• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
15°Bratislava

Cystická fibróza spôsobuje výrazné zahlienenie, odborníci približujú priebeh liečby

  • 10:34 24.02.2020
  • Bratislava
Cystická fibróza spôsobuje výrazné zahlienenie, odborníci približujú priebeh liečby

Liečba cystickej fibrózy je často namáhavá a zdĺhavá. Pacienti sú okrem toho v bežnom živote vystavení množstvu obmedzení.

Cystická fibróza je závažné dedičné ochorenie, ktoré negatívne ovplyvňuje kvalitu života a skracuje ho. Tvorí sa pri ňom abnormálne hustý hlien, ktorý pokrýva sliznice a upcháva životne dôležité orgány. Ich štruktúra sa postupne mení a zhoršuje sa ich funkcia.

Deti s cystickou fibrózou trpia výrazným zahlienením, vlhkým kašľom, častými zápalmi dýchacích ciest a zápalmi prínosových dutín,“ uviedla pre TASR primárka Kliniky detskej pneumológie a ftizeológie v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) Iveta Neuschlová. Postupne sa na pľúcach tvoria nenapraviteľné zmeny, pankreas nevylučuje dostatočné množstvo enzýmov potrebných na strávenie potravy a postihnuté sú aj pohlavné orgány a pečeň. Často sa pridružia aj cukrovka, osteoporóza, celiakia a ďalšie ochorenia. Pri ťažkom postihnutí pľúc je potrebná transplantácia.

Štandardná liečba ochorenia je zameraná najmä na spriechodnenie dýchacích ciest a zmierňovanie sprievodných príznakov. Dieťa niekoľkokrát denne inhaluje liečivá, ktoré zrieďujú hlieny a uľahčujú ich vykašliavanie. „Nevyhnutná je každodenná dychová rehabilitácia a každodenné používanie rôznych rehabilitačných a fyzioterapeutických pomôcok, ktoré uľahčujú presun hlienu a pomáhajú zlepšovať a udržiavať pľúcne funkcie pacientov,“ vysvetľuje lekárka Nina Bližnáková z Kliniky detskej pneumológie v UNB.

Neoddeliteľnou súčasťou liečby je vysokokalorická výživa bohatá na tuky. „Takmer pri každom jedle pacienti potrebujú užiť náhradu enzýmov v podobe tabliet, ktoré im umožňujú vstrebávať životne dôležité látky,“ priblížila prednostka kliniky Zuzana Rennerová.

Pacienti s cystickou fibrózou majú podľa lekárok v každodennom živote množstvo obmedzení. Oni a ich blízki musia prísne dodržiavať hygienické zásady, ktoré môžu pomôcť zabrániť rizikám infekcie. Nesmú sa pohybovať v prostredí so stojacou vodou, ako sú kaluže alebo bahno, kde hrozí nákaza nebezpečnými baktériami. Nemôžu byť v kontakte s plesňami, prepravovať sa hromadnou dopravou ani navštevovať detské herne, bazény či nákupné centrá.

Obyčajný liek na rozpúšťanie hlienu stojí osem eur, ale človek s cystickou fibrózou ho berie trikrát denne, každý deň,“ priblížil pre TASR Ľuboš Herák z občianskeho združenia Klub cystickej fibrózy, ktoré združuje pacientov s týmto ochorením a ich blízkych. Každodenné zvládanie choroby je podľa neho časovo aj finančne náročné. Pacientske organizácie žiadajú Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR o kategorizáciu a preplácanie moderného lieku, ktorý lieči základnú príčinu cystickej fibrózy, teda zlyhávanie funkcie proteínu CFTR. Liek má podľa nich priniesť výrazné predĺženie dĺžky života, menej zápalov a potrebných antibiotík, užívanie menších dávok enzýmov a inzulínu či menej hospitalizácií. Rovnako má zlepšiť funkciu pľúc a oddialiť ich transplantáciu či spôsobiť, že vôbec nebude potrebná.

Podľa hovorkyne MZ SR Zuzany Eliášovej ministerstvo eviduje žiadosť o zaradenie lieku do zoznamu kategorizovaných liekov a pri rozhodovaní bude postupovať podľa platnej legislatívy. „Liek bude prerokovaný na kategorizačnej komisii, ktorá dospeje k záveru a ohľadom jeho zaradenia pripraví odborné odporúčanie ministrovi zdravotníctva,“ povedala Eliášová.

Pre náročnosť liečby v súčasnosti väčšinou musí jeden z rodičov detí s cystickou fibrózou prestať chodiť do práce, čo je veľmi náročné pre ekonomické fungovanie rodiny,“ hovorí Herák. Preto sa členovia Klubu cystickej fibrózy snažia komunikovať s úradmi, poisťovňami, Ministerstvom zdravotníctva SR a pripomienkovať zákony, aby pomohli zvýšiť kvalitu života všetkých pacientov. „Máme aj rôzne malé projekty, napríklad športové aktivity, pretože pacienti sa v rámci svojich možností potrebujú udržiavať v kondícii. Česká komunita pacientov a ich blízkych vytvorila prvú mobilnú aplikáciu na pomoc pacientom pri ich dennom režime, chceme získať peniaze a priniesť ju aj na Slovensko,“ tvrdí.

Podľa údajov zo Slovenského registra cystickej fibrózy bolo v novembri 2019 na Slovensku 336 pacientov s týmto ochorením. „Viac ako 18 rokov má 201 z nich, 135 menej. Je veľký úspech, že je dospelých pacientov konečne viac ako detských,“ povedal Herák.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred umiestnením do reedukačného centra by malo byť vždy vypočuté dieťa

Pred umiestnením do reedukačného centra by malo byť vždy vypočuté dieťa

DNES - 11:35Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR chce nariadiť povinnosť sudcu vždy vypočuť maloleté dieťa pred umiestnením do reedukačného centra.

Danko sa dobrovoľne zapojil do upratovania Dúbravky, takýto dostal trest za nehodu

Danko sa dobrovoľne zapojil do upratovania Dúbravky, takýto dostal trest za nehodu

DNES - 11:04Domáce

Andrej Danko naďalej odmieta, že bol v čase nehody pod vplyvom alkoholu.

NDS upozorňuje na uzávery ôsmich tunelov a podjazdu

NDS upozorňuje na uzávery ôsmich tunelov a podjazdu

DNES - 11:03Domáce

Osem diaľničných tunelov na diaľniciach D1 a D3 a jeden diaľničný podjazd čaká počas mája a júna pravidelná údržba.

Pri nehode auta a kolobežky sa zranili deti, vodička nafúkala

Pri nehode auta a kolobežky sa zranili deti, vodička nafúkala

DNES - 10:36Domáce

Opitá vodička zrazila tri deti na kolobežke, prípadom sa zaoberá polícia.

Polícia hľadá 14-ročné dievča, od nástupu do MHD ju nevideli

Polícia hľadá 14-ročné dievča, od nástupu do MHD ju nevideli

DNES - 10:21Domáce

Školáčka je nezvestná od štvrtka, keď ju naposledy videli nastupovať do autobusu.