Pripravte si doma černicový džem. Budete potrebovať len 3 suroviny a hodinu času
- 9:27 22.08.2020
- Bratislava

Černicový džem si stačí natrieť na chlieb alebo palacinky. Skvele sa hodí aj do koláčov. Takto si ho doma pripravíte.
Ak vám záhrada dodala objemnú úrodu černíc, a neviete, čo s nimi, určite z nich vyskúšajte pripraviť džem. Zvládnete to aj za hodinu a nebudete potrebovať viac ako 4 suroviny.
Čo budete potrebovať:
- 1,8 kg čerstvých černíc
- 1,5 kg želírovacieho cukru
- šťavu a jadierka z 1 citróna
- (voliteľné) štipku masla
Postup
-
Počiatočná príprava
Do veľkej misy alebo vedra nasypte černice a na vrch vysypte cukor. Vrch prikryte potravinárskou fóliou alebo alobalom a nechajte cez noc odstáť pri izbovej teplote.
Vďaka tomuto kroku sa cukor začne pomaly rozpúšťať ešte predtým, ako začnete džem variť, takže hrozí menšie riziko, že prevaríte ovocie.
Na ďalší deň všetko premiešajte a odložte na chvíľu bokom. Predtým, ako začnete variť džem, si do mrazničky odložte menší tanierik.
-
Varenie džemu
Do širokej panvice nasypte celý obsah misky s černicami. Pridajte aj citrónovú šťavu.
Jadierka z citróna vložte do sitka na čaj alebo kúska mušelínovej látky a takto ich priložte do panvice. Pri ich varení sa z nich uvoľní pektín, vďaka ktorému bude džem hustejší.
Černice varte na nízkom plameni, kým sa celkom nerozpustí všetok cukor. Potom ich priveďte do varu a nechajte 5 minút variť. Vypnite sporák a prelejte hmotu na vychladený tanierik.
Keď džem celkom vychladne, otestujte jeho konzistenciu prstom. Ak sa na jeho povrchu vytvoria vrásky, džem je hotový. Ak je stále príliš tekutý, vráťte ho na sporák a opäť priveďte do varu. Potom ho varte 2-3 minúty a opäť skontrolujte. Tento proces môžete zopakovať niekoľkokrát, kým džem nedosiahne správnu konzistenciu.
-
Záverečné kroky
Z pripraveného džemu odstráňte hrudky a ak chcete, primiešajte doň maslo. Predtým, ako džem prelejete do zaváraninových pohárov, nechajte ho 15 minút odstáť – vďaka tomu sa ovocie usadí na mieste a neprepadne na spodok.
Džem môžete skladovať na tmavom a chladnom mieste po dobu 6 mesiacov. Otvorené fľaše ukladajte do chladničky.

Pri bodnutí včelou treba žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou
Pri bodnutí včelou je potrebné žihadlo odstrániť zoškrabnutím, nie pinzetou. Na vybratie kliešťa sa odporúča využiť špeciálnu pinzetu alebo háčik.

Tieto emoji najčastejšie používajú narcistické osobnosti
Narcistickú osobnosť dokáže odhaliť aj písomný prejav. Aké emoji najčastejšie používajú narcisti?

Marek Vašut: Vďaka dedkovi som obdivoval majstrov americkej nemej grotesky
V Čechách a na Slovensku je považovaný za jedného z najaktívnejších filmových hercov.

Vyše 80 % ľudí robí v sprche túto chybu, ukázal prieskum
Každodennú aktivitu možno aj vy vykonávate nesprávne. Čo na to hovoria odborníci?

Ukrajinci prekvapili novou zbraňou
Ukrajinskej armáde sa podarilo zostreliť ruskú stíhačku, použili na to nezvyčajný typ zbrane.