• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
16°Bratislava

PKS: Blackout v SR sa nemôže týkať výroby potravín

  • 15:04 02.04.2020
  • Bratislava
PKS: Blackout v SR sa nemôže týkať výroby potravín

Úplné zatvorenie hraníc by podľa Potravinárskej komory Slovenska mohlo znamenať, že by nemohli vyrábať kľúčové potravinárske odvetvia.

Potravinárska komora Slovenska (PKS) je znepokojená vyhláseniami predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO) v oblasti myšlienky tzv. blackoutu, to znamená úplnej izolácie SR na určité obdobie. Pri preskúmavaní zavedenia uvedeného návrhu do praxe je v každom prípade potrebné zachovať potravinársku výrobu a voľný pohyb potravín v rámci EÚ. Informovala o tom Monika Mičúchová z PKS v reakcii na medializované Matovičove úvahy o niekoľkotýždňovom "vypnutí" ekonomiky SR, aby sa zabránilo šíreniu nového koronavírusu.

Slovensko nie je podľa PKS potravinovo sebestačná krajina a je závislé od dovozu potravín zo zahraničia. Rovnako nie je sebestačné v určitých kľúčových surovinách pre potravinársku výrobu, a preto úplné zatvorenie hraníc by mohlo znamenať, že by nemohli vyrábať kľúčové potravinárske odvetvia, pričom pri niektorých surovinách nie je možné z kapacitného hľadiska predzásobenie.

Zároveň pripomíname, že na Slovensku fungujú aj veľké potravinárske podniky, ktoré produkciou zásobujú ostatné krajiny, a prípadné zastavenie výroby by mohlo znamenať presun tejto výroby do iných krajín,“ podčiarkla PKS.

Mnohé z veľkých potravinárskych podnikov na Slovensku nepatria medzi subjekty hospodárskej mobilizácie, avšak presun výroby do zahraničia by mal na slovenský potravinársky priemysel a poľnohospodárstvo devastačné účinky, pretože mnohé suroviny odoberajú práve od slovenských poľnohospodárov. Z pohľadu dlhodobejších dôsledkov tohto kroku by prišlo k ďalšiemu poklesu slovenských potravín na pultoch obchodov a zvýšenému dovozu potravín, pretože výroba by sa už nemusela na Slovensko vrátiť,“ upozornil Daniel Poturnay, prezident PKS.

PKS zároveň zdôraznila, že na zachovanie plynulého zásobovania a voľného pohybu potravín vyzvali v upozorneniach nielen Európska komisia, ale aj vrcholní predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie, Svetovej obchodnej organizácie a Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo vo svojom spoločnom vyhlásení z 31. marca 2020.

PKS preto vo štvrtok listom požiadala ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského (OĽaNO), aby z ďalšej diskusie vlády okolo tohto scenára bola v každom prípade vyňatá potravinárska výroba a voľný pohyb potravín v rámci krajín EÚ a aby boli ďalšie kroky starostlivo prediskutované so všetkými zástupcami potravinárskeho dodávateľsko-odberateľského reťazca s cieľom zachovania plynulého zásobovania obyvateľov potravinami.

Ohlásenie blackoutu a možného zásobovania obyvateľov potravinami za spolupráce armády by mohlo vyvolať nekontrolovateľné nákupy potravín, vykupovanie zásob, čo by mohlo vyústiť do celkového skolabovania dodávateľsko-odberateľského reťazca s potravinami. Preto je potrebné všetky kroky dôkladne zvážiť, a najmä v rámci akéhokoľvek scenára zachovať potravinársku výrobu a voľný pohyb potravín v rámci EÚ,“ uzatvoril Poturnay.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

DNES - 15:17Ekonomické

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície.

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

DNES - 12:54Ekonomické

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov.

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

DNES - 8:41Ekonomické

Pre malú a otvorenú ekonomiku, ako je slovenská, výhody eura prevažujú nad nevýhodami. Zdôrazňuje to Ivan Mikloš pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie a 15. výročia prijatia eura.

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

VČERA - 20:42Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či výrobky nemajú doma.

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

VČERA - 17:50Ekonomické

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok.