• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
21°Bratislava

4 veci o budúcnosti, ktoré ľudia v 19. storočí predpovedali správne

  • 8:18 28.08.2019
  • Svet
4 veci o budúcnosti, ktoré ľudia v 19. storočí predpovedali správne

Tieto 4 veci sa ľuďom v 19. storočí podarilo predpovedať o budúcnosti. Povieme vám aj o ďalších 4 predpovediach, ktoré im celkom nevyšli.

Koncom 19. a začiatkom 20. storočia sa vo svete rozmohol trend futurizmu, v rámci ktorého sa ľudia radi zamýšľali nad tým, ako asi bude vyzerať svet za 10, 20, 50 alebo 100 rokov. Túto formu zmýšľania asi najlepšie zobrazujú pohľadnice z tohto obdobia.

Pohľadnice s futuristickými obrázkami sa na prelome storočí šírili po celom Francúzsku aj Nemecku. Ich rôznorodé ilustrácie zobrazovali mnohé aspekty života, pričom niektorým sa podarilo predpovedať budúcnosť správne, iné sa celkom netrafili.

Tieto 4 predpovede sa ľuďom z minulosti vydarili

Skype. Samozrejme, v ponímaní našich predkov sa skôr hovorilo o „kine v korešpondencii“, no treba uznať, že takéto vyjadrenie maximálne vystihuje technológiu, akú dnes máme k dispozícii.

Robotický vysávač. Prístroje v podaní francúzskeho ilustrátora Jean-Marca Côté síce dokázali samostatne vysať zem aj umyť okno, no tie dnešné dokážu splniť minimálne jednu z týchto činností na 100 percent.

Donáška pizze. Článok v ženskom magazíne Ladies Home Journal z roku 1900 hovorí o niekoľkých predpovediach, medzi ktorými sa ocitli aj pripravené jedlá, ktoré reštaurácia prepravuje zákazníkom pomocou gumenej rúry. Dnešná roznáška pizze sa podobá tejto predstave asi najviac.

Raketový batoh. Takzvané jetpacky dnes síce nie sú celkom rozšírené, no sme na najlepšej ceste k ich zdokonaleniu. O individuálnom lietaní osôb sa už hovorilo aj pred 100 rokmi.

4 predpovede, ktoré celkom nevyšli

Veľrybí autobus. Pohľadnica z minulých storočí zobrazuje veľrybu, ku ktorej je priviazaná prepravná kabína pre ľudí. Tieto podmorské autobusy sa dodnes, bohužiaľ, nepodarilo zrealizovať.

Elektrické vzdelávanie. Táto predpoveď sa čiastočne vyplnila, a za jej zosobnenie v dnešnom svete môžeme považovať počítače. Pointou elektrického vzdelávania v minulosti ale bolo stlačenie kníh a ich implantovanie priamo do mozgu.

Planéta bez zvierat. Takúto šialenú predpoveď by sme opäť mohli nájsť v magazíne Ladies Home Journal. S ohľadom na klimatologickú katastrofu, akej čelí dnešný svet, sa k naplneniu tohto cieľa napriek všetkej snahe aj tak blížime.

Robotickí holiči. 100 rokov dozadu sa ľudia nebáli pomyslieť na roboty, ktoré by celkom nahradili pánskych kaderníkov a holičov v salóne. Dnes tu máme holiace strojčeky, ktoré asi najvernejšie reprezentujú takúto myšlienku.

Zdroj: Info.sk, DP, curiosity.com, blogspot.com, wikimedia.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Filmová a divadelná herečka Zdena Studenková bude mať 70 rokov

Filmová a divadelná herečka Zdena Studenková bude mať 70 rokov

DNES - 10:22Zaujímavosti

Je známa svojim temperamentom a otvorenými názormi. Už viac ako 45 rokov sa radí medzi prvé dámy a stálice slovenskej filmovej a divadelnej scény.

Prečo máte po jedle chuť na sladké?

Prečo máte po jedle chuť na sladké?

DNES - 6:52Zaujímavosti

„Druhý žalúdok“ nie je len mýtus. Odborníci vysvetľujú, prečo sa vám aj napriek pocitu sýtosti vždy po jedle žiada jesť sladké.

Vysielač Konstantynow postavili pred 50 rokmi - bol najvyššou stavbou sveta

Vysielač Konstantynow postavili pred 50 rokmi - bol najvyššou stavbou sveta

DNES - 6:36Zaujímavosti

Bol najvyššou stavbou sveta. Neskôr ju prekonal len legendárny dubajský mrakodrap Burdž Khalifa, ktorý je dodnes najvyššou budovou na svete.

3 znaky, že vám niekto kradne Wi-Fi: Takto sa zbavíte príživníkov na internete

3 znaky, že vám niekto kradne Wi-Fi: Takto sa zbavíte príživníkov na internete

VČERA - 20:36Zaujímavosti

Tu je návod, ako zabrániť tomu, aby sa niekto cudzí priživoval na vašom internetovom pripojení.

Tieto veci by ste v záhrade mali stihnúť do začiatku júna

Tieto veci by ste v záhrade mali stihnúť do začiatku júna

VČERA - 20:04Zaujímavosti

Niektoré záhradné činnosti by ste nemali odkladať, lebo najväčší úžitok z nich budete mať, ak ich spravíte ešte tento mesiac.