• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
16°Bratislava

Vo fakultnej nemocnici v Ostrave sa strieľalo, hlásia obete

  • 8:33 10.12.2019
  • Ostrava
Vo fakultnej nemocnici v Ostrave sa strieľalo, hlásia obete

Polícia zasahuje vo fakultnej nemocnici.

Aktualizované: 12:24

Šesť mŕtvych si vyžiadala streľba, ku ktorej došlo v utorok ráno vo Fakultnej nemocnici Ostrava. Piati ľudia zomreli na mieste, jeden počas operácie, informoval spravodajský server Novinky.cz.

Česká polícia vypátrala vozidlo podozrivého páchateľa. Muž vo vozidle sa pred zásahom polície strelil do hlavy. Informovala o tom na Twitteri Polícia ČR.

Podľa spravodajského servera iROZHLAS.cz ide o 42-ročného stavebného technika Ctirada V. Jeho totožnosť potvrdili Radiožurnálu dva dôveryhodné zdroje, na fotografii ho poznal aj riaditeľ spoločnosti, pre ktorú podozrivý pracoval.

Po polhodinovej resuscitácii svojim zraneniam podľahol, takže páchateľ zvrhlého činu je po smrti,“ uviedol na brífingu v Ostrave český minister vnútra Jan Hamáček, ktorý zároveň potvrdil, že streľba si vyžiadala šesť obetí na životoch a troch zranených, z toho dvoch ťažko.

Polícia podozrivého identifikovala vďaka kamerovému systému nemocnice a jeho vozidlo potom vypátrali pomocou vrtuľníka. Páchateľ sa v tej chvíli strelil do hlavy, doplnil riaditeľ krajského riaditeľstva polície Moravskosliezskeho kraja Tomáš Kužel s tým, že páchateľ na svoj čin použil krátku guľovú zbraň českej výroby, ktorú nemal v legálnej držbe.

Polícia po streľbe v ostravskej fakultnej nemocnici zverejnila fotografiu muža v červenej vetrovke, ktorého vyhlásila za podozrivého. Toho policajti zadržali takmer okamžite. Následne sa však ukázalo, že nejde o páchateľa. Vzápätí polícia zverejnila fotografiu skutočného podozrivého a rýchlo ho vypátrala.

Obeťami boli pacienti

K útoku na traumatológii Fakultnej nemocnice Ostrava došlo okolo 07.15 h, polícia na miesto dorazila približne päť minút po tom, čo sa o streľbe dozvedela. Motív páchateľa zatiaľ nie je známy.

Riaditeľ fakultnej nemocnice v Ostrave Jiří Havrlant uviedol, že priamo na mieste činu zomrelo päť ľudí. „Ďalší, šiesty človek zomrel pri operácii v operačnej sále. Siedmy človek je po operácii, ale je vo vážnom stave a ešte sa operuje ôsmy človek,“ dodal. Všetky obete boli podľa neho pacienti. Podľa predchádzajúcich informácií išlo o dve ženy a štyroch mužov.

Mám informáciu, že to boli ľudia z čakárne. Našťastie tam nebolo toľko ľudí, údajne ten človek strieľal zblízka, mieril na krk a na hlavu,“ doplnil český premiér Andrej Babiš. „Predpokladám, že je to individuálny čin človeka, ktorý má nejakú motiváciu. Či má nejaký psychický problém, ale išlo o nejakú pomstu, nevieme, musíme to vyšetriť, takže nechajme políciu pracovať,“ dodal Babiš.

Podľa Havrlanta išlo tzv. tichého strelca, ktorý začal strieľať bez varovania.

Nadriadený podozrivého útočníka pre Český rozhlas uviedol, že muž si vzal do hlavy, že „je ťažko chorý a nikto ho nechce liečiť“.

Český prezident Miloš Zeman vyjadril hlbokú sústrasť pozostalým obetí streľby. Zároveň vyslovil „veľké poďakovanie“ príslušníkom bezpečnostných zložiek, lekárom a všetkým, ktorí teraz pomáhajú, uviedol jeho hovorca Jiří Ovčáček.

Streľba v ostravskej nemocnici je druhou najtragickejšou v dejinách Česka. Vo februári 2015 zastrelil muž v meste Uherský Brod osem ľudí a potom seba.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kyjevské nemocnice evakuujú pre obavy z ruských útokov

Kyjevské nemocnice evakuujú pre obavy z ruských útokov

DNES - 16:13Zahraničné

Ukrajinské hlavné mesto Kyjev evakuuje v piatok dve nemocnice pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

V Rusku zadržali redaktora Forbesu za príspevky o ukrajinskej Buči

V Rusku zadržali redaktora Forbesu za príspevky o ukrajinskej Buči

DNES - 13:51Zahraničné

Ruské úrady zadržali novinára ruského vydania magazínu Forbes pre obvinenia spojené so šírením nepravdivých informácií o ruskej armáde. Oznámil to v piatok novinárov právnik i samotný Forbes.

Zelenskyj na výročie havárie v Černobyle upozornil na jadrovú hrozbu v ZAES

Zelenskyj na výročie havárie v Černobyle upozornil na jadrovú hrozbu v ZAES

DNES - 11:44Zahraničné

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne, vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Trump odkázal do Budapešti, že sa teší na spoluprácu s Orbánom

Trump odkázal do Budapešti, že sa teší na spoluprácu s Orbánom

DNES - 11:33Zahraničné

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude "ako 47. prezident Spojených štátov" opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Zlodeji paralyzovali železničnú dopravu, ukradli elektrické káble

Zlodeji paralyzovali železničnú dopravu, ukradli elektrické káble

DNES - 9:41Zahraničné

Kvôli krádeži meškajú vlaky, dopravu úplne odstavili.