• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín dokáže ovplyvniť vaše oči

  • 19:08 15.10.2019
  • Bratislava
Pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín dokáže ovplyvniť vaše oči

Ak vo vašej strave zabezpečíte správne typy a pomer esenciálnych mastných kyselín, môžete zabrániť nepriaznivému zdravotnému stavu.

Nedostatok omega-3 mastných kyselín, respektíve nesprávny pomer ku omega-6 mastným kyselinám môže mať za následok syndróm suchého oka. Potvrdila to štúdia publikovaná v časopise American Journal of Clinical Nutrition.

Syndróm suchého oka spôsobuje podráždenie, bolesť, suchosť a pocit piesku alebo štrku v oku. Neliečený syndróm suchého oka môže mať za následok zjazvenie rohovky a prípadne dokonca stratu zraku. Ochorenie ovplyvňuje kvalitu života miliónov ľudí po celom svete, ale strava s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín by ho mohla pomôcť liečiť.

Omega-3 mastné kyseliny sú polynenasýtené tuky, ktoré sú označované za esenciálne, pretože ich telo nedokáže vyrobiť. Poznáme tri druhy omega-3 mastných kyselín - EPA a DHA, ktoré sa vyskytujú v niektorých rybách, a ALA (kyselina alfa-linolénová), ktorá sa vyskytuje hlavne v rastlinných olejoch.

Losos, makrela, sardinky, sardely, ustrice, morský vlk, sleď, pstruh, treska, tuniak a riasy sú dobrým zdrojom EPA a DHA. Semienka chia, vlašské orechy, konopné semená, kešu orechy a mandle sú dobrým zdrojom ALA.

Nerovnováha omega-3 a omega-6 mastných kyselín je spojená so vznikom syndrómu suchého oka

Západná strava môže zvýšiť riziko syndrómu suchého oka, pretože obsahuje málo omega-3 mastných kyselín, ale naopak obsahuje veľmi veľké množstvo omega-6 mastných kyselín. Oleje na varenie (slnečnicový, kukuričný, sójový), šalátové dresingy, majonéza a mäso majú vysoký obsah omega-6 mastných kysleín.

Prvá autorka štúdie Biljana Miljanovicová uviedla:

„Zistili sme, že vysoký príjem omega-3 mastných kyselín, často označovaných ako „dobrý“ tuk, ktorý sa bežne vyskytuje v rybách a vlašských orechoch, je spojený s ochranným účinkom. Naopak, vyšší pomer omega-6, tuku, ktorý sa nachádza v mnohých olejoch na varenie a v šalátoch a zvieracom mäse, môže v porovnaní s omega-3 v strave, zvýšiť riziko syndrómu suchého oka.“

Štúdia zistila, že riziko syndrómu suchého oka sa znížilo o 20 percent u účastníkov, ktorí mali omega-3 mastné kyseliny vo svojej strave. Účastníci, ktorí jedli päť porcií (113 gramov na porciu) tuniaka týždenne, mali o 68% nižšie riziko ochorenia suchého oka v porovnaní s tými, ktorí mali iba jednu porciu týždenne.

V súčasnosti je v západnej strave pomer omega-6 k omega-3 mastným kyselinám 15: 1, čo je spojené s 2,5-násobne vyšším rizikom syndrómu suchého oka.

Syndróm suchého oka môže spôsobiť vážne problémy pri šoférovaní, čítaní, používaní počítača, pozeraní televízie alebo sústredení sa na úlohu. Jedným z problémov spojených so syndrómom suchého oka je zníženie množstva a kvality sĺz.

Zdroj: Info.sk, TM, ncbi.nlm.nih.gov, spring.org.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.