• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
15°Bratislava

O sťažnosti exriaditeľa Tiposu a exšéfa IT bude rozhodovať prokurátor ÚŠP

  • 13:50 13.12.2019
  • Bratislava
O sťažnosti exriaditeľa Tiposu a exšéfa IT bude rozhodovať prokurátor ÚŠP

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) bude rozhodovať o sťažnosti exriaditeľa Tiposu Jána B. a bývalého šéfa IT Miloša P. voči obvineniu z trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Prokurátorovi ÚŠP bol dnes vyšetrovateľom predložený spis so sťažnosťami voči uzneseniu o vznesení obvinenia oboch obvinených. Prokurátor po preštudovaní spisu rozhodne o sťažnostiach, ako aj o ďalšom postupe,“ uviedla pre TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Bývalý generálny riaditeľ spoločnosti Tipos a bývalý šéf IT sú aktuálne stíhaní väzobne. Rozhodol o tom 5. decembra trojčlenný senát Najvyššieho súdu (NS) SR. Na svojom verejnom zasadnutí tak vtedy sčasti vyhovel sťažnosti prokurátora ÚŠP voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý oboch pôvodne 29. novembra nezobral do väzby.

Jána B. a Miloša P. okamžite po zdôvodnení rozhodnutia eskortovali priamo z pojednávacej miestnosti príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže do väzby, a to do ústavov v Bratislave a Leopoldove. NS SR dospel k záveru, že sťažnosť prokurátora je dôvodná len sčasti. „Skutok, ktorý je kladený obvineným, sa stal,“ zdôvodnila predsedníčka senátu NS SR.

V pozíciách, v ktorých obidvaja pôsobili, mali páchať spoločne trestnú činnosť, bude treba vypočuť viacerých svedkov a stotožniť viacerých svedkov v minimálne 144 prípadoch podozrivých hracích kont. NS SR teda vyhovel prokurátorovi ÚŠP len čo sa týka kolúznej väzby. Teda dvojica v rámci prebiehajúceho trestného konania by mohla ovplyvňovať svedkov. Rozhodnutie NS SR bolo právoplatné a nebol možný voči nemu riadny opravný prostriedok. NS SR tak neprijal písomné sľuby a záruky obvinených a iných osôb.

Sudca pre prípravné konanie ŠTS, pracovisko Banská Bystrica, v piatok 29. novembra nevyhovel návrhu prokurátora ÚŠP a prepustil obvinených zo zadržania na slobodu, pretože nezistil existenciu dôvodov väzby. Podľa vyjadrenia jedného z advokátov znelo absurdne, že obvineným sa kladie za vinu nenahlásenie podozrivých operácií. Na základe operácií malo dochádzať k páchaniu trestnej činnosti. Podľa jeho slov je teraz na dozorujúcom prokurátorovi, aby sa vyrovnal s tým, prečo pred dvoma rokmi, keď dvojica iniciovala vyšetrovanie, sa neuskutočnilo. Dvojica upozornila na 52 prípadov podozrivých operácií.

Prokurátor navrhoval všetky tri dôvody väzby – útekovú, kolúznu - teda ovplyvňovanie svedkov - a aj pokračovanie v trestnej činnosti. K tej malo dôjsť v rokoch 2012 - 2018. Útekovú navrhoval aj preto, lebo obvineným hrozí trest v prípade dokázania viny od desiatich do 15 rokov.

Dvojicu zadržali príslušníci NAKA počas akcie 26. novembra. Polícia následne informovala, že v prípade poškodenej lotériovej spoločnosti vyšetrovateľ NAKA obvinil dve osoby z trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Zároveň polícia potvrdila, že vyšetrovateľ prokurátorovi ÚŠP predložil podnet na ich vzatie do väzby.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pred umiestnením do reedukačného centra by malo byť vždy vypočuté dieťa

Pred umiestnením do reedukačného centra by malo byť vždy vypočuté dieťa

DNES - 11:35Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR chce nariadiť povinnosť sudcu vždy vypočuť maloleté dieťa pred umiestnením do reedukačného centra.

Danko sa dobrovoľne zapojil do upratovania Dúbravky, takýto dostal trest za nehodu

Danko sa dobrovoľne zapojil do upratovania Dúbravky, takýto dostal trest za nehodu

DNES - 11:04Domáce

Andrej Danko naďalej odmieta, že bol v čase nehody pod vplyvom alkoholu.

NDS upozorňuje na uzávery ôsmich tunelov a podjazdu

NDS upozorňuje na uzávery ôsmich tunelov a podjazdu

DNES - 11:03Domáce

Osem diaľničných tunelov na diaľniciach D1 a D3 a jeden diaľničný podjazd čaká počas mája a júna pravidelná údržba.

Pri nehode auta a kolobežky sa zranili deti, vodička nafúkala

Pri nehode auta a kolobežky sa zranili deti, vodička nafúkala

DNES - 10:36Domáce

Opitá vodička zrazila tri deti na kolobežke, prípadom sa zaoberá polícia.

Polícia hľadá 14-ročné dievča, od nástupu do MHD ju nevideli

Polícia hľadá 14-ročné dievča, od nástupu do MHD ju nevideli

DNES - 10:21Domáce

Školáčka je nezvestná od štvrtka, keď ju naposledy videli nastupovať do autobusu.