• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
16°Bratislava

S požiarom na ostrove Euboia bojuje 400 gréckych hasičov, pomáhajú aj lietadlá EÚ

  • 11:22 15.08.2019
  • Atény
S požiarom na ostrove Euboia bojuje 400 gréckych hasičov, pomáhajú aj lietadlá EÚ

Grécko vyslalo vo štvrtok takmer 400 hasičov na ostrov Euboia (Evia) do boja s obrovským prírodným požiarom, ktorý tam už tretí deň spaľuje nedotknutý borovicový les. Pomáhajú im už aj hasičské lietadlá z Európskej únie.

Dnes sme väčší optimisti, pretože vietor sa utíšil,“ povedal pre štátnu televíziu ERT Jorgos Kostopulos, inšpektor civilnej ochrany pre ostrov Euboia v Egejskom mori.

Hasičom sa podarilo skrotiť požiar v rokline neďaleko dediny Platana, a to za pomoci takmer 100 vozidiel, deviatich vrtuľníkov a 12 lietadiel, vrátane dvoch z Talianska a jedného zo Španielska. Tie zhadzujú vodu na plamene v ťažko prístupnom teréne.

Robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme pri dedine vytvorili dodatočnú protipožiarnu ochranu,“ uviedol podľa agentúry AFP Kostopulos. Muž za ním zatiaľ vykopával hlbokú brázdu.

Les je úplne zničený,“ vyhlásil šéf miestnej samosprávy Dimitris Jannutsos pre portál televízie Open TV o prírodnej horskej rezervácii Agrilitsa s rozlohou 550 hektárov.

Požiar na druhom najväčšom gréckom ostrove Euboia vypukol v utorok 13. augusta v skorých ranných hodinách a vyžiadal si evakuáciu štyroch dedín vrátane spomínanej Platany.

Komisár EÚ pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianidis označil v stredu zmobilizovanie gréckych síl za „príkladné“, keďže pohotovostných čatám sa podarilo ochrániť obývané oblasti.

V utorok utrpel popáleniny hasič, keď sa pokúšal prejsť cez oheň na motocykli, a kempujúcim dovolenkárom zhoreli tri autá, uviedol miestny starosta.

Žiadne ďalšie zranenia ani problémy s dýchaním, ktoré by si vyžadovali hospitalizáciu, však neboli hlásené.

Grécko trápi séria prírodných požiarov už od víkendu. Plamene navyše rozdúchaval vietor so silou víchrice a teploty dosahujúce 40 stupňov Celzia.

Premiér Kyriakos Mitsotakis, ktorý zrušil letnú dovolenku a v utorok sa vrátil do metropoly Atény, vyzval Európsku úniu, aby ešte viac posilnila svoje protipožiarne služby.

Zmena klímy si už vyberá daň v južnej Európe. Preto je priam povinnosťou EÚ, aby posilnila svoj záchranný mechanizmus,“ dodal v stredu premiér.

Vzdal úctu posádkam hasičov, ktorí zápasia denne priemerne s 50 lesnými požiarmi.

Som si vedomý, že naši hasiči, predovšetkým za posledných päť dní, dávajú zo seba všetko. Sú bez spánku a často bez jedla,“ upozornil Mitsotakis.

Ďalšie požiare dostali hasiči v utorok pod kontrolu napríklad na ostrove Thassos, v stredogréckej oblasti Boiótia (Viotia) a na polostrove Peloponéz.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V Rusku zadržali redaktora Forbesu za príspevky o ukrajinskej Buči

V Rusku zadržali redaktora Forbesu za príspevky o ukrajinskej Buči

DNES - 13:51Zahraničné

Ruské úrady zadržali novinára ruského vydania magazínu Forbes pre obvinenia spojené so šírením nepravdivých informácií o ruskej armáde. Oznámil to v piatok novinárov právnik i samotný Forbes.

Zelenskyj na výročie havárie v Černobyle upozornil na jadrovú hrozbu v ZAES

Zelenskyj na výročie havárie v Černobyle upozornil na jadrovú hrozbu v ZAES

DNES - 11:44Zahraničné

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne, vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Trump odkázal do Budapešti, že sa teší na spoluprácu s Orbánom

Trump odkázal do Budapešti, že sa teší na spoluprácu s Orbánom

DNES - 11:33Zahraničné

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude "ako 47. prezident Spojených štátov" opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Zlodeji paralyzovali železničnú dopravu, ukradli elektrické káble

Zlodeji paralyzovali železničnú dopravu, ukradli elektrické káble

DNES - 9:41Zahraničné

Kvôli krádeži meškajú vlaky, dopravu úplne odstavili.

Japonsko kvôli nevychovaným turistom zablokuje populárny výhľad na horu Fudži

Japonsko kvôli nevychovaným turistom zablokuje populárny výhľad na horu Fudži

DNES - 9:12Zahraničné

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.