• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Ján Budaj žiada pre kontrolu NKÚ osobitné rokovanie finančnej komisie hlavného mesta

  • 10:40 05.02.2020
  • Bratislava
Ján Budaj žiada pre kontrolu NKÚ osobitné rokovanie finančnej komisie hlavného mesta

Bratislavský mestský poslanec Ján Budaj vyzýva finančnú komisiu hlavného mesta na osobitné rokovanie.

Dôvodom sú závery kontroly účtovných závierok mesta Bratislava zo strany Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Tá odhalila vážne pochybenia. Kontrolovaným obdobím boli pritom roky 2016 až 2018, keď bol na čele Bratislavy primátor Ivo Nesrovnal. Budaj bol v tomto období šéfom mestskej finančnej komisie, v súčasnosti je jej členom.

Témou osobitného rokovania mestskej finančnej komisie by mala podľa Budaja byť správa NKÚ o podozreniach z nezákonného konania vedenia mesta v období bývalého bratislavského primátora Nesrovnala. „Verím, že predseda komisie rokovanie bezodkladne zvolá, pretože správa NKÚ potvrdzuje vážne podozrenia, ktoré treba objasniť,“ uviedol Budaj. Zároveň vyhlásil, že po rokovaní komisie zváži trestné oznámenie na neznámeho páchateľa vo veci nezákonného nakladania s majetkom mesta. „Špeciálne pohľadávkami, ktorých odpúšťanie sa podľa správa NKÚ dialo v rozpore so všeobecne záväzným nariadením o zásadách hospodárenia,“ spresnil.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo v utorok (4. 2.) informoval, že kontrola účtovných závierok hlavného mesta zo strany NKÚ SR odhalila vážne pochybenia v účtovníctve, najmä pokiaľ ide o evidenciu a vymáhanie pohľadávok. Kontrolovaným obdobím boli roky 2016 až 2018. Kontrolóri napríklad poukázali na pohľadávky v objeme vyše 50 miliónov eur, pri ktorých nie je známy dlžník. Kontrola rovnako zistila, že v rokoch 2016 - 2018 mesto odpísalo pohľadávky za asi 4,5 milióna eur, pričom tento odpis pohľadávok sa realizoval bez presne stanovených podmienok a bez predchádzajúceho schválenia mestským zastupiteľstvom. Momentálne sa na magistráte realizuje inventarizácia mestských pohľadávok. Potrebnú dokumentáciu má samospráva iba k skupine pohľadávok v objeme približne 19,8 milióna eur. Na základe tejto dokumentácie je možné tieto pohľadávky aj ďalej vymáhať.

NKÚ na margo kontroly pre TASR uviedol, že jeho kontrolóri už v minulosti odhalili neštandardné vykazovanie údajov v účtovných závierkach hlavného mesta. „Mesto nevymáhalo pohľadávky, nemalo k nim potrebné doklady a v konečnom dôsledku ich nekorektným spôsobom z účtovníctva odpísalo. Celkovo išlo o sumu viac ako 60 miliónov eur,“ podotkol úrad. NKÚ zistenia odstúpi orgánom činným v trestnom konaní.

Nesrovnal vyjadrenia o pohľadávkach mesta bez dlžníkov považuje za hlúposť a prejav nekompetentnosti. Argumentuje, že ide pravdepodobne o takzvané duplicitné a fiktívne pohľadávky, vzniknuté pred rokom 2009 ich chybným preklopením (a tým pádom zdvojením) do nového informačného systému. Deklaruje, že počas jeho mandátu došlo k historicky prvej kompletnej inventarizácii pohľadávok a majetku a ich zapojeniu do rozpočtu mesta. „Na základe tejto inventarizácie sa identifikovali chybné účtovné závery z minulosti, o ktoré teraz ide,“ podotkol bývalý šéf bratislavskej samosprávy.

Tieto skutočnosti boli podľa Nesrovnala uvedené v každej závierke, ktoré boli riadne a podľa zákona auditované a ako súčasť záverečného účtu každoročne schválené mestským kontrolórom a zastupiteľstvom. „Vec sa dá vyriešiť odpísaním tých fiktívnych účtovných zápisov,“ uviedol Nesrovnal s tým, že informácia o pohľadávkach a popis celej situácie bola súčasťou odovzdania agendy novému vedeniu mesta v roku 2018.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

DNES - 21:17Ekonomické

Európska únia (EÚ) v piatok formálne pridala čínskeho online predajcu Shein na svoj zoznam digitálnych spoločností, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby podliehali prísnejším bezpečnostným pravidlám. TASR o tom informuje na základe sp

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

DNES - 20:23Ekonomické

SOI varuje pred nebezpečným produktom na slovenskom trhu.

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

DNES - 15:17Ekonomické

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície.

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

DNES - 12:54Ekonomické

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov.

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

DNES - 8:41Ekonomické

Pre malú a otvorenú ekonomiku, ako je slovenská, výhody eura prevažujú nad nevýhodami. Zdôrazňuje to Ivan Mikloš pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie a 15. výročia prijatia eura.