• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Vďaka jednoduchému triku budete okamžite behať rýchlejšie a dlhšie

  • 7:31 20.10.2019
  • Stanford
Vďaka jednoduchému triku budete okamžite behať rýchlejšie a dlhšie

Ak hľadáte spôsob, ako behať oveľa rýchlejšie a dlhšie ako doteraz, k rapídnej a okamžitej zmene potrebujete len jedinú vec.

Chcete sa zaradiť medzi rýchlych bežcov na dlhé trate? Dosiahnuť tento cieľ vám pomôže malý mechanický doping v podobe elastickej gumičky alebo látky. Stačí si ju ovinúť okolo členkov a behať s ňou.

Podľa novej štúdie elastická gumička pri behu zohráva rolu externej šľachy, ktorá vám pri dlhodobom behu ušetrí energiu a posilní aj vašu rýchlosť. Takáto forma dopingu by podľa inžiniera mechaniky zo Stanfordskej univerzity (Kalifornia) Elliota Hawkesa mohla počas jedného behu ušetriť až 6,4 percent energie potrebnej na beh.

Testovania originálneho triku sa zúčastnilo 19 dobrovoľníkov, ktorí s používaním novo navrhnutého Hawkesovho predmetu nemali najmenší problém. Pred behaním im bol poskytnutý dostatočný čas na to, aby si naň zvykli.

Počas behu sa nikto nepotkol a každý z nich na fyzickú aktivitu vydal menej energie vďaka zložitému mechanizmu pohybu nôh.

„Bežec, ktorý prirodzene behá rýchlosťou 2,7 metra za sekundu a dokončí maratón v priemernom čase 4 hodiny 20 minút, môže s naším zariadením očakávať 6-percentné zlepšenie úspornosti, čím by sa teoreticky mohol znížiť jeho konečný čas na 4 hodiny.“

Pasívna exošľacha slúži nielen na zníženie mechanickej energie potrebnej pri prešľapovaní obidvoch nôh, ale aj na presmerovanie centra hmotnosti, vďaka čomu dochádza k zvýšeniu celkovej efektívnosti.

Umelá šľacha u bežcov zvyšuje frekvenciu krokov a presmeruje centrum telesnej hmotnosti. Bežci vďaka nej vykonávajú kratšie kroky, vďaka čomu sa redukuje pohyb biologických kĺbov.

To znamená, že energia, ktorú bežci vďaka tomuto triku ušetria, sa nezískava len z ich nôh, ale aj z lepšej rovnováhy nadobudnutej vďaka gumičke.

„Ľudia bežne prebehnú 90 krokov za minútu. Ak by ste robili kratšie a rýchlejšie kroky, znížili by ste tým energiu potrebnú na udržiavanie rovnováhy – na druhej strane by ste túto energiu museli vynaložiť na rýchle šliapanie. Gumička odstraňuje tento nedostatok, vďaka čomu poľahky prebehnete aj 100 krokov za minútu.“

Vedci testovali využitie gumičky len pri jednom, a to relatívne pomalom druhu behu. Nie je teda isté, či by gumička našla rovnaké využitie aj pri ďalších druhoch. Je však jasné, že rekreační bežci sa pri používaní pomôcky môžu tešiť z lepších výsledkov.

Podobnú pomôcku si môžete vyrobiť aj doma a vyjde vás celkom lacno. Vedci napríklad použili prírodnú latexovú gumu s karabínou na každom konci, ktorá sa prichytila o šnúrky topánok. Dĺžka gumičky by mala predstavovať asi štvrtinu dĺžky bežcovej nohy od boku po členok.

Zdroj: Info.sk, DP, biologists.org, sciencealert.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

VČERA - 21:14Zaujímavosti

Takto dokážete obnoviť dotykovú obrazovku v automobile, keď prestane reagovať.

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

VČERA - 19:47Zaujímavosti

Pacienti, ktorí sa pred koncom života stretávajú so živými snami a víziami, podľa lekára pociťujú „lásku“. Ich zážitky sa však líšia aj v závislosti od veku.

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

VČERA - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

13:45 25.04.2024Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.