• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

4 veci, ktoré by ste mali urobiť ešte predtým, ako vám vypnú elektrinu

  • 20:32 25.10.2020
  • Bratislava
4 veci, ktoré by ste mali urobiť ešte predtým, ako vám vypnú elektrinu

Nenechávajte veci na náhodu. Tieto záležitosti zabezpečte ešte predtým, ako dôjde k výpadku elektriny.

Najhoršie na výpadkoch elektriny je to, že o nich často dopredu nevieme. Napriek tomu, že elektrodistribúcia na Slovensku sa rok čo rok skvalitňuje, tisíce domácností sú v niektoré dni stále odkázané na svetlo zo sviečok.

Najčastejšie k výpadkom elektriny dochádza počas vyčíňania prírodných živlov v podobe povodne, víchrice či búrky. Keďže sa môžeme ocitnúť bez elektriny doslova zo dňa na deň, je lepšie sa preventívne pripraviť. Zamerajte sa preto na tieto štyri kroky.

1. Únikový východ a núdzové zdroje

V prípade nečakaných prírodných katastrof je na mieste zopakovať si únikové cesty z domácnosti, najmä ak bývate v paneláku. Rovnako by ste mali ovládať prístup k núdzovým zdrojom, ako sú jedlo a lieky.

Majte vždy poruke zoznam kontaktov a adries rodiny a známych, u ktorých môžete v nutnom prípade prespať. Uložte si do mobilu aj kontakt na lokálneho dodávateľa elektrickej energie, u ktorého môžete nahlásiť výpadok, prípadne sa informovať, dokedy bude vypnutá elektrina.

2. Generátor

Ak nutne potrebujete elektrinu počas celého dňa, alebo u vás doma často vypínajú prúd, generátor určite oceníte. V závislosti od druhu a veľkosti tak pri výpadku dokážete na niekoľko hodín až dní udržať chod základných elektrospotrebičov.

Vhodnou investíciou je aj záložný zdroj, na ktorý síce nenapojíte celú domácnosť, no pomôže aspoň počítaču, chladničke alebo iným spotrebičom.

3. Mraziarenský box

Dostatok vody a jedla a strecha nad hlavou vás prevedú každou katastrofou. Ako si ale poradiť s potravinami, ktoré pri výpadku elektriny ostali v chladničke? Ak si túto otázku kladiete príliš často, pouvažujte nad kvalitnejšou mrazničkou.

Ak vám v pivnici ostalo miesto na mraziarenský box, jeho kúpu určite neoľutujete. Samozrejme, pri nulovom elektrickom prúde prestane mraziť aj on, ale na rozdiel od chladničky a bežnej mrazničky je lepšie izolovaný, takže chlad v ňom vydrží oveľa dlhšie.

4. Zábava a spojenie

Počas výpadku človek nemyslí len na jedlo a bezpečie. Hoci ide o najdôležitejšie potreby, po ich zabezpečení prichádza nuda. Čo robiť, keď sa nedá pozerať televízor alebo hrať na počítači?

V takýchto prípadoch vás zachráni aj záložná batéria do notebooku, mobilu či tabletu. Na absenciu internetu vás pripravia stiahnuté filmy, e-knihy či seriály. Tie si môžete ukladať aj na voľný disk. Ak dostanete chuť na klasickú knihu, kúpte si prenosnú lampu na baterky, ktorá sa dá pripevniť k obalu knihy.

V prípade nutnej potreby internetu využite mobilné dáta. Pomocou hotspotu ich môžete využívať aj na počítači.

Zdroj: Info.sk, DP, popsci.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

VČERA - 21:14Zaujímavosti

Takto dokážete obnoviť dotykovú obrazovku v automobile, keď prestane reagovať.

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

VČERA - 19:47Zaujímavosti

Pacienti, ktorí sa pred koncom života stretávajú so živými snami a víziami, podľa lekára pociťujú „lásku“. Ich zážitky sa však líšia aj v závislosti od veku.

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

VČERA - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

13:45 25.04.2024Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.