• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
19°Bratislava

Od prvého letu balónom v USA uplynulo 235 rokov

  • 9:29 23.06.2019
  • Baltimore/Bratislava
Od prvého letu balónom v USA uplynulo 235 rokov

Najskôr to bol teplovzdušný balón francúzskych bratov Montgolfiérovcov, ktorý vzlietol k oblohe 4. júna 1783, aby o rok neskôr podobný rekord zaznamenali aj na americkom kontinente.

V pondelok 24. júna uplynie 235 rokov odvtedy, keď sa v Amerike uskutočnil prvý let balónom. V meste Baltimore vystúpil do výšky 60 metrov dobrovoľník – 13-ročný chlapec.

Ľudská túžba vzniesť sa k oblakom je rovnako stará ako ľudstvo samotné. Najznámejšími postavami mýtov o lietaní sú Daidalos a jeho syn Ikaros, ktorých možno považovať za prvých vzduchoplavcov. Avšak túto myšlienku doviedli do úspešného konca až dvaja Francúzi - Joseph a Jacques Montgolfiérovci. Zatiaľ čo Daidalos vzlietol podľa báje do vzduchu na vlastnoručne vymyslených a zostrojených krídlach z vtáčích pier lepených voskom, bratia Montgolfiérovci, ktorí sa označujú za priekopníkov lietania v balóne, použili na vzlietnutie medzi oblaky horúci vzduch a balón, zhotovený z vrecoviny a papiera.

Začiatok balónového lietania sa datuje 4. júnom 1783, kedy sa pred zrakmi kráľa Ľudovíta XVI. a stoviek zvedavcov vzniesol k oblohe teplovzdušný balón bratov Montgolfiérovcov. Prvými pasažiermi boli kačica, ovca a sliepka. Zostávalo už len otázkou času, kedy s balónom vzlietnu aj prví ľudia. Stalo sa tak koncom roka. Balón s fyzikom Jeanom-Françoisom Pilatre de Rozierom a markízom d’Arlandes sa odlepil od zeme 21. novembra 1783 a počas 25 minút preleteli ponad Paríž.

Medzi tými, ktorí sledovali pokusy lietať na balóne v Paríži, boli dvaja obyvatelia Philadelphie - Benjamin Franklin a lekár John Foulkes, ktorý po návrate z Európy ako očitý svedok ohúril rodákov rozprávaním o balónoch vznášajúcich sa vo vzduchu a demonštroval to na papierovom modeli. Dokonca miestny denník vyhlásil zbierku a čoskoro sa našlo 85 sponzorov. Ich nadšenie ale výrazne schladil a plány nabúral dobrodruh a právnik Peter Carnes, ktorý nevynechal jedinú príležitosť prísť k peniazom. Keď sa dozvedel o lietajúcich balónoch, rýchlo sa zorientoval a bez veľkých rečí sa pustil do vlastných pokusov, ktoré vyvrcholili 24. júna 1784 v Baltimore.

Celá show s patričnou reklamou sa konala pod taktovkou Petera Carnesa. Pre divákov pripravil miesta v hľadisku, za ktoré museli zaplatiť. Dokonca ostatných zvedavcov postrašil gardou, ktorá mala strieľať do neplatiacich divákov. Pôvodne chcel vzlietnuť sám, ale nemohol, pretože bol priťažký a tak sa prihlásil dobrovoľník, mladý chlapec Edward Warren. Nastúpil do balónu z farebného hodvábu a s pieckou a vystúpil do výšky 60 metrov. Práve toľko umožňovalo lano, na ktoré bol balón pripevnený. Edward Warren kývajúci fascinovaným divákom svojim klobúkom sa stal prvým leteckým pasažierom v americkej histórii. Diváci pre neho usporiadali zbierku. 13-ročný mladík po zosadnutí peniaze vzal a zmizol nevedno kam.

Avšak ešte mesiac predtým, ako vzlietol prvý balón na americkom kontinente, zaznamenala história, že sa tak stalo aj v Bratislave. 25. mája 1784 predviedol let teplovzdušného balóna vlastnej konštrukcie Slovák Štefan Sablík. Jeho balón vzlietol z Firšnálu (dnešné Námestie slobody) a s konštruktérom i pilotom v jednej osobe úspešne pristál na blízkych kopcoch Malých Karpát.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

VČERA - 21:01Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

VČERA - 19:35Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

VČERA - 18:41Zaujímavosti

Spoločnosť Tesla vystríha majiteľov modelov áut Cybertruck pred umývaním v autoumyvárni. Čo sa stane, ak zákaz porušíte?

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

VČERA - 6:49Zaujímavosti

Erotický sen s niekým, kto nie je váš partner, sa rýchlo môže premeniť na nočnú moru. Je to dôvod na obavy?

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

21:20 30.04.2024Zaujímavosti

Jednoduché pravidlo dvoch sekúnd zachráni vaše auto pred drahými opravami v dôsledku jazdenia po poškodených cestách.