• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
21°Bratislava

V dedine u našich susedov sa už takmer 10 rokov rodia samé dievčatá

  • 20:58 27.08.2019
  • Miejsce Odrzańskie
V dedine u našich susedov sa už takmer 10 rokov rodia samé dievčatá

V obci sa už takmer 10 rokov nenarodil ani jeden chlapec. Ako je to možné?

Celý svet zaujal prípad z poľskej obce Miejsce Odrzańskie, kde sa už takmer 10 rokov nenarodilo ani jedno dieťa mužského pohlavia. Správy o tomto fenoméne si už získali titulky poľských médií aj zaoceánskych The New York Times.

Dedinka, ktorá sa nachádza na juhu Poľska neďaleko českých hraníc, hostí len okolo 300 obyvateľov. Za posledné desaťročie sa v nej narodilo 12 detí, z čoho všetky boli dievčatá. Starosta Rajmund Frischko dokonca ponúkol finančnú odmenu páru, ktorému sa ako prvému podarí v obci počať a porodiť chlapca.

„Toľko sa toho o nás popísalo, že som chvíľu zvažoval, že po prvom narodenom chlapcovi pomenujem celú ulicu,“ povedal Frischko pre britský The Telegraph. „K narodeninám tak dostane pekný darček. Okrem toho zasadíme dub a pomenujeme ho po ňom.“

Kam sa podeli chlapci?

Pohlavie počatého dieťaťa záleží od toho, či spermia, ktorá oplodní vajíčko, nesie chromozóm X alebo Y. Chromozóm X sa spojí s matkiným chromozómom X a narodí sa dievčatko, pri mužskom chromozóme Y sa zas narodí chlapec. Množstvo spermií nesúcich chromozóm X a Y je u muža približne rovnaké, takže pravdepodobnosť počatia dievčaťa alebo chlapca by teoreticky mala byť 50:50.

V praxi sa však stretávame s výnimkami. Existuje niekoľko faktorov, ktoré ovplyvňujú množstvo spermií s tým či oným chromozómom, a teda aj pohlavie dieťaťa. Jedným z nich je napríklad tendencia muža zdediť viac spermií nesúcich chromozóm X alebo Y po svojich rodičoch. Ďalším problémom je, že chromozóm X je ťažší a dlhší ako chromozóm Y, čiže spermie, ktoré ho nesú, sa ťažšie dostanú k vajíčku. Úlohu pri určení pohlavia dieťaťa hrá aj strava matky.

O poľskú dedinku sa už zaujímajú aj niekoľkí vedci, no žiadny výskum, ktorý by prišiel na dôvod, prečo sa tam rodia len chlapci, zatiaľ vykonaný nebol. Nateraz sa počíta s tým, že záhadu vysvetľuje jeden z vyššie spomenutých faktorov.

Skutočne len náhoda?

Situácia v dedine Miejsce Odrzańskie by mohla byť aj výsledkom štatistickej zhody náhod. Ako v časopise The Conversation vysvetľuje štatistik z Glasgowskej univerzity Craig Anderson, prípad poľskej dediny nie je taký bizarný, ako sa na prvý pohľad zdá.

Anderson odhaduje, že za predpokladu 50-percentnej šance narodenia chlapca alebo dievčaťa v dedine Miejsce Odrzańskie je pravdepodobnosť toho, že sa tu 12-krát po sebe narodí dievča 1:4069. Treba však pripomenúť, že táto štatistika sa týka len malej usadlosti. Rovnaká pravdepodobnosť by však platila aj pre to, že sa 12-krát za sebou striedavo narodia dievčatá aj chlapci. Ostáva teda len čakať, kedy sa obyvateľom Miejsce Odrzańskie podarí priviesť na svet prvého chlapca po takmer celej dekáde.

Zdroj: Info.sk, DP, telegraph.co.uk, iflscience.com, theconversation.com, nytimes.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Filmová a divadelná herečka Zdena Studenková bude mať 70 rokov

Filmová a divadelná herečka Zdena Studenková bude mať 70 rokov

DNES - 10:22Zaujímavosti

Je známa svojim temperamentom a otvorenými názormi. Už viac ako 45 rokov sa radí medzi prvé dámy a stálice slovenskej filmovej a divadelnej scény.

Prečo máte po jedle chuť na sladké?

Prečo máte po jedle chuť na sladké?

DNES - 6:52Zaujímavosti

„Druhý žalúdok“ nie je len mýtus. Odborníci vysvetľujú, prečo sa vám aj napriek pocitu sýtosti vždy po jedle žiada jesť sladké.

Vysielač Konstantynow postavili pred 50 rokmi - bol najvyššou stavbou sveta

Vysielač Konstantynow postavili pred 50 rokmi - bol najvyššou stavbou sveta

DNES - 6:36Zaujímavosti

Bol najvyššou stavbou sveta. Neskôr ju prekonal len legendárny dubajský mrakodrap Burdž Khalifa, ktorý je dodnes najvyššou budovou na svete.

3 znaky, že vám niekto kradne Wi-Fi: Takto sa zbavíte príživníkov na internete

3 znaky, že vám niekto kradne Wi-Fi: Takto sa zbavíte príživníkov na internete

VČERA - 20:36Zaujímavosti

Tu je návod, ako zabrániť tomu, aby sa niekto cudzí priživoval na vašom internetovom pripojení.

Tieto veci by ste v záhrade mali stihnúť do začiatku júna

Tieto veci by ste v záhrade mali stihnúť do začiatku júna

VČERA - 20:04Zaujímavosti

Niektoré záhradné činnosti by ste nemali odkladať, lebo najväčší úžitok z nich budete mať, ak ich spravíte ešte tento mesiac.