• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 19.5.2024Meniny má Gertrúda
15°Bratislava

Fico: Schôdzka prezidentky s ministrom financií potvrdila, že plán obnovy nie je

  • 15:00 28.09.2020
  • Bratislava
Fico: Schôdzka prezidentky s ministrom financií potvrdila, že plán obnovy nie je

Výstup zo stretnutia prezidentky SR Zuzany Čaputovej a ministra financií SR Eduarda Hegera (OĽANO) potvrdil, že v prípade národného plánu obnovy nemá vláda nič v rukách.

Na pondelkovej tlačovej konferencii opozičnej strany Smer-SD to uviedol jej predseda Robert Fico.

"Čakali sme zásadné informácie, počuli sme len prázdne slová,“ komentoval Fico prezentáciu výsledkov stretnutia. Zároveň si myslí, že prezidentka je vládou, ale i svojim poradcom, ktorý sa má zúčastňovať diskusií o tvorbe národného plánu, uvádzaná do nepríjemnej situácie. „Napriek tomu, že jej poradca sa má zúčastňovať prípravy rámcového plánu, prezidentka priznáva, že má vedomosť len o materiáli, ktorý unikol do médií,“ upozornil Fico s tým, že zatiaľ ide len o zoznam predstáv o tom, čo sa dá na Slovensku urobiť.

Zdôraznil v tejto súvislosti, že deklarované myšlienky, ktoré z pripravovaného rámcového plánu zazneli, nerešpektujú zásady, ktoré pre stanovenie národných plánov definovala Európska rada z júla 2020.

Prostriedky z osobitného finančného rámca majú byť použité v rokoch 2021 až 2023 na projekty, ktoré sa týkajú sanovania hospodárskych škôd napáchaných pandémiou, zachovanie pracovných miest a riešenie hospodárskeho rastu so zohľadnením národných špecifík, ale aj priorít Európskej komisie a Európskej rady zameraných na rozvoj digitálnej zelenej ekonomiky,“ pripomenul Fico. "Čo s tým má spoločné cenovo dostupné bývanie či predškolské zariadenia, o ktorých hovoril pán Heger? To sú veci, ktoré sa majú riešiť štandardnými finančnými nástrojmi poskytovanými EÚ,“ zdôraznil Fico. Podľa neho by malo ísť o projekty podporujúce v oblasti digitálnej a zelenej ekonomiky odvetvia schopné generovať pracovné miesta, takisto projekty sanujúce negatívny dosah koronakrízy na zamestnanosť. „Vláda však nemá pripravené nič, žiadne projekty, preto reálne ohrozuje čerpanie šiestich až ôsmich miliárd z fondu obnovy,“ uviedol.

Podpredseda Smeru-SD a bývalý minister financií Ladislav Kamenický poukázal na to, že fond obnovy bol vytvorený na rýchle ozdravenie ekonomík zasiahnutých koronakrízou. "My sa potrebujeme vyhrabať z jamy, no ak nebudeme vedieť, čo vláda chce v najbližších rokoch robiť a premrháme toto obdobie, už sa z tej jamy nevyhrabeme,“ dodal.

Národný integrovaný reformný plán, ktorý bol zatiaľ pripravený, obsahuje podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej širokú paletu deficitov, ktoré sú na Slovensku, a návrhy riešení. „Myslím, že je všeobecná zhoda na tom, že tento dokument je síce zatiaľ veľmi široký, ale naozaj postihuje všetky dôležité oblasti,“ skonštatovala prezidentka po pondelkovom stretnutí s ministrom financií Eduardom Hegerom. Hlava štátu Hegera tiež požiadala, aby z výsledného plánu na využitie zdrojov z Európskej únie (EÚ) nevypadli určité priority. Peniaze by podľa nej mali smerovať najmä na ochranu klímy, ale napríklad aj na vzdelávanie, vedu, výskum a sociálnu oblasť.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Veriaci v nedeľu slávia slávnosť Zoslania Ducha Svätého,známu ako Turíce

Veriaci v nedeľu slávia slávnosť Zoslania Ducha Svätého,známu ako Turíce

DNES - 7:12Domáce

Katolícka cirkev slávi v nedeľu slávnosť Zoslania Ducha Svätého, ktorá je známa aj pod názvom Turíce.

Po páde na snehovom poli potrebovala pomoc maďarská turistka

Po páde na snehovom poli potrebovala pomoc maďarská turistka

VČERA - 17:23Domáce

Po páde na snehovom poli vo Vysokých Tatrách potrebovala pomoc maďarská turistka.

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom

VČERA - 16:50Domáce

Vyšetrovateľ NAKA obvinil z nebezpečného vyhrážania jednu osobu, ktorá mala poslať výhražnú správu ministrovi vnútra a ďalším dvom poslancom cez sociálnu sieť.

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra vzali do vyšetrovacej väzby

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra vzali do vyšetrovacej väzby

VČERA - 15:10Domáce

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vzal Špecializovaný trestný súd (ŠTS) do vyšetrovacej väzby.

Zdravotný stav premiéra je stabilizovaný, no vážny, prevoz zatiaľ neočakávajú

Zdravotný stav premiéra je stabilizovaný, no vážny, prevoz zatiaľ neočakávajú

VČERA - 14:44Domáce

Stav premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je stabilizovaný, no naďalej vážny. K pozitívnej prognóze prispela piatková (17. 5.) operácia.