• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
15°Bratislava

Zomrel slávny herec známy z filmu Pán Prsteňov

  • 15:59 19.06.2020
  • Londýn
Zomrel slávny herec známy z filmu Pán Prsteňov

Hercov agent potvrdil, že odišiel v pokoji v nemocnici.

Vo veku 88 rokov zomrel britský herec Sir Ian Holm, ktorý hral Bilba vo filmoch Pán prsteňov a Hobit, informuje BBC.

„S veľkým smútkom môžeme potvrdiť, že herec Sir Ian Holm dnes ráno zomrel vo veku 88 rokov,“ uviedol vo vyhlásení jeho agent. „Pokojne zomrel v nemocnici so svojou rodinou a opatrovateľom,“ dodal.

Ako potvrdil hercov agent, jeho smrť súvisela s Parkinsonovou chorobou.

Sir Ian Holm hral počas svojej hereckej kariéry v desiatkach filmov a televíznych projektov. Začínal však v divadle, pričom aj za svoje výkony v divadelných hrách dostal mnohé ocenenia a bol dlhoročným členom Kráľovskej shakespearovskej spoločnosti.

Uznanie kritiky i divákov si vyslúžil najmä stvárnením postavy Lennyho v hre Harolda Pintera s názvom The Homecoming (Návrat domov). Za tento herecký debut na Broadwayi z roku 1967 dostal aj cenu Tony.

Zaujímavosťou je, že v roku 1976 ho počas skúšok hry The Iceman Cometh na javisku prepadla silná tréma a pred divákov sa vrátil až o 18 rokov neskôr.

Počas svojho života si zahral taktiež vo viac ako 90 filmoch. Fanúšikovia si ho všimli najmä v snímke Ohnivé vozy z roku 1982. Za svoj výkon v ňom bol nominovaný na prestížnu filmovú cenu Oscar a za najlepší mužský výkon vo vedľajšej úlohe bol ocenený na filmovom festivale v Cannes. Hral aj v mnohých ďalších filmoch, napríklad Henrich V., Frankenstein, Votrelec, Sladké zajtrajšky, Piaty element či Z pekla.

Na nakrúcanie filmu Votrelec, svojej prvej veľkej príležitosti v Hollywoode, nespomínal práve v najlepšom. V rozhovoroch ho opisoval ako „čertovsky ťažkú prácu“ a „nie práve najpríjemnejšiu“.

V roku 1989 sa stal komandérom Radu britského impéria (CBE) a o deväť rokov neskôr bol pasovaný za rytiera. V roku 1998 dostal Divadelnú cenu Laurenca Oliviera pre najlepšieho herca za herecký v Shakespearovej tragédii Kráľ Lear.

Zdroj: Info.sk, TASR, bbc.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

Slovenský herec Maroš Kramár slávi 65. narodeniny

DNES - 6:14Kultúra

Patrí k najobľúbenejším hercom nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike. Stvárnil viac než stovku filmových a televíznych úloh.

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

Pred 90 rokmi sa narodil obľúbený český herec Josef Somr

8:57 15.04.2024Kultúra

Patril medzi najvýraznejšie osobnosti svojej hereckej generácie. Desiatky rokov bol jedným z najobsadzovanejších českých hercov.

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

Karel Kryl, popredný predstaviteľ protestsongu, sa narodil pred 80 rokmi

6:37 12.04.2024Kultúra

Od narodenia Karla Kryla, pesničkára a básnika, jedného z najvýznamnejších predstaviteľov protestsongu v bývalom Československu, uplynie dnes 80 rokov.

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

Československý zlatý slávik Peter Nagy slávi 65. narodeniny

6:14 09.04.2024Kultúra

Sám si stále hovorí, že je pesničkár. Dnes patrí medzi popredné osobnosti československej a slovenskej hudobnej scény. Prešovský rodák Peter Nagy oslávi 65. narodeniny.

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

Úspešná spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková oslavuje 60. narodeniny

7:53 07.04.2024Kultúra

Slovenská spisovateľka Táňa Keleová-Vasilková má na svojom konte takmer štyri desiatky úspešných románov.