• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 18.5.2024Meniny má Viola
21°Bratislava

Škandál v zariadení na skladovanie orgánov: Zamestnanci sa zahrali na Frankensteina

  • 20:52 30.07.2019
  • Phoenix
Škandál v zariadení na skladovanie orgánov: Zamestnanci sa zahrali na Frankensteina

Zamestnanci zariadenia na skladovanie darcovských orgánov sa dopustili hrozného činu, keď svojím správaním napodobnili postavu vedca Frankensteina.

Agenti FBI v štáte Arizona sa doteraz nemôžu spamätať z pohľadu, ktorý na nich čakal pri prehliadke spoločnosti na darovanie orgánov.

Zariadenie, ktoré malo slúžiť na úschovu darovaných telesných častí, bolo plné chladničiek s vedrami, v ktorých sa nachádzali ľudské končatiny, dlážku pokrývali mláky krvi a za azda najšokujúcejšie možno považovať odhalenie ľudskej hlavy prišitej k cudziemu telu.

Prehliadka Centra biologických materiálov (BRC) v meste Phoenix sa uskutočnila ešte v roku 2014, no súd len teraz zverejnil dokumenty, ktoré podrobne mapujú hrôzy, s akými sa tam tajní agenti stretli.

Bývalý majiteľ BRC Stephen Gore sa priznal k nelegálnemu vlastníctvu podniku v roku 2015, a súd mu udelil podmienečný trest odňatia slobody v trvaní 4 rokov. Gore v súčasnosti čelí minimálne 33 žalobám od pozostalých, ktorí tvrdia, že pozostatky ich blízkych boli nadobudnuté neprávom a k ich úschove, starostlivosti a manipulácii s nimi sa nepristupovalo vhodne.

Bývalý agent FBI Mark Cwynar spomína, že pri prehliadke sa stal svedkom „rôznych znepokojujúcich výjavov,“ za ktoré možno označiť aj mŕtve tela, s ktorými niekto manipuloval ako v „morbídnom vtipe“.

Za najhoršiu spomienku Cwynar označil tú, pri ktorej videl na stene visieť mužské telo s prišitou ženskou hlavou.

Portál The Arizona Republic zverejnil ceny, ktoré boli stanovené pri predaji jednotlivých telesných častí. Celé telo bez rúk a hlavy ste si napríklad mohli kúpiť za 2.900 dolárov (2.602 eur), torzo s hlavou za 2.400 dolárov (2.153 eur) a chrbticu za 950 dolárov (852 eur).

Vyšetrovanie agentúry Reuters potvrdilo, že spoločnosť BRC predala viac ako 20.000 telesných pozostatkov niekoľkým neznámym výskumným pracoviskám. Pri prehliadke v roku 2014 v zariadení odhalili 10 ton mrazených pozostatkov, vrátane 281 hláv, 241 rúk, 337 nôh a 97 chrbtíc.

„Ten pohľad mi v noci nedal spávať,“ opisuje svoje zdesenie bývalý agent Matthew Parker, ktorý po zásahu utrpel posttraumatickú stresovú poruchu a v práci podal výpoveď.

Bývalá stážistka v BRC Emily Glynnová pre Reuters potvrdila, že počas stáže rozrezala na časti niekoľko ľudských tiel bez formálneho školenia alebo konkrétnych inštrukcií. Glynová vo svojej výpovedi dokonca uviedla, že „oddelila hlavu od tela staršej ženy pomocou nástroja, ktorý zvukom a vzhľadom pripomínal motorovú pílu.“

Trh s ľudskými pozostatkami je v Spojených štátoch len slabo regulovaný. V Arizone dokonca až v roku 2017 prijali zákon, ktorý by darcovským spoločnostiam prikazoval pracovať jedine s platnou licenciou.

Zdroj: Info.sk, DP, azcentral.com, reuters.com, iflscience.com, Video: YouTube.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Filmová a divadelná herečka Zdena Studenková bude mať 70 rokov

Filmová a divadelná herečka Zdena Studenková bude mať 70 rokov

DNES - 10:22Zaujímavosti

Je známa svojim temperamentom a otvorenými názormi. Už viac ako 45 rokov sa radí medzi prvé dámy a stálice slovenskej filmovej a divadelnej scény.

Prečo máte po jedle chuť na sladké?

Prečo máte po jedle chuť na sladké?

DNES - 6:52Zaujímavosti

„Druhý žalúdok“ nie je len mýtus. Odborníci vysvetľujú, prečo sa vám aj napriek pocitu sýtosti vždy po jedle žiada jesť sladké.

Vysielač Konstantynow postavili pred 50 rokmi - bol najvyššou stavbou sveta

Vysielač Konstantynow postavili pred 50 rokmi - bol najvyššou stavbou sveta

DNES - 6:36Zaujímavosti

Bol najvyššou stavbou sveta. Neskôr ju prekonal len legendárny dubajský mrakodrap Burdž Khalifa, ktorý je dodnes najvyššou budovou na svete.

3 znaky, že vám niekto kradne Wi-Fi: Takto sa zbavíte príživníkov na internete

3 znaky, že vám niekto kradne Wi-Fi: Takto sa zbavíte príživníkov na internete

VČERA - 20:36Zaujímavosti

Tu je návod, ako zabrániť tomu, aby sa niekto cudzí priživoval na vašom internetovom pripojení.

Tieto veci by ste v záhrade mali stihnúť do začiatku júna

Tieto veci by ste v záhrade mali stihnúť do začiatku júna

VČERA - 20:04Zaujímavosti

Niektoré záhradné činnosti by ste nemali odkladať, lebo najväčší úžitok z nich budete mať, ak ich spravíte ešte tento mesiac.