• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 19.3.2024Meniny má Jozef
Bratislava

Korčok: EÚ čaká od afrických krajín jasné záväzky v oblasti návratovej politiky

  • 6:00 22.09.2020
  • Brusel
Korčok: EÚ čaká od afrických krajín jasné záväzky v oblasti návratovej politiky

Africké štáty by mali čo najskôr predložiť konkrétne záväzky v oblasti návratovej politiky. Uviedol to v pondelok minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok s odkazom na témy, ktoré odzneli na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli.

Korčok zdôraznil, že debaty o vzťahoch EÚ s Afrikou nie sú žiadna „vzdialená téma“ a týkajú sa aj citlivej otázky migrácie.

Uviedol som, aby sme od našich afrických partnerov a štátov dôrazne požadovali oveľa lepšiu spoluprácu v oblasti vracania nelegálnych utečencov z Európy,“ povedal.

Šéf slovenskej diplomacie pripomenul, že doteraz nebol prijatý konkrétny záväzok zo strany afrických štátov, aby tých migrantov, ktorí v krajinách EÚ neuspeli v prijímacom azylovom procese, prijímali späť do domovských krajín.

Potom máme v Európe problém. Migranti sa rozutekajú po Schengene, nevieme ich integrovať, ale predovšetkým ak žiadateľ o azyl nie je úspešný, tak sa musí vrátiť domov a krajiny z afrického kontinentu musia pri tom spolupracovať,“ povedal Korčok.

EÚ je podľa neho najväčším donorom pre africké štáty v oblasti hospodárskej spolupráce, aj v humanitárnej oblasti, nastal však čas, aby platilo, že „niečo za niečo“ - hospodárska pomoc za jasné záväzky.

Summit EÚ a Africkej únie, ktorý sa mal konať koncom októbra, bol kvôli koronakríze posunutý na rok 2021. Dátum ešte nebol spresnený. Korčok upozornil, že aj napriek tomu sa už teraz rokuje o takzvanej Dohode z Cotonou z roku 2000, ktorá je základom partnerstva medzi EÚ a 79 africkými, karibskými a tichomorskými krajinami.

Chceme sa dohodnúť na ešte užšej a účinnejšej spolupráci v oblasti návratov. Buď budú africké štáty s týmto súhlasiť alebo tu bude otvorený problém. Ak sa nedohodneme, netreba zabúdať, že na spoluprácu s EÚ sú naviazané výrazné finančné zdroje, ktoré Únia chce do Afriky posielať. Ale musí to byť za spoluprácu v tejto oblasti migrácie,“ odkázal Korčok.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Netanjahu súhlasil s vyslaním delegácie do Washingtonu na rokovania o Rafahu

Netanjahu súhlasil s vyslaním delegácie do Washingtonu na rokovania o Rafahu

VČERA - 21:58Zahraničné

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena.

Erdogan sa opäť ponúkol za sprostredkovateľa medzi Ruskom a Ukrajinou

Erdogan sa opäť ponúkol za sprostredkovateľa medzi Ruskom a Ukrajinou

VČERA - 21:53Zahraničné

Turecký prezident zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

Zomrel astronaut Thomas Stafford, veliteľ misie Apollo 10

Zomrel astronaut Thomas Stafford, veliteľ misie Apollo 10

VČERA - 20:21Zahraničné

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford.

USA: Ruské prezidentské voľby boli

USA: Ruské prezidentské voľby boli "neuveriteľne nedemokratické"

VČERA - 19:25Zahraničné

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako "nedemokratické.

V ČR zaznamenali prvé tohtoročné úmrtie na čierny kašeľ

V ČR zaznamenali prvé tohtoročné úmrtie na čierny kašeľ

VČERA - 16:37Zahraničné

Bakteriálne nákazlivé ochorenie dýchacích ciest čierny kašeľ má v Česku tento rok prvú obeť. Na chorobu zomrel človek, ktorý mal vyše 55 rokov.