Trik, ako dokonale upiecť kurča: Jamie Oliver odhalil svoje tajomstvá
- 8:03 20.06.2020
- Londýn

Jamie Oliver vysvetlil, ako dokonale upiecť kurča. Upozornil pritom na viaceré chyby, ktorých sa dopúšťame.
Pečené kurča môže byť pri správnej príprave šťavnaté a plné chuti, no ak ho v rúre necháte pridlho, bude príliš suché a ak zabudnete na správne prísady, ostane vám nevýrazné kuracie mäso. Našťastie, Jamie Oliver sa podelil o jednoduchý postup, ako správne upiecť kurča a vyhnúť sa pritom bežným chybám.
Horúca citrusová bomba
Mnohí ľudia vedia, že obyčajný citrón dodá kuraciemu mäsu zaujímavú chuť, no podľa Olivera ho aj často využívajú nesprávne. Jamie odporúča vložiť citrón do kurčaťa pred pečením, no nemal by byť studený. „Ak tam dáte studený citrón, horúci vzduch sa tam nedostane a nebude sa tak piecť rovnomerne," uviedol šéfkuchár.
Na to, aby sa vám kurča upieklo rovnomerne, by ste doňho mali vložiť teplý citrón. Jamie ho odporúča zohriať v mikrovlnnej rúre na 40 sekúnd a potom doňho urobí zopár dier nožom „Je to v podstate horúca citrusová bomba,“ uviedol Jamie.
Pred pečením je vhodné v na kuracích stehnách urobiť zopár zárezov, aby sa prepiekli aj dovnútra. Jamie pri príprave kurčaťa zvykne zmiešať bylinky ako majoránka, petržlenová vňať a bazalka so soľou, korením a olivovým olejom a rozdelí zmes na dve časti.
Bylinky a maslo pod kožou
Jamie prstami jemne potiahne kuraciu kožu smerom k sebe a potom pomocou gumovej špachtle oddeľuje kožu od kuracích pŕs. Potom pod kožu až ku prsiam natlačí polovicu bylinkovej zmesi a kúsok masla na obe strany, pričom je opatrný, aby kožu neroztrhal.
Vďaka triku s bylinkami a maslom budú kuracie prsia šťavnaté a koža chrumkavá. Mäsiarskou šnúrkou následne zviaže kurčaťu nohy k sebe a obviaže šnúrku cez prsia nohy, aby kurča získalo tvar, vďaka ktorému sa lepšie prepečie.
Omáčka z výpeku, cibule a cesnaku
Zvyškom bylinkovej zmesi potrie kurča a položí ho na pekáč s dvomi cibuľami rozrezanými na polovice a strúčikmi z jedného cesnaku. Pri 220 stupňoch Celzia sa kurča pečie hodinu. Podľa Jamieho budete vedieť, že je mäso dopečené, keď sa bude oddeľovať od kosti a v pekáči vám ostane hnedá šťava.
Z výpeku na pekáči Jamie urobí omáčku. Iba odstráni šupky z cibule, pridá lyžicu múky a všetko jemne roztlačí. Netreba ani vývar, stačí pridať vodu a priviesť zmes k varu. Po scedení máte perfektnú omáčku na poliatie kuraciny.
Video: Pozrite si celý postup

Muž uniesol 10-ročné dievčatko, kontaktoval ho cez online hru
Úrady varujú rodičov, aby dávali väčší pozor na online komunikáciu svojich detí.

Táto chyba ovplyvňuje účinnosť krému na opaľovanie
Na to, aby vás naozaj ochránil pred škodlivým žiarením zo slnka, je potrebné skladovať krém na opaľovanie na vhodnom mieste.

Lekárka si dala botox len na jednu stranu tváre. Dokážete spoznať, ktorú?
Doktorka si aplikovala botulotoxín len na polovicu tváre, aby ukázala, aké sú jeho následky.

Huliak prišiel na finále slovenskej hokejovej extraligy. Takto reagovali ľudia v Steel Aréne
Minister Huliak sa v Košiciach nedočkal pozitívneho prijatia.

List napísaný na palube Titanicu vydražili za 300.000 libier
Za 300.000 libier sa na aukcii predal list, ktorý na palube Titanicu napísal jeden z najznámejších preživších niekoľko dní pred potopením lode.