• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
15°Bratislava

Počet cestujúcich dôchodcov vo vlakoch sa neznížil, hovoria údaje ZSSK

  • 10:52 06.05.2020
  • Bratislava
Počet cestujúcich dôchodcov vo vlakoch sa neznížil, hovoria údaje ZSSK

Seniorov by vo vlakoch mohlo ochrániť plánované zvýšenie frekvencie dopravy.

Počet cestujúcich dôchodcov vo vlakoch sa za posledný týždeň neznížil. Pre TASR to uviedol hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč. Ochrániť by ich však podľa neho v súčasnej situácii mohlo napríklad pripravované zvýšenie frekvencie dopravy. Bezplatné cestovanie vlakmi pre seniorov sa na Slovensku rušiť nebude.

ZSSK prepravila v týždni od 27. apríla 2020 do 3. mája približne 43.000 dôchodcov. „Ak to porovnáme s predchádzajúcimi týždňami - napríklad od 20. apríla 2020 do 26. apríla 2020 cestu vlakom využilo 42.000 cestujúcich s nárokom na bezplatnú prepravu,“ vyčíslil Kováč. V tejto skupine cestujúcich tak pokles nezaznamenali.

Zároveň však poznamenal, že v súvislosti s priaznivým vývojom pandémie nového koronavírusu na Slovensku a ďalším uvoľňovaním reštrikcií zavedených na boj s týmto vírusom, sa ZSSK pripravuje na obnovenie niektorých spojov. „Veríme, že vyššia frekvencia dopravy ochráni aj našich starších cestujúcich a život na koľajniciach sa začne vracať do normálu. Konkrétny spôsob rozšírenia prepravy sa pripravuje práve v týchto dňoch,“ priblížil pre TASR.

Zdôraznil, že je veľmi dôležité, aby seniori vo vyššom veku vo vlastnom záujme necestovali, pokiaľ to nie je bezpodmienečne nutné. „Opakovane však upozorňujeme, že zďaleka nie každá cesta dôchodcu s nárokom na bezplatnú prepravu je neodôvodnená. Veľa z nich je v kategórii pod 62 rokov a aj mnohí ďalší majú na cestovanie vážne dôvody, či už je to práca alebo nevyhnutná návšteva lekára,“ podotkol hovorca ZSSK.

Poukázal tiež na to, že do skupiny dôchodcov s nárokom na bezplatnú prepravu patria poberatelia starobného, predčasného starobného dôchodku, ale aj sirotského, vdovského alebo vdoveckého dôchodku a tiež invalidného dôchodku či dôchodku manžela alebo manželky. Rovnako tam patria aj poberatelia sociálneho, vdovského výsluhového alebo vdoveckého výsluhového dôchodku, ale aj sirotského výsluhového alebo invalidného výsluhového dôchodku.

Dôchodcovia s nárokom na bezplatnú prepravu podľa údajov ZSSK najviac využívajú trate Trnava – Bratislava, Bratislava – Galanta, Nové Zámky – Bratislava, Šaľa – Bratislava, ale tiež trate medzi Žilinou a Kysuckým Novým Mestom, Bratislavou a Pezinkom či Bratislavou a Malackami. Využívajú tiež trate Košice – Kostoľany nad Hornádom, Žilina – Čadca a trate medzi Košicami a Prešovom či Kysakom a Košicami.

Kováč zároveň skonštatoval, že ZSSK sa riadi najmä odporúčaniami autorít, ktoré sú jej nadriadené. Návrh na zrušenie bezplatnej prepravy pre dôchodcov podľa jeho slov ZSSK chápe nie ako zákaz ich cestovania, ale ako pokus o prirodzené zníženie ich ciest, ktoré nie sú nevyhnutné.

Predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár približne pred týždňom (27. 4.) vyzval dôchodcov, aby obmedzili cesty vlakmi. Avizované dočasné zrušenie vlakov zadarmo pre túto skupinu obyvateľov sa tak odložilo. Kollár vtedy poznamenal, že ak sa ich počet vo vlakoch zníži, nebude vydaný záväzný pokyn na dočasné zastavenie bezplatnej železničnej prepravy pre seniorov.

Minister dopravy Andrej Doležal (nominant Sme rodina) v utorok (5. 5.) na sociálnej sieti oznámil, že vzhľadom na priaznivý vývoj pandémie nového koronavírusu na Slovensku a postupné uvoľňovanie opatrení sa bezplatné cestovanie vlakmi pre seniorov rušiť nebude.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

DNES - 12:54Ekonomické

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov.

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

DNES - 8:41Ekonomické

Pre malú a otvorenú ekonomiku, ako je slovenská, výhody eura prevažujú nad nevýhodami. Zdôrazňuje to Ivan Mikloš pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie a 15. výročia prijatia eura.

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

VČERA - 20:42Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či výrobky nemajú doma.

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

VČERA - 17:50Ekonomické

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok.

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

VČERA - 17:13Ekonomické

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom.