• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
12°Bratislava

Čaplovičovi ľudia stále plytvajú, predražený nájom nezrušili

  • 12:56 23.08.2013
  • BRATISLAVA
Čaplovičovi ľudia stále plytvajú, predražený nájom nezrušili

Predražený nájom, ktorý uzavrel Ústav informácií a prognóz školstva (ÚIPŠ) s fínskou firmou YIT Reding, a.s., za približne 344-tisíc eur, naďalej trvá, upozorňuje opozičný poslanec za SDKÚ-DS Miroslav Beblavý.

"Plytvanie sa tak neskončilo, ale pokračovalo celé leto," doplnil.

Beblavý vyzval ministra školstva Dušana Čaploviča, aby si "konečne urobil poriadok v rezorte" a zabezpečil okamžité skončenie predraženej zmluvy, na ktoré dal minister pokyn ešte v júni.

Vypovedanie nájomnej zmluvy by vyústilo do súdneho sporu, v ktorej by ústav nemal možnosť uspieť bez toho, aby sa to dotklo štátneho rozpočtu, reagoval hovorca ministra školstva Michal Kaliňák. Podľa hovorcu to vyplýva z právnej analýzy urobenej pre rezort školstva.

Riadiaci orgán operačného programu Vzdelávanie dal vypracovať znalecký posudok, ktorý hovoril o reálnom nájomnom, teda o znížení ceny prenájmu, dopĺňa hovorca. Firme na základe posudku dali návrh na zníženie ceny nájomného. Rovnaké stanovisko agentúre SITA k nevypovedaniu zmluvy poskytla aj Hedviga Horváthová z kancelárie generálneho riaditeľa Ústavu informácií a prognóz školstva. Aká je nová cena podľa návrhu hovorca Kaliňák neprezradil, keďže ho druhá strana ešte nepodpísala.

Ústav vybral predražené priestory

Na zmluvu o prenájme priestorov, ktorú ústav uzavrel v rámci programu Moderné vzdelávanie – digitálne vzdelávanie pre všeobecno-vzdelávacie predmety, poukázal Beblavý ešte v máji počas parlamentnej rozpravy.

Poslanec upozornil, že ÚIPŠ si prenajal priestory v budove Reding Tower II v Rači. Zmluva bola uzatvorená na 34 mesiacov od 1. marca. Išlo o 440 metrov štvorcových a štyri parkovacie miesta za vyše 340-tisíc eur, to znamená 22,78 eura za meter štvorcový za mesiac. Podľa Beblavého však v rovnakom čase bolo možné bez vyjednávania v rovnakej budove získať ponúkaný prenájom menších priestorov za 12,85 eur/m2 mesačne.

Beblavý tvrdil, že ústav vybral predražené priestory, aj keď v súťaži bolo sedem uchádzačov. "Keďže ide o peniaze z eurofondov, žiadny audítor Európskej komisie by predraženie nemohol uznať. Zaplatili by sme ho tak dvakrát – najprv v cene priestorov a potom v tom, že nám ich z eurofondov nepreplatia," uvádza opozičný poslanec.

Čaplovič odvolal vedúceho projektu

Minister školstva Dušan Čaplovič dal po Beblavého kritike pokyn na odvolanie vedúceho národného projektu Moderné vzdelávanie – digitálne vzdelávanie pre všeobecno-vzdelávacie predmety, ktorý robí Ústav informácií a prognóz školstva za 27 miliónov eur.

Hovorca Kaliňák vo štvrtok doplnil, že s ním ústav ukončil pracovný pomer k 30. júnu. Minister si dal celú záležitosť preveriť a výsledkom bol pokyn pre ústav, aby okamžite vypovedal zmluvu, informoval ešte v júni hovorca. "Od vydania Čaplovičovho príkazu uplynuli takmer dva mesiace. V Centrálnom registri zmlúv sa však neobjavil žiadny dodatok k predraženej zmluve, žiadne zrušenie alebo jej vypovedanie," hovorí Beblavý.

Keďže podľa neho mohlo ísť len o nedbanlivosť pri zverejňovaní, ústavu sa ako povinnej osoby podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám pýtali, či nájom naďalej trvá alebo či sa skončil niektorým zo spôsobov uvedeným v zmluve. Ústav podľa Beblavého v odpovedi uviedol, že „v súčasnosti prebiehajú rokovania so zástupcami spoločnosti YIT Reding, a. s., preto Vám nemôžem poskytnúť žiadne bližšie informácie. Po ukončení negociácií bude ÚIPŠ informovať verejnosť o výsledku rokovaní." Podľa opozičného poslanca je z tejto odpovede jasné, že predražený nájom trvá.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NDS upozorňuje na uzávery ôsmich tunelov a podjazdu

NDS upozorňuje na uzávery ôsmich tunelov a podjazdu

DNES - 11:03Domáce

Osem diaľničných tunelov na diaľniciach D1 a D3 a jeden diaľničný podjazd čaká počas mája a júna pravidelná údržba.

Pri nehode auta a kolobežky sa zranili deti, vodička nafúkala

Pri nehode auta a kolobežky sa zranili deti, vodička nafúkala

DNES - 10:36Domáce

Opitá vodička zrazila tri deti na kolobežke, prípadom sa zaoberá polícia.

Polícia hľadá 14-ročné dievča, od nástupu do MHD ju nevideli

Polícia hľadá 14-ročné dievča, od nástupu do MHD ju nevideli

DNES - 10:21Domáce

Školáčka je nezvestná od štvrtka, keď ju naposledy videli nastupovať do autobusu.

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

VČERA - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.