• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Záujem o americké operácie TikToku prejavil aj Twitter

  • 11:38 09.08.2020
  • San Francisco
Záujem o americké operácie TikToku prejavil aj Twitter

Záujem o americké operácie TikToku má aj Twitter. Denník Wall Street Journal s odvolaním sa na zdroje oboznámené so záležitosťou uviedol, že Twitter už predbežne rokoval s čínskym majiteľom TikToku, firmou ByteDance, o kúpe operácií sociálnej siete na zdieľanie krátkych videí v USA.

O záujme Twitteru informovala aj agentúra Reuters. Experti však pochybujú o tom, že by Twitter kúpu dokázal financovať. Favoritom na získanie TikToku preto zostáva Microsoft.

Trhová kapitalizácia Twitteru predstavuje okolo 30 miliárd USD (25,39 miliardy eur), čo sa takmer rovná oceneniu aktív, ktorých sa TikTok možno bude musieť zbaviť. Preto by musel získať čerstvý kapitál na financovanie tejto akvizície.

Jeden z akcionárov Twitteru, investičná spoločnosť Silver Lake, sa údajne vyjadril, že je ochotný pomôcť pri financovaní potenciálnej akvizície. Ponuka Twitteru by mohla naraziť na menšie prekážky zo strany regulátorov a Twitter by zrejme nečelil tlaku Číny, keďže nepôsobí v krajine, uviedli zdroje.

TikTok čelí v USA tlaku zo strany administratívy prezidenta Donalda Trumpa, ktorá to zdôvodňuje obavami o národnú bezpečnosť. Washington tvrdí, že aplikácia môže Pekingu umožniť špehovanie zamestnancov a dodávateľov americkej vlády, zbieranie osobných údajov s cieľom vydierania, priemyselnú špionáž a môže byť zneužitá na dezinformačné kampane.

Trump vo štvrtok podpísal nariadenie, ktorým zakazuje občanom USA realizovať transakcie s čínskou firmou ByteDance, ktorá je materskou spoločnosťou TikToku. TikTok sa tak spoločne s aplikáciou WeChat spoločnosti Tencent dostal do centra eskalujúcej technologickej vojny medzi USA a Čínou.

TikTok obvinenia odmietol a vyhlásil, že využije všetky dostupné právne prostriedky, aby zabezpečil dodržovanie zákona a férové zaobchádzanie s firmou a jej užívateľmi, „ak aj nie touto administratívou, potom súdmi v USA“. TikTok uviedol, že sa snažil rozptýliť obavy Trumpovej administratívy a nájsť riešenie, ale tá „nevenovala pozornosť faktom, diktovala podmienky dohody bez štandardných právnych postupov a snažila sa vstupovať do rokovaní medzi súkromnými firmami“.

Nariadenie prezidenta Trumpa, ktoré zakazuje čínskym spoločnostiam ByteDance, vlastníkovi aplikácie na zdieľanie videa TikTok, a Tencent, prevádzkovateľovi aplikácie WeChat, vykonávať transakcie v USA, má nadobudnúť platnosť do 45 dní, teda do 15. septembra.

Trump tiež verbálne podporil snahy Microsoftu o prevzatie amerických operácií TikToku. Microsoft sa v nedeľu vyjadril, že chce rokovania o prevzatí služieb TikToku v USA, Kanade, Austrálii a na Novom Zélande uzavrieť do polovice septembra.

(1 EUR = 1,1817 USD)

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

VČERA - 20:42Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či výrobky nemajú doma.

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

VČERA - 17:50Ekonomické

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok.

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

VČERA - 17:13Ekonomické

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom.

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

VČERA - 16:06Ekonomické

Opozičná strana Progresívne Slovensko (PS) nesúhlasí s využívaním druhého piliera na štátne investície.