Listy karfiolu do koša nepatria! Jamie Oliver radí, ako ich využiť
- 18:27 01.09.2020
- Londýn

Šéfkuchár Jamie Oliver upozorňuje, aby ste listy karfiolu nevyhadzovali.
Karfiol je až prekvapivo všestranná zelenina, ktorá sa dá pripravovať na pare, variť, opražiť či obaliť a vyprážať. Hodí sa do šalátov a môžete ho konzumovať aj samostatne. Pri príprave karfiolu obvykle odstránime listy a pokračujeme s prípravou hlávky. Podľa Jamieho Olivera je to však veľká chyba.
Aj listy a stopky karfiolu sú jedlé a je škoda sa pripraviť o ich chuť a výživné látky. Podľa Jamieho sa odrezky zo zeleniny dajú využiť pri príprave cestovín či kari. Na sociálnej sieti sa podelil o recept, v ktorom využíva aj odrezky, ktoré by bežne putovali do koša.
Cestoviny s karfiolovo-syrovou omáčkou
Na 4 porcie budete potrebovať:
- 100 g staršieho kváskového chleba
- Dva strúčiky cesnaku
- ½ hlavy karfiolu s listami (400 g)
- Olivový olej
- Jedna cibuľa
- 400 ml polotučného mlieka
- 300 g špagiet
- 70 g syra Čedar
Postup:
- Vo food processore či mixéri na jemno nasekajte starý chlieb, očistený cesnak a listy karfiolu s polkou lyžice oleja.
- Zmes následne dajte na nepriľnavú panvicu, opekajte 15 minút na miernom stupni do zlatista. Dávajte si pozor, aby ste zmes nepripálili a potom ju odložte.
- Na jemno nakrájajte očistenú cibuľu a karfiol aj so stopkami.
- Na panvicu dajte mlieko a nakrájanú zeleninu. Nechajte zovrieť a potom znížte teplotu, zakryte pokrievkou a nechajte variť.
- Uvarte si cestoviny podľa návodu na obale.
- Uvarenú zeleninu rozmixujte spolu s nastrúhaným čedarom a pridajte soľ a korenie a vráťte na panvicu.
- Cestoviny sceďte, no nechajte si pohár vody, v ktorej sa varili.
- Cestoviny dajte na panvicu s karfiolovou omáčkou a premiešajte. V prípade potreby zrieďte vodou z cestovín.
- Cestoviny podávajte s posýpkou z chleba, karfiolových listov a cesnaku.
Posýpka z karfiolových listov a chleba je podľa Jamieho skvelá aj v šalátoch, polievkach a prívarkoch, ktorým dodáva príjemnú textúru a chuť. Namiesto karfiolovej omáčky môžete rovnakým spôsobom pripraviť aj iné druhy zeleniny, napríklad oranžovú omáčku z mrkvy a tekvice alebo zelenú z brokolice.

Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou
Pri bodnutí včelou je potrebné žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou. Na vybratie kliešťa sa odporúča využiť špeciálnu pinzetu alebo háčik.

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti
Narcistickú osobnosť dokáže odhaliť aj písomný prejav. Aké emoji najčastejšie používajú narcisti?

Marek Vašut: Vďaka dedkovi som obdivoval majstrov americkej nemej grotesky
V Čechách a na Slovensku je považovaný za jedného z najaktívnejších filmových hercov.

Vyše 80 % ľudí robí v sprche túto chybu, ukázal prieskum
Každodennú aktivitu možno aj vy vykonávate nesprávne. Čo na to hovoria odborníci?

Ukrajinci prekvapili novou zbraňou
Ukrajinskej armáde sa podarilo zostreliť ruskú stíhačku, použili na to nezvyčajný typ zbrane.