• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 16.4.2024Meniny má Dana, Danica
Bratislava

Vtákom roka 2013 je belorítka obyčajná

  • 13:25 15.02.2013
  • BRATISLAVA
Vtákom roka 2013 je belorítka obyčajná

Po minuloročnom pestrofarebnom včelárikovi zlatom sa vtákom roka 2013 stala nenápadná, avšak o to zaujímavejšia belorítka obyčajná.

O tohtoročnom víťazovi aktuálneho ročníka kampane Vták roka informoval agentúru SITA Ján Gúgh z mimovládnej organizácie SOS/Birdlife Slovensko.

Belorítky obyčajné, ľudovo nazývané "juričky", hniezdia v blízkosti ľudí a podobne ako lastovičky, stavajú svoje hniezda na domoch a hospodárskych budovách. Patria medzi sťahovavé vtáky, ktoré sa živia hmyzom. Ich prvé jarné prílety môžeme očakávať už o mesiac.

Belorítka obyčajná (Delichon urbica) je viazaná na osídlené prostredie. Svoje hniezda zlepené z blata, tráv a peria vtákov stavia na budovách, kde často vytvára kolónie niekoľkých desiatok párov. Živí sa hmyzom, ktorý chytá v okolí hniezdisk.

Zimuje v subsaharskej Afrike a do našich končím prilieta od druhej polovice marca, ťah vrcholí začiatkom apríla. Hniezdi dva až tri krát v roku v období od mája do septembra. Pôvodné hniezdiská na skalných bralách sú už dnes veľmi zriedkavé a väčšina populácie žije v urbanizovanej krajine.

Z prirodzených faktorov je pre belorítky nebezpečná náhla zmena počasia, kedy v dôsledku studeného frontu nie je aktívny hmyz a hladujúce vtáky s rýchlym metabolizmom hynú v obrovských počtoch.

"Belorítky patria k bežne rozšíreným druhom vtákov po celom Slovensku. K ich ochrane môže prispieť ozaj každý. Už len tolerancia k hniezdam v oknách a na balkónoch a ponechanie hniezd pomôže belorítkam vychovať potomstvo. Padajúcemu trusu z hniezd sa pritom dá ľahko zamedziť inštalovaním jednoduchej podložky pod hniezdo. Belorítky sa odvďačia lovom hmyzu v okolí sídiel. K ďalším možnostiam pomoci patrí aj inštalovanie umelých hniezd, vtáčích domov a veží, prípadne úprava renovovanej fasády domu," doplnil Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko

Cieľom kampane Vták roka, ktorú realizuje Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko, je upozorniť na ohrozenie bežného vtáčieho druhu, ktorý sa vyskytuje a žije v okolí ľudí.

„Hlavnými príčinami ohrozenia belorítok sú podobne, ako aj pri iných druhoch vtákov v mestskom prostredí zatepľovanie, počas ktorého sa zhadzujú hniezda belorítok s násadami alebo mláďatami, strata vhodných miest na stavbu hniezd kvôli zatepľovaniu a aplikácii protiabsorpčných náterov na fasády, ktoré zamedzia stavbu nových hniezd, netolerantnosť voči vtáctvu v oknách či na balkónoch kvôli špineniu, a tiež nedostatok hniezdneho materiálu na vyasfaltovaných sídliskách,“ vysvetľuje Gúgh.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Do muža na bicykli pri odbočovaní vrazil autobus

Do muža na bicykli pri odbočovaní vrazil autobus

DNES - 14:17Domáce

Polícia upozorňuje cyklistov, aby nestrácali ostražitosť ani v obciach, ktoré poznajú.

Krúpa: Ministerstvo zahraničia riadi premiér a nie Blanár, rezortu chýba vízia

Krúpa: Ministerstvo zahraničia riadi premiér a nie Blanár, rezortu chýba vízia

DNES - 14:16Domáce

Krúpovi chýba vízia fungovania Slovenska v zahraničnej politike zo strany rezortu zahraničia.

Blanár nepodporí možné sankcie, ktoré by zasiahli viac občanov Slovenska ako Irán

Blanár nepodporí možné sankcie, ktoré by zasiahli viac občanov Slovenska ako Irán

DNES - 14:09Domáce

Slovensko nepodporí žiadne sankcie, ktoré by mali väčší dosah na občanov SR než na krajinu, voči ktorej budú ukladané.

Obžalovaná Ľubica Rošková je vinná v kauze agrodotácií, dostala podmienku

Obžalovaná Ľubica Rošková je vinná v kauze agrodotácií, dostala podmienku

DNES - 13:45Domáce

Obžalovaná Ľubica R. je uznaná za vinnú v kauze poberania agrodotácií.

Chodkyňu po zrážke s autom v Tepličke nad Váhom previezli do nemocnice

Chodkyňu po zrážke s autom v Tepličke nad Váhom previezli do nemocnice

DNES - 13:25Domáce

Zranenú 56-ročnú chodkyňu po raňajšej zrážke s autom v Tepličke nad Váhom, okres Žilina, previezli do nemocnice.