• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
14°Bratislava

Bardejov pred testovaním hlási problémy, nemajú dostatok administratívnych pracovníkov

  • 10:54 21.10.2020
  • Bardejov
Bardejov pred testovaním hlási problémy, nemajú dostatok administratívnych pracovníkov

Mesto sa snaží pre testovanie spraviť maximum. Napriek tomu stále nevyriešilo niekoľko problémov.

Zabezpečiť 42 administratívnych pracovníkov v 14 odberových miestach v súvislosti s plošným testovaním na ochorenie COVID-19 vníma mesto Bardejov ako problém. Ním môže byť aj likvidácia použitého odberného materiálu. Ako však pre TASR uviedol hovorca mesta Bardejov Štefan Hij, vyvinú maximálne úsilie, aby splnili všetko, čo sa od nich očakáva.

V utorok sa v Bardejove konalo zasadnutie bezpečnostnej rady okresu, na ktorom sa okrem predstaviteľov štátnej správy a samosprávy zúčastnili aj zástupcovia Ministerstva obrany SR, Hasičského a záchranného zboru a polície. S testovaním sa v meste i v okrese začne v piatok (23. 10.) a potrvá do nedele (25. 10.).

Armáda zabezpečí testy, ochranné pomôcky a zdravotníkov, samospráva má zabezpečiť priestory, administratívnych pracovníkov, predpoklad je troch na jedno odberné miesto. Ďalej pripojenie na internet a zabezpečenie miestností na identifikáciu občanov, samotný odber a vyhodnotenie, ako aj na prezliekanie sa pracovníkov, ktorí budú vykonávať testovanie, distribúciu zdravotníckeho materiálu na odberné miesta, jeho stráženie počas troch dní, následne jeho likvidáciu a dezinfekciu,“ uviedol Hij.

Podľa jeho slov padol na rokovaní návrh, aby sa testovanie uskutočnilo v exteriéri. „V interiéri by sa nachádzali iba pracovníci vykonávajúci samotné úkony. Samospráva intenzívne pracuje na zabezpečení všetkých jej úloh, zdá sa však, že aj po včerajšom rokovaní je ešte mnoho otázok nezodpovedaných a veľa detailov nedoriešených. Ako najväčší problém vidíme zabezpečenie administratívnych pracovníkov. Samospráva totiž nemôže nikoho zo svojich zamestnancov nútiť, aby sa prihlásili a je to naozaj na dobrovoľnosti. Ak uvážime, že v samotnom Bardejove a jeho mestských častiach bude vytvorených dovedna 14 odberných miest, tak potrebujeme 42 administratívnych pracovníkov. V atmosfére obáv z ochorenia COVID-19 je problematické túto kvótu naplniť,“ vysvetlil Hij.

Problémom môže byť podľa neho aj likvidácia použitého odberného materiálu. „Bude zrejme klasifikovaný ako nebezpečný a nakladať s ním môže iba špeciálne oprávnená organizácia, navyše aj uloženie a likvidácia takéhoto odpadu nie je možná na každej skládke. My síce máme organizáciu, ktorá zabezpečuje odvoz a likvidáciu odpadu, ale komunálneho, nie nebezpečného,“ doplnil Hij s tým, že v stredu popoludní bude opäť zasadať mestský krízový štáb a následne budú vedieť, čo je potrebné ešte zabezpečiť.

Ako dodal, finančnú otázku súvisiacu s plošným testovaním budú riešiť až po jeho realizácii.

Dolnému Kubínu stále chýbajú základné informácie

Vedeniu mesta Dolný Kubín stále chýba množstvo potrebných informácií k pilotnej fáze celoplošného testovania obyvateľstva na nový koronavírus. Podľa primátora Jána Prílepka dva dni pred začiatkom testovania stále nepoznajú odpovede na niektoré základné organizačné a bezpečnostné otázky. Hovorí, že mnohé informácie sa dozvedajú len z médií.

„Všetky otázky typu, kto zabezpečí dobrovoľníkov, ako dobrovoľníci budú chránení, či môžu nakladať s osobnými údajmi, ktoré vygenerujeme v rámci evidencie obyvateľstva, či ich bude dostatok, a mnohé ďalšie otázky, stále nie sú zodpovedané. Nevieme, ako bude zabezpečená priebežná hygiena. Na oficiálnej stránke ministerstva obrany sa síce nachádzajú všetky informácie o plošnom testovaní, ktoré sa začína 30. októbra, avšak chýbajú jasné informácie, usmernenia a odpovede na otázky samospráv, ale aj našich obyvateľov o pilotnom testovaní, ktoré nás čaká už o dva dni,“ povedal pre TASR Prílepok.

Podľa primátora sa zatiaľ ako organizátor testovania javí ministerstvo obrany, ktoré ich kontaktovalo prostredníctvom zástupcov ozbrojených síl a požiadalo o súčinnosť. Zdôraznil, že v tejto chvíli radnica pracuje na tom, aby dokázala byť maximálne súčinná. „Nevyhnutne však potrebujeme, aby nám boli zodpovedané všetky otázky. Ešte stále definitívne nevieme, či odberné miesta, ktoré armáda kontrolovala, budú aj schválené hygienikmi. Zároveň nevieme, ako chceme zabezpečiť, aby obyvatelia prišli na testovanie rovnomerne počas všetkých troch dní. Aby sme neriešili to, že niekto bude čakať na testovanie dlhé hodiny,“ skonštatoval.

Testovacie miesta v Dolnom Kubíne nebudú rovnaké ako volebné miestnosti – tak ako sa pôvodne plánovalo. Nie všetky totiž spĺňali požiadavky štátu na testovacie miesto. Primárne radnica ponúkla priestory v budovách mesta. Do úvahy tiež prichádzajú športoviská a telocvične, ktoré sú dlhodobo mimo prevádzky, prípadne školy, ktoré budú po testovaní do riadnej dezinfekcie uzavreté.

„Žiadna materská škola, aj keď v nej bývajú volebné miestnosti, nebude miestom testovania. Hlavným dôvodom sú kapacitné obmedzenia v budovách, ktoré úplne nespĺňali zvýšené nároky štátu, a zároveň sme sa chceli vyhnúť niekoľkodňovému uzavretiu škôlok,“ doplnil primátor s tým, že napriek mnohým nezodpovedaným otázkam zo strany zástupcov štátu radnica vyzdvihuje profesionalitu a prístup zástupcov ozbrojených síl pridelených pre mesto.

Na Orave a v Bardejove by malo byť počas pilotnej fázy celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 otestovaných od piatka (23. 10.) do nedele (25. 10.) 180.000 osôb v rámci 235 odberných miest. Na testovaní sa bude podieľať viac ako 2500 vojakov, policajtov, hasičov, zdravotníkov a administratívnych pracovníkov.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentke telefonoval holandský kráľ, Slovensku želá upokojenie situácie

Prezidentke telefonoval holandský kráľ, Slovensku želá upokojenie situácie

DNES - 16:39Domáce

Holandský kráľ Viliam-Alexander sa v piatok popoludní telefonicky spojil s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou.

Polícia po stredajšom útoku aktívne koná proti nenávistným prejavom na internete

Polícia po stredajšom útoku aktívne koná proti nenávistným prejavom na internete

DNES - 16:05Domáce

Polícia zaznamenala v súvislosti s útokom na Roberta Fica na sociálnych sieťach obrovské množstvo hanlivých a nenávistných komentárov vo vzťahu k osobe predsedu vlády SR.

Poľský kamionista pod vplyvom alkoholu zavinil dopravnú nehodu

Poľský kamionista pod vplyvom alkoholu zavinil dopravnú nehodu

DNES - 15:59Domáce

Žilinská polícia vyšetruje piatkovú rannú dopravnú nehodu na ceste I/60 v Žiline, ktorú spôsobil 45-ročný poľský kamionista.

Prokurátor navrhuje väzbu pre obvineného zo streľby na premiéra, rozhodne ŠTS

Prokurátor navrhuje väzbu pre obvineného zo streľby na premiéra, rozhodne ŠTS

DNES - 15:07Domáce

Prokurátor navrhuje väzbu pre obvineného muža, ktorý v stredu (15. 5.) viacerými strelami ťažko zranil predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD).

Michal Šimečka podal trestné oznámenie v súvislosti s vyhrážkami smrťou

Michal Šimečka podal trestné oznámenie v súvislosti s vyhrážkami smrťou

DNES - 14:34Domáce

Predseda opozičného Progresívneho Slovenska (PS) a podpredseda parlamentu Michal Šimečka podal trestné oznámenie v súvislosti s vyhrážkami smrťou.