• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

10 psychologických trikov, vďaka ktorým na pohovore zaručene uspejete

  • 20:47 22.11.2019
  • Bratislava
10 psychologických trikov, vďaka ktorým na pohovore zaručene uspejete

Excelujte na pohovore vďaka trikom, ktoré vám poradia samotní personalisti a psychológovia.

Byť schopný zaujať na pohovore je vzácna vlastnosť. Už dávno neplatí, že spoločnosti hľadajú ľudí, ktorí sú dobrí len v práci, ktorú budú vykonávať. Personalisti sa na pohovore zameriavajú aj na to, ako uchádzač rozpráva, či vystupuje sebavedome a aké signály vysiela prostredníctvom neverbálnej komunikácie.

Ak chcete z pohovoru vychádzať s dobrým pocitom, zídu sa vám aj niektoré psychologické triky, ktoré vám zaručene pomôžu získať prácu, po ktorej túžite.

1. Neplánujte si pohovor v pondelok alebo piatok

Najideálnejší čas na pohovor je podľa psychológov a personalistov utorok medzi 10. hodinou ráno a 3. hodinou poobede. Pondelok nie je vhodný na uskutočnenie pohovoru jednoducho preto, že ide o pracovne náročný deň a ťažko ho zvládajú aj personalisti. V piatok zas už každý premýšľa nad víkendom, takže ak sa dá, vyberte si termín pohovoru radšej uprostred týždňa.

2. Oblečte sa správne

Zdroj foto: Kaspars Grinvalds/Shutterstock.com

Šaty robia človeka a na pohovore sú často veľavravným znakom toho, o akého kandidáta ide. Modrý alebo hnedý oblek napríklad naznačuje serióznosť. Oranžová je zas farba, ktorá mnohých personalistov odpudzuje.

Ženy by si na pohovor nemali zabudnúť obliecť silonky. Ak si dáte sukňu bez nich, môže to naznačovať frivolnosť. Pomôžu aj vysoké opätky, keďže opticky vyšší ľudia sú z psychologického hľadiska často stotožňovaní s pozíciou lídra.

3. Trik, vďaka ktorému si vás zamilujú

Ľudia majú radšej tých, s ktorými majú niečo spoločné. Využite tento fakt vo svoj prospech aj na pohovore. Aj najprísnejší zamestnávateľ vo svojej firme uprednostní človeka, ktorý sa mu podobá oblečením, záujmami alebo hudobným vkusom.

4. Slová, ktoré by ste nikdy nemali vysloviť

Niektoré slová by na pohovore nikdy nemali vyjsť z úst uchádzača. Personalisti napríklad neobľubujú slová ako „ako“ alebo slovíčka pri váhaní, napríklad „hm“. Takéto preferencie majú zvyčajne starší personalisti po 30-ke, mladší sú v tomto ohľade tolerantnejší.

5. Pozor na úsmev

Zdroj foto: Dean Drobot/Shutterstock.com

Úsmev je zbraň, s ktorou na pohovore treba narábať opatrne. Jeden výskum napríklad ukázal, že zamestnávateľom sa väčšinou nepáčia uchádzači s príliš širokým úsmevom. O človeku, ktorý sa smeje príliš často, si zas myslia, že nie je seriózny.

Jediný druh práce, v ktorej sa od začiatku cení usmievanie, je práca s ľuďmi. Svoj úsmev na pohovore teda môžu vytasiť napríklad záujemcovia o prácu v obchode a predaji.

6. Ako odpovedať na otázky o životopise

Deň bežného personalistu sa nesie v monotónnom duchu. Musí si vypočuť slová niekoľkých uchádzačov, pričom sa zameriava najmä na ich životopisy.

Nebojte sa personalistu vytrhnúť z rutiny a zaujmite vetou „Prezradím vám niečo, čo v životopise nenájdete.“ Garantujeme vám, že tým zachránite aj ten najnudnejší pohovor.

7. Hovorte to, čo chcú počuť

Každý z nás má rád ľudí, ktorí dokážu pozorne počúvať to, čo hovoríme. Výnimkou nie sú ani personalisti. Psychológovia odporúčajú využiť na pohovore takzvané reflektívne počúvanie, ktoré pozostáva z 3 krokov: opakovanie, súhlasenie a dodávanie. Rozhovor by mal vyzerať napríklad takto:

Personalista: „Hľadáme človeka, ktorý bude schopný stráviť 8 hodín v kancelárii od pondelka do piatku a niekedy aj počas víkendov, ktoré sú finančne lepšie ohodnotené.“

Uchádzač: „Inak povedané, budem mať normálny pracovný týždeň a občas odrobím víkendy (opakovanie). S takouto schémou súhlasím (súhlasenie), ale myslím si, že počas týždňa dokážem optimalizovať proces do takej miery, že zamestnanci nebudú musieť vôbec pracovať cez víkendy (dodávanie).

8. Priložte správnu fotografiu

Zdroj foto: Blackregis/Shutterstock.com

Napriek tomu, čo ste si doteraz zrejme mysleli, by ste do životopisu mali vložiť jemne provokatívnu fotografiu. Parížska univerzita totiž tvrdí, že ženy, ktoré k životopisu priložia fotografiu, na ktorej im vidno výstrih, získajú prácu až 19-krát častejšie než tie, ktorým výstrih nevidno.

Toto pravidlo by sa malo vzťahovať na každý druh profesie. Samozrejme, s provokovaním to netreba preháňať.

9. Nemračte sa

Personalisti sa pri rozprávaní väčšinou zameriavajú na tvár uchádzača. Všímajú si najmä oči, nos a ústa. Snažte sa preto uvoľniť svaly v tejto oblasti a určite sa nemračte. Ženy by si pred pohovorom nemali aplikovať priveľa mejkapu.

10. Výsledok ovplyvní aj to, čo robíte počas čakania

Personalisti sa na vás dívajú aj vtedy, keď čakáte na pohovor. Experti preto odporúčajú nerobiť niektoré veci – napríklad telefonovať alebo piť kávu. Mali by ste mať prázdnu pravú ruku, aby ste ju pohotovo dokázali podať pri zoznamovaní. Dovolené je čítanie časopisu alebo stručný rozhovor so sekretárkou.

Zdroj: Info.sk, DP, brightside.me, nih.gov, tandfonline.com, people.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

VČERA - 21:14Zaujímavosti

Takto dokážete obnoviť dotykovú obrazovku v automobile, keď prestane reagovať.

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

VČERA - 19:47Zaujímavosti

Pacienti, ktorí sa pred koncom života stretávajú so živými snami a víziami, podľa lekára pociťujú „lásku“. Ich zážitky sa však líšia aj v závislosti od veku.

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

VČERA - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

13:45 25.04.2024Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.