• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 30.4.2024Meniny má Anastázia
16°Bratislava

V bytovke vybuchol plyn, hlásia mŕtvych a ranených

  • 12:40 06.12.2019
  • Prešov
V bytovke vybuchol plyn, hlásia mŕtvych a ranených

Hasiči momentálne zasahujú pri požiari bytového domu v Prešove, kde došlo k výbuchu plynu.

Aktualizácia 15:14:

Výbuch v bytovom dome v Prešove si doteraz podľa hasičov vyžiadal piatich mŕtvych. Záchranári evidujú aj väčšie množstvo zranených. „Ich presný počet nevieme určiť, pretože pribúdajú,“ informovala o tom ďalej hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

Obyvatelia sú podľa policajtov evakuovaní do škôl v blízkom okolí. Na ich príjem sa pripravuje aj budova Červeného kríža. Polícia zároveň žiada vodičov v Prešove o spoluprácu a trpezlivosť, keďže sa komplikuje dopravná situácia pre zásah záchranárskych zložiek.

V prvom rade sa snažíme evakuovať ľudí, ktorí sú ešte stále v bytovke a takisto v okolitých poškodených bytovkách. Zabezpečujeme pre nich poradenskú službu, samozrejme, v akcii sú pripravení hasiči, záchranári. Zabezpečili sme aj náhradné ubytovanie na internátoch a v okolitých voľných kapacitách miestnych penziónov a hotelov,“ povedala prešovská primátorka Andrea Turčanová.

Video z miesta výbuchu v Prešove

VIDEO Z MIESTA VÝBUCHU V PREŠOVE + DÔRAZNÁ POŽIADAVKA OD POLÍCIE Žiadame verejnosť, aby nezdieľala na verejnosti video, ktoré zachytáva pád osoby z poškodeného paneláku. V prípade, že na takéto video narazíte, ihneď ho nahláste administrátorom danej stránky, kde je video zverejnené (v rámci Facebooku ho nahlasujte priamo Facebooku). Informácie od mesta: https://www.facebook.com/msupresov/posts/1332557013583052 Skupina dobrovoľníkov na pomoc obetiam a poškodeným: https://www.facebook.com/groups/2376868609309122/

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Friday, December 6, 2019

Pri udalosti zasahujú hasiči z hasičských staníc v Prešove, Sabinove, Košiciach, Levoči, Bardejove, Lipanoch, Hanušovciach nad Topľou, zo záchranných brigád HaZZ v Žiline a v Humennom a dobrovoľní hasiči z obcí Abramovce, Kokošovce a Ľubotice.

Pomôcť pri likvidácii následkov havárie v bytovom dome v Prešove smerujú aj banskí záchranári z Hlavnej banskej záchrannej stanice v Prievidzi. „Siedmi záchranári, ktorí smerujú do Prešova, sú odborne školení, dokážu vykonávať špeciálne práce v nedýchateľnom a zdraviu škodlivom prostredí. V pohotovostnej službe ich operatívne nahradili ich kolegovia banskí záchranári, ktorí budú pripravení zasiahnuť v prípade mimoriadnej udalosti v podzemí,“ ozrejmila hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza Adriana Siváková. Na pomoc je pripravená aj armáda.

FOTO TASR - František Iván

Na miesto udalosti smeruje premiér Peter Pellegrini. „Spolu s ministerkou vnútra SR Denisou Sakovou a ministerkou zdravotníctva SR Andreou Kalavskou navštívia zasiahnutú lokalitu a oboznámia sa s priebehom záchranných prác. Zároveň sa stretnú s vedením mesta a krízovým štábom, aby vláda mohla prijať okamžité opatrenia na pomoc postihnutým obyvateľom,“ informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Na miesto smeruje aj minister obrany Peter Gajdoš. „Ozbrojené sily sú pripravené vyčleniť všetky potrebné sily, prostriedky a techniku na pomoc obyvateľom v Prešove. Aktuálne v súčinnosti s hasičským a záchranným zborom a ďalšími záchranárskymi zložkami koordinujú požiadavky,“ povedala hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

FOTO TASR - František Iván

Prešovská primátorka Andrea Turčanová vyhlásila od 12.35 h na území mesta mimoriadnu situáciu. „Momentálne sa na mieste vykonávajú záchranné práce. V krátkom čase zasadne krízový štáb,“ uviedol hovorca mesta Vladimír Tomek. Zástupcovia mestského úradu sú už na mieste.

FOTO TASR - HaZZ

Plyn mal vybuchnúť v jednom z bytov v 12-podlažnej bytovke pred 12.15 h. Podľa predbežných informácií malo k výbuchu plynu dôjsť medzi 9. a 12. poschodím, pričom je zrútená konštrukcia schodiska a hrozí celkový kolaps budovy. „Výbuch plynu s následným požiarom zasiahol približne štyri - päť poschodí na jednej strane bytovky. Hasiči sa momentálne snažia dostať na strechu k obyvateľom z druhej strany,“ priblížilo Prezídium Hasičského a záchranného zboru SR.

POMOC PRE OBETE VÝBUCHU V PREŠOVE: DOBROVOĽNÍKOV NÁJDETE V TEJTO SKUPINE + INFO priamo od mesta: https://www.facebook.com/msupresov/posts/1332557013583052

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Friday, December 6, 2019
Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Minister Boris Susko diskutoval so sudcami

Minister Boris Susko diskutoval so sudcami

DNES - 20:29Domáce

Minister spravodlivosti SR Boris Susko sa v pondelok a utorok stretol v Bardejovských kúpeľoch so sudcami obvodu Krajského súdu Prešov na ich celokrajskom odbornom seminári.

​Bankový vírus vás môže obrať o peniaze, v Česku je treťou najrozšírenejšou hrozbou

​Bankový vírus vás môže obrať o peniaze, v Česku je treťou najrozšírenejšou hrozbou

DNES - 20:01Domáce

Vírus, ktorého cieľom je získať peniaze obetí bez toho, aby čokoľvek spozorovali, sa v minulosti už vyskytoval aj na Slovensku.

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín

DNES - 18:55Domáce

Slovensko dodalo Ukrajine štyri špeciálne drony určené na vyhľadávanie mín a nevybuchnutej munície pod vodnou hladinou.

Po zrážke s autom pri Prešove zahynul motorkár, nehodu dokumentujú

Po zrážke s autom pri Prešove zahynul motorkár, nehodu dokumentujú

DNES - 16:18Domáce

Po zrážke s osobným autom za Prešovom v smere na Kapušany prišiel v utorok popoludní o život motorkár.

Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

Voľby by v apríli vyhral Smer-SD, nasledovali by PS a Hlas-SD

DNES - 15:38Domáce

Voľby do Národnej rady (NR) SR by v apríli vyhrala strana Smer-SD so ziskom 21,2 percenta hlasov.