Ignacio Anaya García, otec mexického nachos, by dnes slávil 124. narodeniny
- 6:39 15.08.2019
- Bratislava

Ignacio "Nacho" Anaya pred viac ako 50 rokmi obohatil svet o nový recept. Prečo sa volá nachos a odkiaľ pochádza inšpirácia?
Nachos je pôvodom mexické jedlo pozostávajúce z ohriatych tortillových lupienkov, taveného syra alebo syrovej omáčky a prílohy. Recept vznikol okolo roku 1943 a za jeho stvoriteľa pokladáme čašníka Ignacia Anayu Garcíu, ktorého prezývali "Nacho". Jeho pôvodná receptúra obsahovala vyprážané kukuričné tortillové lupienky, tavený syr a jalapeño papričky.
Traduje sa, že v roku 1943 do Garcíovej reštaurácie po záverečnej hodine zavítali manželky amerických vojakov, ktoré prebývali vo vojenskej základni Fort Duncan. García chcel pre ne prichystať aspoň malé občerstvenie, a tak poskladal to, čo v kuchyni našiel - tortilly a syr, a vymyslel nový recept.
Anaya nakrájal tortilly na trojuholníky, vypražil ich, posypal strúhaným čedarovým syrom, na chvíľu ich ohrial a na záver pridal jalapeño. Keď sa ženy pýtali na názov pokrmu, čašník odvetil, že ide o "Nacho's especiales" (Nachovu špecialitu). Postupom času sa prívlastok vytratil a z Nacho's especiales sa stalo "special nachos" (špeciálne nachos). Anaya si neskôr otvoril vlastnú reštauráciu, kde zákazníkom ponúkal vychýrené nachos.
Jedlo si rýchlo získalo popularitu v Texase a celom juhovýchodnom pobreží Ameriky. Názov "nachos" sa prvýkrát objavil v anglickej knihe A Taste of Texas v roku 1950.
Ignacio Anaya umrel v roku 1975. V meste Piedras Negras, z ktorého pochádzal, na jeho počesť vystavili pamätnú tabuľu. 21. október je dnes považovaný za Medzinárodný deň Nacho.
Ignacio Anaya García náhodou zostavil recept, ktorý dnes miluje celý svet

Ovocie v umývačke? Tento trik neoľutujete!
Ako na efektívnu starostlivosť o umývačku riadu? Pomôže vám aj netradičný trik s ovocím.

Zelenskyj si na pohreb pápeža nevzal oblek, toto je reálny dôvod.
Ukrajinský prezident na pohrebe pápeža Františka obišiel protokol. Prečo to spravil?

Pozor na sójovú omáčku: Toto musíte spraviť po jej jedení
Nevyhnutná prísada ázijskej kuchyne má svoje riziká. Toto nezabudnite spraviť po jedení sójovej omáčky.

Muž uniesol 10-ročné dievčatko, kontaktoval ho cez online hru
Úrady varujú rodičov, aby dávali väčší pozor na online komunikáciu svojich detí.

Táto chyba ovplyvňuje účinnosť krému na opaľovanie
Na to, aby vás naozaj ochránil pred škodlivým žiarením zo slnka, je potrebné skladovať krém na opaľovanie na vhodnom mieste.