• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
14°Bratislava

Herec a nepísaný kráľ dabingu Stano Král oslavuje okrúhle narodeniny

  • 6:40 29.11.2020
  • Kostolište/Bratislava
Herec a nepísaný kráľ dabingu Stano Král oslavuje okrúhle narodeniny

Divadelného, televízneho a dabingového herca Stana Krála verejnosť pozná z veľkých muzikálových produkcií, množstva televíznych inscenácií a hlavne rozprávok.

Jeho charakteristickým hlasom hovorili mnohé hviezdy zahraničných filmov ako napríklad Tom Cruise, Johnny Depp, Charlie Sheen či David Schwimmer v kultovom seriáli Priatelia (1994). Herec s chlapčenskou tvárou sa v nedeľu 29. novembra dožíva 60 rokov.

Stanislav Král sa narodil 29. novembra 1960 v dedinke Kostolište na Záhorí, kde vyrastal spolu so starými rodičmi, rodičmi a sestrou Jankou. Neskôr sa rodina presťahovala do Malaciek. Na základnej škole i gymnáziu bol žiakom so samými jednotkami, často vystupoval na recitačných a klavírnych súťažiach. Klavír študoval 11 rokov a ako štrnásťročnému mu odporúčali štúdium klavíra na konzervatóriu. On sa však rozhodol pre gymnázium.

Láska k hudbe ho priviedla k pop-music a stal sa členom hudobnej skupiny Tenor, ktorá sa tešila veľkej popularite najmä na Záhorí. Počas pôsobenia v skupine sa okrem hry na klávesy venoval aj spevu. Herectvo vyštudoval na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Hneď od prvého ročníka bol o neho veľký záujem, nakrúcal jednu inscenáciu za druhou. Žiadaný bol najmä ako rozprávkový princ.

Po odslúžení vojenskej služby vo Vojenskom umeleckom súbore sa venoval najmä činohre, účinkoval vo viacerých divadlách - v Divadle Andreja Bagara (DAB) Nitra, na Novej scéne v Bratislave a v Slovenskom národnom divadle (SND).

Vytvoril celý rad dramatických postáv napríklad v hrách Smútok pristane Elektre, Zimná rozprávka, Dvaja, Noc na zamrznutom jazere, Proso, Reflexy, Kráľ Ubu, Fiescovo sprisahanie, Perníková bábika, Čierna komédia alebo Rómeo a Júlia.

Ako muzikálový herec sa výborne uplatnil vo veľkých tituloch z celosvetovej produkcie, ako sú Pomáda, Kráľ Dávid, Fidlikant na streche, Pokrvní bratia, Hriešny tanec či Madame de Pompadour. Naposledy ho mohli diváci vidieť tento rok na jar v premiére muzikálu Turandot na Novej scéne v Bratislave.

Mimoriadne bohatá je jeho televízna filmografia. Nakrútil viac než 100 televíznych inscenácií, rozprávok a zábavných programov. Herecký talent predviedol napríklad v historickej dráme Profesor na bielom koni (1984), v trojdielnej inscenácii Cesta životom (1984), vo filme Tá tajovská voda mútna (1987) mapujúcom život klasika slovenskej literatúry Jozefa Gregora Tajovského alebo v rozprávkach Čarovné kresadlo (1990) a Dúhová cesta (1991).

Vo filme Dubček (2018) stvárnil československého prezidenta Gustáva Husáka. Zahral si aj v seriáloch Štúrovci (1991), Ordinácia v ružovej záhrade (2007), Dr. Dokonalý (2012), Búrlivé víno (2012), Kolonáda (2013), Superhrdinovia (2014), Sestričky (2018) a v historickej minisérii Mária Terézia (2019).

Stano Král je známy aj vďaka svojmu nezameniteľnému hlasu. Daboval v populárnych seriáloch Priatelia (1994), Ally McBealová (1997) či Dva a pol chlapa (2003) a tiež prepožičal svoj hlas hollywoodskym hereckým hviezdam napríklad vo filmoch Mission: Impossible (1996), Vanilkové nebo (2001), Piráti z Karibiku (2003), alebo Továreň na čokoládu (2005).

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
4 nastavenia, ktoré zachránia slabú batériu v mobile

4 nastavenia, ktoré zachránia slabú batériu v mobile

DNES - 21:15Zaujímavosti

Ak si váš mobil urgentne pýta nabíjačku, doprajte mu oddych zmenou týchto štyroch nastavení, ktoré predĺžia výdrž batérie.

Video: Lietadlo Boeing sa pri pristávaní zrútilo na dráhu

Video: Lietadlo Boeing sa pri pristávaní zrútilo na dráhu

DNES - 20:15Zaujímavosti

Kamera zachytila desivý moment, keď spod lietadla začali lietať iskry.

Pražské metro oslavuje 50 rokov

Pražské metro oslavuje 50 rokov

DNES - 12:18Zaujímavosti

Od slávnostného uvedenia prvého úseku pražského metra do prevádzky uplynie vo štvrtok 9. mája 50 rokov. Stalo sa tak 9. mája 1974.

Kedy sa najviac oplatí cestovať do najpopulárnejších európskych destinácií?

Kedy sa najviac oplatí cestovať do najpopulárnejších európskych destinácií?

VČERA - 21:44Zaujímavosti

Leto už tradične patrí dovolenkám, no ak chcete ušetriť, pri cestovaní po Európe sa oplatí zvážiť aj iné, menej štandardné dátumy.

Veterinárka varuje pred touto zložkou v konzervách, môže spôsobiť rakovinu

Veterinárka varuje pred touto zložkou v konzervách, môže spôsobiť rakovinu

VČERA - 20:01Zaujímavosti

Zložka v konzervovanom krmive môže mať za následok rakovinu u zvierat.