• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
11°Bratislava

Peter Sagan víťazne zdolal 10. etapu Giro d'Italia

  • 16:12 13.10.2020
  • Tortoreto
Peter Sagan víťazne zdolal 10. etapu Giro d'Italia

Sagan triumfoval prvýkrát od 10. júla 2019.

Slovenský cyklista Peter Sagan triumfoval v utorňajšej 10. etape Giro d'Italia. Dočkal sa prvého víťazstva od 10. júla minulého roka, keď vyhral 5. etapu na Tour de France, a na konte už má úspechy na všetkých troch podujatiach Grand Tours.

Tridsaťročný Sagan dotiahol sólovou jazdou v závere do víťazného konca takmer celodenný únik. V kariére si pripísal 114. triumf a na Gire sa presadil hneď pri svojej premiérovej účasti.

Po prvom voľnom dni čakala na jazdcov 177-kilometrová zvlnená etapa z Lanciana do Tortoreta. Ešte pred jej začiatkom odstúpili z podujatia pre koronavírusové nálezy tímy Mitchelton-Scott, Jumbo-Visma s Holanďanom Stevenom Kruijswijkom či Austrálčan Michael Matthews zo Sunwebu, ktorý figuroval na tretej priečke bodovacej súťaže. Na druhom mieste bojov o cyklámenový dres je Sagan, ktorý odštartoval s 57-bodovým mankom na vedúceho Francúza Arnauda Demarea (Groupama-FDJ). Trojnásobný majster sveta bol od úvodu jedným z najaktívnejších pretekárov, z pelotónu vyrazil už pod prvým kopcom (1,8 km, 7,8%), spolu s ním sa odpútal aj Talian Filippo Ganna (Ineos Grenadiers), ktorý už má na tomto Gire na konte dva etapové vavríny (1. a 5. etapa). Sagan vyhral vrchársku prémiu, podstatnejšia však pre neho bola rýchlostná prémia, ktorá sa nachádzala 66,9 km pred páskou.

Neskôr sa k lídrom pripojilo osem cyklistov, z hlavného poľa sa odpútalo ďalších šesť jazdcov a v pelotóne začal pracovať Demareov tím, ktorý sa snažil zlikvidovať oba úniky. Groupama-FDJ dostihla 110 km pred cieľom jednu skupinu a vpredu zostalo jedenásť borcov, ktorí si aj Saganovou zásluhou vypracovali 40-sekundový náskok. Potom zostala na čele osemčlenná skupina, vedenie sa dočasne zredukovalo na 20 sekúnd, ale 88 km pred finišom zvoľnila Groupama-FDJ tempo a situácia na ceste sa upokojila, čo využil únik na zvýšenie svojho náskoku. Na rýchlostnej prémii získal Sagan maximálny možný počet 12 bodov a za Demaraeom v tomto momente zaostával o 45 bodov. Na prvom zo série krátkych stúpaní v okolí cieľového mesta Tortoreto (2,9 km, 7,3%) sa náskok pohyboval okolo štyroch minút. Na nasledujúcom kopci (3,1 km, 9,2%) už náskok klesol k dvom minútam a náročnú technickú etapu ešte viac skomplikovalo daždivé počasie.

Po krátkom neklasifikovanom, no strmom stúpaní so sklonom cez 20 percent a technickom zjazde na mokrej vozovke sa vpredu udržali už iba Sagan a Brit Ben Swift (Ineos Grenadiers). Spoločne zvládli aj predposledný kopec, slovenský reprezentant sa odtrhol na záverečnom stúpaní (1,9 km, 7,2%). Nestačil mu ani najbližší prenasledovateľ Pello Bilbao zo Španielska (Bahrain-McLaren) a Sagan si po skvelom výkone vybojoval premiérové víťazstvo na Gire. Za víťazstvo dostal ďalších 25 bodov do súťaže o cyklámenový dres, v ktorej stráca na Demarea už iba 20 bodov.

Zdroj: Info.sk, TASR, Video: YouTube.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Odborníci OSN tvrdia, že na ukrajinský Charkov v januári dopadla raketa z KĽDR

Odborníci OSN tvrdia, že na ukrajinský Charkov v januári dopadla raketa z KĽDR

VČERA - 22:10Zahraničné

Úlomky rakety, ktorá 2. januára spadla na ukrajinské mesto Charkov, pochádzali zo severokórejskej balistickej strely typu Hwasong-11.

Bielorusko zakázalo činnosť nemeckého telerozhlasu Deutsche Welle

Bielorusko zakázalo činnosť nemeckého telerozhlasu Deutsche Welle

VČERA - 21:47Zahraničné

Bieloruské ministerstvo vnútra označilo bieloruskú redakciu nemeckého verejnoprávneho telerozhlasu Deutsche Welle za extrémistickú organizáciu a zakázalo jej vykonávať akúkoľvek činnosť.

Európsky parlament zverejnil video, starší ľudia volajú mladých k eurovoľbám

Európsky parlament zverejnil video, starší ľudia volajú mladých k eurovoľbám

VČERA - 20:39Zahraničné

Európsky parlament sa novým krátkym videom zverejneným v pondelok snaží zmobilizovať ľudí, aby išli voliť v júnových eurovoľbách.

Partnerstvo párov rovnakého pohlavia dostane v Česku väčšinu manželských práv

Partnerstvo párov rovnakého pohlavia dostane v Česku väčšinu manželských práv

VČERA - 19:13Zahraničné

Páry rovnakého pohlavia budú môcť v Česku od budúceho roka uzatvárať partnerstvá s väčšinou práv, aké heterosexuálnym párom poskytuje manželstvo.

Pavel plánuje rokovanie s Pellegrinim, na návštevu ho pozval aj Steinmeier

Pavel plánuje rokovanie s Pellegrinim, na návštevu ho pozval aj Steinmeier

VČERA - 18:00Zahraničné

Česko podľa prezidenta Petra Pavla pozorne sleduje, čo sa deje na Slovensku. V nadchádzajúcom období bude rokovať so zvoleným slovenským prezidentom Petrom Pellegrinim.