• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Minimálna mzda na rok 2021 sa zvýši

  • 15:17 15.07.2020
  • Bratislava
Minimálna mzda na rok 2021 sa zvýši

Minimálna mzda na rok 2021 bude podľa šéfa rezortu práce Milana Krajniaka 620 eur.

Minimálna mzda na rok 2021 by mala predstavovať 620 eur. Návrh v tejto podobe predkladá ministerstvo práce do medzirezortného pripomienkového konania. Uviedol to v stredu na tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR šéf rezortu práce Milan Krajniak (Sme rodina). Zároveň avizoval zavedenie takzvanej štartovacej mzdy pre dlhodobo nezamestnaných.

V stredu vypršal termín na rokovanie zamestnávateľov a odborárov o dohode na minimálnej mzde na budúci rok. Sociálni partneri pritom už skôr avizovali, že sa nedohodnú. „Ak chceme stihnúť legislatívny proces a do začiatku novembra tohto roku otvoriť možnosti na ďalšie rokovania, musím ja ako minister práce, sociálnych vecí a rodiny vstúpiť do týchto rokovaní s nejakým návrhom,“ priblížil Krajniak.

Poznamenal, že ak by nevstúpil žiadnym zákonom do vyjednávania so sociálnymi partnermi, nastúpil by automat. Zároveň nesúhlasil s tým, aby bola minimálna mzda zmrazená. Predstavy o tom, že napriek „najhoršej ekonomickej kríze od druhej svetovej vojny“ má byť nárast minimálnej mzdy najvyšší v histórii Slovenska, sú však podľa neho mimo ekonomickej reality.

Návrh minimálnej mzdy dáva rezort v stredu do medzirezortného pripomienkového konania. Podľa tohto návrhu sa má minimálna mzda v budúcom roku zvýšiť o 40 eur oproti minimálnej mzde v tomto roku. Čistá minimálna mzda má stúpnuť o 30 eur. „Čistá minimálna mzda sa bude týkať podľa našich odhadov 121.600 ľudí a bude to znamenať, že títo ľudia si prilepšia o 360 eur ročne,“ vyčíslil minister.

Krajniak zároveň ohlásil zavedenie takzvanej štartovacej mzdy, ktorá bude vo výške 75 % minimálnej mzdy. Pre rok 2021 to tak podľa jeho slov predstavuje 465 eur, v čistom 404 eur. Štartovacia mzda sa môže týkať 62.664 ľudí. „Štartovaciu mzdu môže poberať, ak sa tak rozhodne, uchádzač o zamestnanie, ktorý je dlhodobo nezamestnaný, to znamená, je v evidencii dlhšie ako 12 mesiacov. Môže ju poberať maximálne 12 mesiacov. V prípade, ak si nájde prácu na úrovni štartovacej mzdy, po roku prejde na úroveň minimálnej mzdy,“ skonštatoval.

Pripomenul tiež, že v stredu bolo oznámené aj zvýšenie daňového bonusu na dieťa medzi 7 – 15 rokom na dvojnásobok a toto opatrenie má platiť, rovnako ako zvýšená minimálna mzda, od roku 2021. V praxi to podľa Krajniaka znamená, že ak bude na minimálnu mzdu pracovať rodič jedného dieťaťa, jeho príjem bude v porovnaní s týmto rokom o 54 eur mesačne vyšší. V prípade dvoch detí má byť podľa ministra čistý príjem vyšší o 70 eur, pri troch deťoch by mal príjem stúpnuť o 102 eur mesačne.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

VČERA - 21:17Ekonomické

Európska únia (EÚ) v piatok formálne pridala čínskeho online predajcu Shein na svoj zoznam digitálnych spoločností, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby podliehali prísnejším bezpečnostným pravidlám. TASR o tom informuje na základe sp

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

VČERA - 20:23Ekonomické

SOI varuje pred nebezpečným produktom na slovenskom trhu.

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

VČERA - 15:17Ekonomické

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície.

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

VČERA - 12:54Ekonomické

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov.

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

VČERA - 8:41Ekonomické

Pre malú a otvorenú ekonomiku, ako je slovenská, výhody eura prevažujú nad nevýhodami. Zdôrazňuje to Ivan Mikloš pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie a 15. výročia prijatia eura.