• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
13°Bratislava

Lajčák vystúpil na Stredoeurópskom strategickom fóre Château Béla

  • 21:22 07.12.2019
  • Belá
Lajčák vystúpil na Stredoeurópskom strategickom fóre Château Béla

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Miroslav Lajčák vystúpil v sobotu na 11. ročníku strategického fóra Château Béla ako jeden z hlavných rečníkov v rámci témy nazvanej "Je EÚ pripravená na rozvrátený svet?". M. Lajčák skonštatoval, že súčasnú situáciu vo svete netreba podceňovať, ale ani príliš dramatizovať.

V tejto súvislosti pripomenul, že vznik samotnej EÚ bol v tom čase taktiež determinovaný rozvrátenou situáciou vo svete. Počas niekoľkých uplynulých dekád dominoval vo svete Západ a dnešná medzinárodná situácia je odrazom toho, že viacerí ďalší globálni hráči sa snažia túto dominanciu dohnať a eliminovať. EÚ má pritom opticky všetky predpoklady byť svetovým lídrom - má najväčší trh na svete, druhé najväčšie výdavky na obranu či najväčší rozpočet na rozvojovú pomoc. Únia však podľa M. Lajčáka nevyužíva tieto, ani ďalšie kapacity v dostatočnej miere, a naopak, sama zápasí s viacerými vnútornými výzvami.

Šéf slovenskej diplomacie následne vystúpil na fóre aj v diskusii zameranej na stratégiu pre širšiu Európu, ktorá bola venovaná predovšetkým budúcnosti EÚ a susedskej politike. V tejto súvislosti M. Lajčák zdôraznil, že primárnu pozornosť je potrebné venovať regiónu západného Balkánu a s tým súvisiacemu procesu ďalšieho rozširovania únie, ako aj programu Východného partnerstva.

Minister opakovane vyjadril rozladenosť z rozhodnutia Európskej rady neprizvať Severné Macedónsko a Albánsko na prístupové rokovania. „Strata perspektívy členstva v EÚ v podobe akéhosi strategického kompasu môže v konečnom dôsledku viesť k nárastu nacionalizmu v krajinách západného Balkánu a znamenať zvýšenie vplyvu zo strany tretích aktérov a destabilizáciu situácie,“ varoval M. Lajčák. V tejto súvislosti pripomenul, že takýto krok neznamená automaticky členstvo v únii, ale je to ocenenie toho, že kandidátske krajiny splnili predpoklady na posunutie sa do ďalšej fázy prístupového procesu.

M. Lajčák taktiež akcentoval, že perspektíva členstva v EÚ znamená aj pozitívny vplyv na samotný región. „Má to však aj opačný efekt – bez stabilizácie svojho najbližšieho susedstva nemôže byť EÚ globálnym hráčom,“ uviedol slovenský minister, ktorý sa v rámci svojho vystúpenia venoval aj postsovietskemu priestoru a krajinám Východného partnerstva, a to aj z pohľadu aktivít SR v rámci predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorej ministerská rada sa konala v dňoch 5. a 6. decembra 2019 v Bratislave.

Strategické fórum Château Béla organizuje už tradične mimovládna organizácia GLOBSEC a stretávajú sa na ňom odborníci na medzinárodné vzťahy z európskych krajín a zo Spojených štátov amerických.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia zverejnila video z tragickej nehody, auto doslova zvalcovalo muža

Polícia zverejnila video z tragickej nehody, auto doslova zvalcovalo muža

VČERA - 20:48Domáce

Muž, ktorý popri ceste tlačil bicykel, nemal šancu prežiť.

Prezidentka vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

Prezidentka vetovala novelu zákona o múzeách a galériách

VČERA - 20:18Domáce

Prezidentka Zuzana Čaputová vetovala v utorok novelu zákona o múzeách a galériách a o ochrane predmetov kultúrnej hodnoty.

Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

Tragická nehoda na západe: Polícia hľadá svedkov

VČERA - 19:06Domáce

Vodič motocykla mal prechádzať cez križovatku, keď mu do cesty vošiel kamión.

Komisár pre deti odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách

Komisár pre deti odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách

VČERA - 18:30Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško odsúdil utorkové hrozby bombovými útokmi na školách.

Opozícia kritizuje, že Dolinková nepredkladá zmeny v štandardnom procese

Opozícia kritizuje, že Dolinková nepredkladá zmeny v štandardnom procese

VČERA - 18:01Domáce

Opoziční poslanci Národnej rady SR tvrdia, že ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková pri novelách v parlamente obchádza štandardný legislatívny proces.