• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
11°Bratislava

Ako sa starať o vianočný kaktus: Všetko o zálievke, kvitnutí a rozmnožovaní

  • 15:06 28.11.2020
  • Bratislava
Ako sa starať o vianočný kaktus: Všetko o zálievke, kvitnutí a rozmnožovaní

Vianočný kaktus nemusí byť len sezónna záležitosť. Ako sa oň starať, aby vám v zdraví vydržal počas celého roka?

Vianočný kaktus, alebo Schlumbergera truncata, je pestrým doplnkom domácností v čase adventu. Spolu s vianočnou ružou neodmysliteľne patrí k Vianociam, no v obchodoch sa väčšinou predáva počas celého roka.

Vianočný kaktus spoznáte podľa prevísajúcich vetvičiek zo zelených oválnych listov. Na konci každej vetvičky zvyknú vyrašiť červené, ružové, biele alebo fialové kvety dorastajúce do maximálnej dĺžky asi 8 centimetrov. Každý kvet kvitne niekoľko dní, pričom celkové obdobie kvitnutia trvá asi dva týždne.

Názov môže vzbudzovať dojem, že tak, ako iné kaktusy, aj tento druh preferuje skôr suchú piesčitú pôdu, no opak je pravdou. Rodiskom vianočných kaktusov sú pralesy v juhovýchodnej Brazílii, a na rozdiel od svojich púštnych súkmeňovcov majú v obľube vlhkejšie prostredie.

Správna starostlivosť je kľúčom k dlhovekosti a kvitnutiu vianočného kaktusu. Okrem pestrých kvetov k jeho prednostiam patrí aj nenáročnosť a veľmi jednoduché štiepenie.

Ako sa oň starať

Ideálny spôsob, ako zistiť, či vianočný kaktus potrebuje zálievku, je skontrolovať pôdu. Ak sa vám vrchná vrstva zdá byť suchá, alebo ak listy začnú vráskavieť, nastal čas na polievanie.

Kaktus by ste mali zasadiť do ľahkej a vzdušnej pôdy s dierkami na spodku kvetináča. Za každých okolností by ste sa mali vyhnúť preliatiu, na ktoré sú vianočné kaktusy veľmi citlivé.

Počas obdobia aktívneho rastu by ste kaktus mali hnojiť raz za dva týždne.

Počas zimy alebo letného obdobia bez zrážok doprajte svojmu kaktusu vlahu tým, že k nemu umiestnite misku s vodou. Vyparovanie sa už postará o zvyšok.

Čo sa týka umiestnenia, vianočné kaktusy obľubujú svetlé priestranstvá bez priameho slnečného žiarenia – to by mohlo spáliť listy.

Kvitnutie

Ako to už z názvu vyplýva, vianočnému kaktusu sa najlepšie darí v období okolo Vianoc. Najčastejšie kvitne vtedy, keď sa vonku striedajú dlhé noci s krátkymi dňami.

Ak ste už vyskúšali naozaj všetko, no kaktusu sa stále nedarí nahodiť puky, skúste ešte tento overený trik: 6 až 8 týždňov pred Vianocami ho na 12 hodín počas noci umiestnite na celkom tmavé miesto (napríklad garáž alebo pivnica). Potom ho vyneste na svetlé stanovisko, kde by mal mať aspoň 10 hodín prirodzeného svetla.

Ak vám kaktus stále nezakvitne, skúste ho presunúť bližšie k oknu.

Rozmnožovanie

Ako sme už spomenuli, vianočný kaktus sa rozmnožuje naozaj jednoducho. Postup je takýto: odstrihnite 3-4 dieliky vetvičky a zasaďte ich do malého kvetináča, ideálne s trochou hliny odobratou z materskej rastliny.

O odrezok sa starajte rovnako ako o dospelú rastlinu. K zakoreneniu dôjde pomerne rýchlo (približne za 4-6 týždňov). Najvhodnejší čas na množenie je na jar.

Zdroj: Info.sk, DP, marthastewart.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

DNES - 19:47Zaujímavosti

Pacienti, ktorí sa pred koncom života stretávajú so živými snami a víziami, podľa lekára pociťujú „lásku“. Ich zážitky sa však líšia aj v závislosti od veku.

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

DNES - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

VČERA - 13:45Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

VČERA - 7:22Zaujímavosti

Zábery útoku na slovenského dôchodcu sa šíria na sociálnych sieťach v Španielsku.