• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Odborári a lídri PS-Spolu rokovali o opatreniach pre férové Slovensko

  • 17:46 10.12.2019
  • Bratislava
Odborári a lídri PS-Spolu rokovali o opatreniach pre férové Slovensko

Podľa viceprezidentky Konfederácie odborových zväzov SR Moniky Uhlerovej sa budúca vláda musí zamerať na výzvy spojené s digitalizáciou, automatizáciou priemyslu a prechodom na zelenú ekonomiku.

Prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Marián Magdoško, viceprezidentka KOZ SR Monika Uhlerová a lídri Progresívneho Slovenska (PS)-Spolu v utorok absolvovali druhé pracovné stretnutie o opatreniach pre férové Slovensko. Hovorili o problémoch ohrozenia zamestnaní v súvislosti s automatizáciou priemyslu, meniacich sa potrebách pracovného trhu, reforme dôchodkového systému, ako aj zlej cenovej dostupnosti bývania a potrebe spravodlivých klimatických politík. Informovala o tom Martina Nemethová, hovorkyňa KOZ SR.

Magdoško konštatoval, že „odbory majú eminentný záujem na zmenách, ktoré budú v prospech zamestnancov a ich rodín“. Líder PS-Spolu Michal Truban vyhlásil, že „pre reformu daňového mixu, rozvoj zelenej ekonomiky, nájomného bývania a celoživotného vzdelávania hľadáme podporu nielen medzi voličmi, ale aj členmi tripartity“.

Podľa Uhlerovej sa budúca vláda musí zamerať na výzvy spojené s digitalizáciou, automatizáciou priemyslu a prechodom na zelenú ekonomiku, ktoré postihnú v najbližších rokoch väčšinu pracovných miest na Slovensku. Odbory majú v tejto súvislosti dôležitú úlohu nosiča informácií a osvety smerom k svojim členom a zamestnancom, ako aj garanta ochrany ich sociálnych práv smerom k vláde a zamestnávateľom.

Podľa Vladimíra Šuchu z PS-Spolu „je automatizácia najväčšou výzvou pre slovenskú ekonomiku od 90. rokov a úlohou politikov je z nej spraviť novú príležitosť pre podnikateľov a zamestnancov. Zamerať sa musíme na inovácie, výrobné procesy s vyššou pridanou hodnotou a rozvoj celoživotného vzdelávania“. Diskusia sa dotkla aj snahy legalizovať postupy nedeklarovanej práce a primeranej regulácie nových flexibilných foriem zamestnania.

Lídri sa zhodli na potrebe zavedení pestrejšieho daňového mixu vo forme digitálnej dane, environmentálnych daní a nižšom odvodovom zaťažení práce. Koalícia PS-Spolu chce zaviesť vyššie nezdaniteľné minimum, nižšie zdravotné odvody a podporiť investície v okresoch s najvyššou nezamestnanosťou cez estónsku daň.

Koalícia PS-Spolu predstavila aj svoje opatrenia zavedenia inštitútu spravodlivej mzdy, ktorá vo forme dobrovoľnej deklarácie zamestnávateľa zabezpečí zamestnancovi dôstojnú životnú úroveň. Vyplácanie tejto mzdy by sa vyžadovalo pri všetkých štátnych zákazkách.

KOZ SR a PS-Spolu sa taktiež zhodli na tom, že klimatické politiky musia byť férové a zamerané na tvorbu kvalitných pracovných miest v regiónoch.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

EÚ sprísnila pravidlá pre čínskeho maloobchodného predajcu módy Shein

VČERA - 21:17Ekonomické

Európska únia (EÚ) v piatok formálne pridala čínskeho online predajcu Shein na svoj zoznam digitálnych spoločností, ktoré sú dostatočne veľké na to, aby podliehali prísnejším bezpečnostným pravidlám. TASR o tom informuje na základe sp

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

Inšpekcia varuje pred nebezpečným výrobkom, má 14 rôznych chýb

VČERA - 20:23Ekonomické

SOI varuje pred nebezpečným produktom na slovenskom trhu.

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

Časť opozície vyzýva prezidentku nepodpísať zákon o strategických investíciách

VČERA - 15:17Ekonomické

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície.

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

Premiér: Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartom veľkých modernizačných programov

VČERA - 12:54Ekonomické

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov.

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

Mikloš: Pre slovenskú ekonomiku výhody eura prevažujú nad nevýhodami

VČERA - 8:41Ekonomické

Pre malú a otvorenú ekonomiku, ako je slovenská, výhody eura prevažujú nad nevýhodami. Zdôrazňuje to Ivan Mikloš pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie a 15. výročia prijatia eura.