• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
16°Bratislava

Ľudia narodení v týchto mesiacoch môžu mať duševné problémy

  • 19:57 07.08.2019
  • Bratislava
Ľudia narodení v týchto mesiacoch môžu mať duševné problémy

Obdobie, v ktorom sa človek narodí, môže signalizovať riziko ochorení duševného zdravia.

Obdobie, v ktorom sa dieťa narodí, dokáže ovplyvniť riziko vzniku duševných porúch v neskoršom veku, naznačuje štúdia publikovaná v odbornom žurnále PLoS ONE.

Dátum narodenia môže ovplyvniť všetko od zraku a stravovacích návykov až po vrodené chyby a osobnosť neskôr v živote. Ukázalo sa, že ak sa človek narodil v zime, môže to ovplyvniť jeho duševné zdravie, pričom vedci naznačujú niekoľko dôvodov.

Autor štúdie Sreeram Ramagopalan, epidemiológ na Queen Mary University v Londýne uvádza ako faktory zvýšené riziko infekcií v zime, či menej rozmanitú stravu:

“V závislosti od ročného obdobia sú niektoré potraviny - ovocie, zelenina - viac či menej dostupné, čo môže mať vplyv na vyvíjajúce sa dieťa. Alebo ďalším kľúčovým kandidátom je vitamín D, ktorý súvisí s vystavením slnečnému žiareniu. Počas zimy zvyknú mať mamičky s nedostatkom slnečného svetla nedostatok vitamínu D.“

Ramagopalan a jeho kolegovia analyzovali veľmi veľký počet narodených detí z tej istej krajiny, aby zistili, či existuje súvislosť medzi ročným obdobím a duševným zdravím. Vedci skúmali, či riziko schizofrénie, bipolárnej poruchy a opakujúcej sa depresie bolo ovplyvnené mesiacom narodenia. To zahŕňalo takmer 58 000 pacientov s poruchami a viac ako 29 miliónov ľudí zo všeobecnej populácie krajiny.

Rizikový je aj máj

Vedci zistili, že všetky mentálne poruchy, ktoré pozorovali, sú nejakým spôsobom spojené s dátumom narodenia. Schizofrénia a bipolárna porucha sa najčastejšie objavovali u ľudí narodených v januári a najmenej u ľudí narodených v júli, auguste a septembri. Depresia zaznamenala vrchol u májových detí a najmenšie riziko mali ľudia narodení v novembri.

Rozdiely v riziku medzi poruchami môžu byť dôsledkom rôznych faktorov alebo toho istého faktora, ktorý je dôležitý v rôznych obdobiach tehotenstva. Napríklad ten istý rizikový faktor - povedzme hladiny vitamínu D - by mohol byť dôležitý v treťom trimestri pre schizofréniu a bipolárnu poruchu a v druhom trimestri pre depresiu.

„Hlavným dôsledkom je, že ak pochopíme príčinu týchto účinkov, môžeme zasiahnuť v oblasti prevencie chorôb,“ povedal Ramagopalan pre LiveScience.

Svoju rolu môžu zohrávať aj iné faktory ako prenatálne. Napríklad deti, ktoré sa narodili koncom roka, môžu byť v porovnaní so staršími spolužiakmi relatívne nezrelé, a tak sa im akademicky a sociálne menej darí v škole, čo môže spôsobiť psychický stres. „Ďalej sme nemali podrobnosti o sociálno-ekonomickom postavení alebo etnickom pôvode, čo by mohlo skresliť naše výsledky,“ uviedol Ramagopalan. Budúci výskum by sa mal preto zamerať na rozsiahlu demografickú štúdiu, ktorá by sledovala jedincov v priebehu času.

Zdroj: Info.sk, TM, journals.plos.org, livescience.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

VČERA - 21:01Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

VČERA - 19:35Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

VČERA - 18:41Zaujímavosti

Spoločnosť Tesla vystríha majiteľov modelov áut Cybertruck pred umývaním v autoumyvárni. Čo sa stane, ak zákaz porušíte?

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

VČERA - 6:49Zaujímavosti

Erotický sen s niekým, kto nie je váš partner, sa rýchlo môže premeniť na nočnú moru. Je to dôvod na obavy?

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

21:20 30.04.2024Zaujímavosti

Jednoduché pravidlo dvoch sekúnd zachráni vaše auto pred drahými opravami v dôsledku jazdenia po poškodených cestách.