• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Komora opatrovateliek Slovenska predložila vláde viaceré požiadavky

  • 14:02 14.09.2020
  • Bratislava
Komora opatrovateliek Slovenska predložila vláde viaceré požiadavky

Požiadavky zhrnuli opatrovateľky v otvorenom liste, ktorý chcú adresovať Úradu vlády SR, ale aj každému poslancovi parlamentu.

Komora opatrovateliek Slovenska (KOS) má viaceré požiadavky, ktoré adresuje vláde. Medzi nimi je zvýšenie miezd o 300 eur, zabezpečenie dotácií z ministerstva práce do každého zariadenia, ale aj zmeny vo viacerých zákonoch.

KOS konštatuje, že práca opatrovateliek a sanitárov patrí na Slovensku medzi povolania s najnižším platovým aj spoločenským ohodnotením. Komora upozorňuje napríklad, že šofér smetiarskeho auta zarobí takmer o polovicu viac ako opatrovateľka či sanitár. „Sociálne služby a najmä dlhodobá starostlivosť, ktorej potreby budú stále len rásť, potrebuje nielen sociálnych pracovníkov, ale aj opatrovateľky a sanitárov. Preto máme právo žiadať od štátu rovnocennú podporu,“ uviedla v stanovisku pre médiá predsedníčka KOS Dana Grafiková.

Komora žiada vládu o splnenie predovšetkým mzdovej požiadavky. „Trváme na tom, že tieto financie má vyčleniť štát ako systémovú pomoc, či už v príspevku z ministerstva práce poskytovateľom, ktorý sa dá použiť len na mzdy, alebo ako súčasť nového príspevku v odkázanosti, ktorý dá priamo cez poukaz odkázanému občanovi. Ak máme v krajine ťažkú prácu, ktorá je potrebná, ale nikto ju pomaly nechce robiť, niet inej cesty, len ju slušne zaplatiť,“ uvádza v otvorenom liste KOS.

Na Slovensku však ani jedna z vlád podľa komory nikdy zásadne neriešila finančné podhodnotenie týchto profesií napriek tomu, že kvalifikačné predpoklady sú zákonom stanovené. Nedostatok týchto pracovníkov sa zvyšuje každým rokom, pretože je nezáujem mladých o štúdium alebo prácu v tejto profesii. Komora preto žiada zvýšenie miezd opatrovateliek a sanitárov o 300 eur, pričom tieto zdroje by mal poskytnúť ich zamestnávateľom štát. Okrem toho požaduje novelu Zákonníka práce tak, aby sa umožnilo opatrovateľkám a sanitárom pracovať v turnusovom režime. „Žiadame prednostný nájom pre pracovníkov v pomáhajúcich profesiách v samosprávnych nájomných bytoch, zvyšovanie vzdelania opatrovateliek, aby vzhľadom na stále sa zvyšujúce nároky a štandardy kvality poskytovaných služieb boli lepšie pripravené na prax, mali možnosť profesionálneho rastu a vyšší spoločenský status,“ konštatuje KOS.

Okrem toho je podľa opatrovateľov a opatrovateliek potrebné rozšíriť základný 220-hodinový kurz o povinné dovzdelávanie, ktorého súčasťou je prvá pomoc raz za dva roky. Vláda by tiež mala riešiť zdravotné bonusy vo forme preventívnych rekondičných a kúpeľných pobytov, pričom by mali byť hradené zdravotnou poisťovňou.

Komora tiež žiada zabezpečiť z dotácie rezortu práce do každého zariadenia sociálnych služieb, bez rozdielu zriaďovateľa, aspoň jednu zdravotnú pomôcku uľahčujúcu manipuláciu s odkázanými a urýchliť a zefektívniť prideľovanie takýchto zdravotných pomôcok aj na občana s odkázanosťou v domácej opatere. Ďalej komora žiada do nového zákona o sociálnych službách zakomponovať aj Chartu práv zamestnanca v sociálnych službách. Tiež chce viazať pripravovaný príspevok v odkázanosti na konkrétneho občana formou poukazu, ktorý si uplatní u registrovaného poskytovateľa sociálnych služieb alebo u opatrovníka v domácnosti. „Forma poukazu zamedzí zneužitiu financií a pomôže odstrániť šedú prácu opatrovania v SR,“ dodala komora.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

DNES - 6:27Ekonomické

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's potvrdila v piatok rating Slovenska na úrovni A+ so stabilným výhľadom.

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

VČERA - 21:17Ekonomické

Európska únia formálne pridala čínskeho online predajcu Shein na svoj zoznam digitálnych spoločností, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby podliehali prísnejším bezpečnostným pravidlám.

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

VČERA - 20:23Ekonomické

SOI varuje pred nebezpečným produktom na slovenskom trhu.

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

VČERA - 15:17Ekonomické

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície.

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

VČERA - 12:54Ekonomické

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov.