• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
16°Bratislava

Minister Lajčák sa má politika z Číny pýtať na ľudské práva

  • 14:18 14.02.2013
  • BRATISLAVA
Minister Lajčák sa má politika z Číny pýtať na ľudské práva

Viac než 30 opozičných poslancov Národnej rady SR by privítalo, keby šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák na stretnutí s podpredsedom vlády Čínskej ľudovej republiky Huiom Liangyuom otvoril aj otázku porušovania ľudských práv v tejto komunistickej krajine.

Vicepremiér najľudnatejšieho štátu sveta príde na návštevu Slovenska v piatok 15. februára.

"Poslanec NR SR Peter Osuský (SaS) dnes do podateľne ministerstva zahraničných veci doručil výzvu ministrovi Miroslavovi Lajčákovi. Pod výzvou je podpísaných 33 opozičných poslancov NR SR, ktorí šéfa slovenskej diplomacie vyzývajú, aby na stretnutí s čínskym podpredsedom vlády otvoril aj otázku porušovania ľudských práv v Číne," povedal agentúre SITA asistent poslanca Osuského Ondrej Dostál.

Poslanci zo všetkých opozičných strán vo výzve upozorňujú na existenciu pracovných táborov v Číne, v ktorých je údajne zadržiavaných tri až päť miliónov ľudí len preto, že sú politicky nepohodlní.

"Časť produktov pracovných táborov sa vyváža do zahraničia, Slovensko nevynímajúc," píšu poslanci, ktorí žiadajú zrušenie pracovných táborov a nútenej práce v Číne. Vo výzve poukazujú aj na prenasledovanie prívržencov Falun Gongu a na to, že Európsky parlament (EP) vo svojej rezolúcii konštatoval, že odsudzuje zadržiavanie a mučenie prívržencov hnutia Falun Gong vo väzniciach a táboroch.

"Žiadame, aby sa pán minister otvorene prihlásil k stanovisku EP a požiadal o ukončenie zadržiavania a týrania prívržencov hnutia Falun Gong," vyzývajú poslanci. Do tretice upozorňujú aj na prípad kresťanského právnika Kao Č'-šenga, ktorého čínska bezpečnosť zadržiava takmer nepretržite od roku 2006. Žiadajú, aby bol právnik Kao prepustený a bolo mu opäť umožnené vykonávať advokátsku prax. "Túto iniciatívu nevnímame ako kritiku Číny, ale ako odsúdenie zločinov, ktoré odporujú ľudskosti a základným morálnym hodnotám civilizácie," vysvetľujú opoziční poslanci.

Rezort diplomacie nechce prezradiť, či sa bude Lajčák s čínskym politikom rozprávať aj o ľudských právach. "O obsahu rokovania budeme bližšie informovať po jeho skončení," povedal tlačový odbor ministerstva zahraničia.

Podpredseda vlády Čínskej ľudovej republiky Hui Liangyu sa v piatok stretne aj s prezidentom Ivanom Gašparovičom, premiérom Robertom Ficom a podpredsedom vlády pre investície Ľubomírom Vážnym. "Rozhovory sa zamerajú na ďalší rozvoj vzájomnej spolupráce s akcentom na obchodno-ekonomickú dimenziu, vrátane oblastí investícií a poľnohospodárstva," informuje rezort diplomacie. Členmi čínskej delegácie budú aj viceminister zahraničných vecí Song Tao a viceminister obchodu Shan Zhong.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené na strechu

Po nehode troch vozidiel na diaľnici zostalo auto prevrátené na strechu

DNES - 14:21Domáce

Na mieste zasahovali hasiči, ktorí vyslobodzovali osobu uviaznutú vo vozidle.

Prezidentka sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Rudolfom Schusterom

Prezidentka sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Rudolfom Schusterom

DNES - 13:27Domáce

Stretnutím s bývalým prezidentom SR Rudolfom Schusterom v piatok v Košiciach ukončila svoje týždenné úradovanie na východe Slovenska prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Polícia zverejnila video z nehody Andreja Danka

Polícia zverejnila video z nehody Andreja Danka

DNES - 12:47Domáce

Polícia zverejnila video, ktoré má zachytávať nehodu Andreja Danka.

Pred umiestnením do reedukačného centra by malo byť vždy vypočuté dieťa

Pred umiestnením do reedukačného centra by malo byť vždy vypočuté dieťa

DNES - 11:35Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR chce nariadiť povinnosť sudcu vždy vypočuť maloleté dieťa pred umiestnením do reedukačného centra.

Danko sa dobrovoľne zapojil do upratovania Dúbravky, takýto dostal trest za nehodu

Danko sa dobrovoľne zapojil do upratovania Dúbravky, takýto dostal trest za nehodu

DNES - 11:04Domáce

Andrej Danko naďalej odmieta, že bol v čase nehody pod vplyvom alkoholu.