• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.5.2024Meniny má Blažena
Bratislava

V tomto veku sa najčastejšie vyskytuje vyhorenie. Netýka sa to aj vás?

  • 18:05 22.09.2020
  • Londýn
V tomto veku sa najčastejšie vyskytuje vyhorenie. Netýka sa to aj vás?

K vyhoreniu dochádza pri dlhodobom vplyve stresu, ktorý spôsobuje emocionálnu, fyzickú a psychickú vyčerpanosť. Väčšinou sa pritom vyskytuje v konkrétnom veku.

Vyhorenie by sme skrátene mohli charakterizovať ako stav nadmernej záťaže, emocionálneho vypätia a neschopnosti spĺňať požiadavky okolia. Vyhorenie je zvyčajne odpoveď organizmu na nadmerné množstvo času v práci a nedostatok priestoru pre sebarealizáciu.

Práca a pracovné nasadenie vo veľkom ovplyvňuje aj to, v akom veku sa s vyhorením stretávame najčastejšie. Britská realitná spoločnosť The Office Group (TOG) zmapovala najčastejšie príčiny vyhorenia u ľudí v produktívnom veku, a dospela k záveru, že k vyhoreniu zväčša dochádza vo veku 32 rokov.

Podľa TOG k vyhoreniu v tomto veku prispieva aj fakt, že pracujúci Briti v súčasnosti zažívajú už druhú ekonomickú recesiu od nástupu do zamestnania, s čím súvisí aj dlhší čas bežne strávený v práci.

Za najčastejšie príčiny vyhorenia Briti označili nadčasy pri práci z domu (59%), neschopnosť oddeliť súkromný život od pracovného (42%) a neistý pracovný trh so zvyšujúcou sa konkurenciou (33%). Samozrejme, k týmto dôvodom prispieva aj fakt, že v dôsledku pandémie COVID-19 sa väčšina firiem presunula do domácností jednotlivých zamestnancov, čím sa obmedzil prenos ochorenia na verejnosti. Podobné opatrenia prijali aj iné krajiny.

Ako ukazujú dáta, v Británii v dôsledku krízy netrpia len ľudia v strednom veku. Aj 48% pracovníkov po 50-ke udáva, že od začiatku pandémie nemali dlhšiu dovolenku. Naproti tomu každý šiesty zamestnaný dvadsiatnik uvádza, že neustále bojuje s pracovným vyčerpaním.

Až takmer polovica opýtaných kvôli stresu dala výpoveď, a viac ako štvrtina by si pri hrozbe vyhorenia vzala neplatené voľno.

Väčšina z 3200 opýtaných sa po práci obracia na pomoc jogy a meditácie, vďaka ktorým nepodliehajú vyhoreniu.

Viac ako 50 percent účastníkov prieskumu uvádza, že počas pandémie pracovali nad rámec svojho zazmluvneného pracovného času. V priebehu 5 mesiacov väčšina z nich venovala nadčasom v prepočte celých 7 pracovných dní. K vyhoreniu u nich prispieva aj nedostatok socializácie na pracovisku a blízkosť práce k domovu.

Jednoduché kroky, ako predísť vyhoreniu

Ak sa práca z domu týka aj vás, alebo sa nachádzate vo veku, keď vyhorenie dolieha na väčšinu pracovníkov, určite oceníte rady, ktoré zlepšia vaše mentálne zdravie nielen na pracovisku, ale aj v súkromnom živote.

Oddeľujte dennú a nočnú rutinu

Je jedno, či dochádzate do práce, alebo pracujete z domu – v oboch prípadoch by ste sa mali pridržiavať konzistentných časov na vstávanie a spánok. Pomôžete tak telu s regulovaním 24-hodinového cirkadiánneho rytmu.

Spíšte si zoznam povinností

Nemusíte byť vedec, aby ste vedeli, že čím viac úloh plníte naraz, tým menej pozornosti venujete každej z nich. Takáto práca má dopad na to, ako rýchlo ju vykonáte, pričom strácate čas aj medzi prechodom od jedného zadania k druhému. Pomôže preto zoznam s úlohami, ktoré splníte postupne.

Prírodné svetlo

Spomínaný cirkadiánny rytmus je hnací motor, ktorý telu pomáha určiť, kedy je čas na spanie a kedy by malo bdieť. Spolieha sa predovšetkým na svetlo, ktoré by sme mu počas dňa nemali odoberať. Štúdie naznačujú, že čím viac sa počas dňa vystavujete svetlu, tým dlhší a kvalitnejší je váš spánok v noci.

Zdroj: Info.sk, DP, metro.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kuchynské utierky mu zhnedli zo dňa na deň. Nebezpečný dôvod muža poriadne prekvapil

Kuchynské utierky mu zhnedli zo dňa na deň. Nebezpečný dôvod muža poriadne prekvapil

VČERA - 21:57Zaujímavosti

Nešlo len o neškodný žart spolubývajúcich. Za zmenou farby kuchynských utierok sa môže skrývať oveľa nebezpečnejší dôvod.

Vzduch vo vašom aute môže byť karcinogénny, toto musíte vedieť

Vzduch vo vašom aute môže byť karcinogénny, toto musíte vedieť

VČERA - 21:12Zaujímavosti

Riziko pre pľúca predstavujú nielen výfukové plyny nahromadené v dopravných zápchach. Nebezpečenstvo sa skrýva aj priamo vnútri áut.

Týchto 7 zápachov v aute nesmiete ignorovať

Týchto 7 zápachov v aute nesmiete ignorovať

VČERA - 7:29Zaujímavosti

Niektoré pachy vám v aute vedia jasne naznačiť, čo s vaším autom nie je v poriadku. Preto by ste si mali všímať, keď vo vašom aute začne niečo smrdieť.

Ktoré mačacie plemená sa dožívajú najvyššieho veku?

Ktoré mačacie plemená sa dožívajú najvyššieho veku?

20:56 09.05.2024Zaujímavosti

Nový rebríček priemernej dĺžky dožitia rôznych mačacích plemien prináša zlé správy pre majiteľov mačiek sphynx.

Záhada Stonehenge by mohla byť konečne vyriešená. Naskytla sa jedinečná príležitosť

Záhada Stonehenge by mohla byť konečne vyriešená. Naskytla sa jedinečná príležitosť

19:23 09.05.2024Zaujímavosti

Vedci majú jedinečnú možnosť odhaliť tajomstvo Stonehenge.