka odstrihnutiu vrchnej časti knôtu tiež dosiahnete žiarivý, ale nie príliš vysoký plameň, ktorý bude rovnomerne horieť. Knôt by mal mať na začiatku horenia asi jeden centimeter.

8. Využite horúcu vodu

Ak vám už sviečka nehorí, zalejte ju vriacou vodou a nechajte vychladnúť. Po čase by sa na vrchu mala vytvoriť hrubšia vrstva vosku, ktorú môžete využiť ako náplň do vonnej lampy, alebo ho v strede prepichnite a položte na vrch novej sviečky. Takto si získa dlhšiu životnosť.

9. Využite pohár na niečo iné

Sviečky sa často predávajú v krásnych sklenených pohároch – prečo to nevyužiť? Keď sa pomocou horúcej vody zbavíte všetkého vosku, môžete nádobu použiť napríklad na skladovanie odličovacích tampónov alebo iných drobností.

Zdroj: Info.sk, DP, metro.co.uk, twitter.com/lucyparts, Video: YouTube.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

VČERA - 21:01Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

VČERA - 19:35Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

VČERA - 18:41Zaujímavosti

Spoločnosť Tesla vystríha majiteľov modelov áut Cybertruck pred umývaním v autoumyvárni. Čo sa stane, ak zákaz porušíte?

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

VČERA - 6:49Zaujímavosti

Erotický sen s niekým, kto nie je váš partner, sa rýchlo môže premeniť na nočnú moru. Je to dôvod na obavy?

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

21:20 30.04.2024Zaujímavosti

Jednoduché pravidlo dvoch sekúnd zachráni vaše auto pred drahými opravami v dôsledku jazdenia po poškodených cestách.