• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Nový koronavírus je nestabilný vo vode a v odpadovej vode

  • 13:28 02.04.2020
  • Bratislava
Nový koronavírus je nestabilný vo vode a v odpadovej vode

Nový koronavírus, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, je nestabilný v prostredí vody a odpadovej vody.

Upozorňuje na to Asociácia vodárenských spoločností (AVS), podporuje tak stanovisko Európskej asociácie prevádzkovateľov verejných vodovodov a verejných kanalizácií (EurEau). Médiá žiadajú, aby v tomto smere nešírili poplašné správy medzi obyvateľmi a pracovníkmi vodárenských spoločností.

Fakt, že bolo v odpadovej vode detekované RNA nového koronavírusu, neznamená že ide o aktívny živý vírus. Pracovníci prichádzajúci do styku s odpadovou vodou sú chránení osobnými ochrannými prostriedkami, čo minimalizuje riziko infekcie koronavírusom,“ uviedla AVS.

Upozorňuje, že činnosť pracovníkov vodárenských spoločností je nenahraditeľnou súčasťou každodenného života a v čase zvýšenej potreby hygieny počas pandémie je nevyhnutné zabezpečenie plynulej dodávky pitnej vody spoločne s účinným odvedením a čistením odpadových vôd.

EurEau v stanovisku informuje, že 25. marca holandské inštitúty KWR a RIVM oznámili, že pomocou techník detekcie DNA/RNA objavili RNA nového koronavírusu v nečistenej odpadovej vode. „RNA je genetický materiál vo vírusoch, porovnateľný s jednovláknovou DNA. Je veľmi dôležité poznamenať, že vedci nezistili 'živé' vírusy v neupravenej odpadovej vode. Metóda nie je schopná identifikovať prítomnosť životaschopných vírusov alebo potenciál infikovať ľudí,“ uviedla EurEau.

Relevantnosť tejto metódy detekcie spočíva v tom, že je možné zistiť odberom odpadovej vody z obce, či je vírus medzi populáciou značne rozšírený. „Môže to pomôcť epidemiológom študovať šírenie epidémie. Táto metóda sa však musí ďalej rozvíjať. Podľa KWR nebola potvrdená a v súčasnosti sa overuje reprodukovateľnosť výsledkov. Viaceré krajiny a ich inštitúty pracujú na rovnakých metódach detekcie. Už v roku 2013 Taliansko vykonalo tieto testy na vírus hepatitídy,“ uviedla EurEau.

Tlačová správa RIVM súvisiaca s týmto výskumom však podľa EurEau vyvolala vážne obavy medzi ľuďmi, ktorí pracujú s odpadovými vodami, a ľuďmi, ktorí pracujú v laboratóriách. Európska asociácia prevádzkovateľov verejných vodovodov a verejných kanalizácií však pripomína, že národné zdravotné ústavy a Svetová zdravotnícka organizácia majú v tejto otázke jasno a opätovne opakujú, že nový koronavírus je nestabilný v prostredí vody a odpadovej vody.

Ľudia, ktorí pracujúci v sektore odpadových vôd, alebo laboratórny personál sa musia v súlade so zdravotnými a bezpečnostnými postupmi riadiť platnými ustanoveniami o osobnej ochrane. Tým sa zaručí ich bezpečnosť a minimalizuje sa riziko infekcie koronavírusom,“ podotkla EurEau.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

S&P potvrdila Slovensku rating A+ so stabilným výhľadom

DNES - 6:27Ekonomické

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's potvrdila v piatok rating Slovenska na úrovni A+ so stabilným výhľadom.

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

VČERA - 21:17Ekonomické

Európska únia formálne pridala čínskeho online predajcu Shein na svoj zoznam digitálnych spoločností, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby podliehali prísnejším bezpečnostným pravidlám.

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

VČERA - 20:23Ekonomické

SOI varuje pred nebezpečným produktom na slovenskom trhu.

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

VČERA - 15:17Ekonomické

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície.

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

VČERA - 12:54Ekonomické

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov.