• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
15°Bratislava

Toto sa deje s vaším psom, keď prežívate stres

  • 20:36 12.06.2019
  • Linköping
Toto sa deje s vaším psom, keď prežívate stres

Naši domáci miláčikovia nie sú len najlepšími priateľmi človeka. Niekedy vedia byť aj spoľahlivým ukazovateľom mentálneho pohodlia svojho majiteľa.

Ak vám pracovný život, splácanie hypotéky či rodinné problémy začínajú liezť na nervy, venujte chvíľku pozornosti svojmu psíkovi. Ako sa už mnohí majitelia určite dovtípili, psy nie sú odolné voči stresu svojich majiteľov – naopak, v stresových situáciách majiteľa možno rovnakú dávku stresu pozorovať aj u psa.

Tento záver pochádza z merania hladiny stresového hormónu kortizolu v krvi 25 borderských kólií, 33 šeltií a ich majiteliek (všetky psy žili v domácnosti s majiteľmi). Švédskym etológom sa podarilo zistiť, že čím vyššia hladina kortizolu sa nachádzala u človeka, tým viac ho bolo možné pozorovať aj u psa.

Vedúca autorka štúdie Lina Rothová z Linköpingskej univerzity vo Švédsku hovorí, že ide o vôbec prvý prípad zaznamenania takéhoto prepojenia medzi človekom a zvieraťom.

V rámci pokusu vedci rozdelili psov do dvoch skupín. Polovica z nich pravidelne absolvovala tréning a súťaže na posilnenie poslušnosti a pozornosti. Druhá polovica psov nemusela prejsť žiadnym výcvikom.

Tie psy, ktoré s majiteľkou pravidelne podstupovali tréning, v závere štúdie vykazovali vyššie hladiny stresu ako tie, ktoré si len plnili úlohu domáceho miláčika. Pravdepodobne za to môže bližšie spojenie s majiteľom u tých psov, ktorí s ním súťažia.

Zvieratá týchto majiteľov pociťujú menej stresu

Keď sa etológovia pozreli aj na ďalšie faktory s potenciálom vplývať na hladinu stresu u psov, ako je možnosť výbehu v záhrade, prítomnosť ďalších psov v domácnosti alebo počet hodín, ktoré majiteľ trávi v práci, zistili, že tieto veličiny nemajú výrazný dopad na mentálnu pohodu psov.

Na druhej strane si všimli obrovský súvis medzi stresom u psov a povahou majiteľa. Najlepšie podmienky z hľadiska mentálneho zdravia pre psov paradoxne predstavuje domácnosť s neurotickým človekom.

Etológovia majú za to, že neurotickí ľudia častejšie vyhľadávajú podporu a útechu u svojich domácich miláčikov. Objatím a maznaním sa u nich znižuje hladina kortizolu. Má to byť jednoznačným dôkazom toho, že na psoch možno vypozorovať úroveň stresu majiteľa.

„Väčšina majiteľov si uvedomuje, že ich pes vníma množstvo Foto: signálov, ktoré vydávajú. Pre psa aj človeka je však vždy vhodné byť spolu.“

Zdroj: Info.sk, DP, nature.com, theguardian.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

DNES - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

VČERA - 13:45Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

VČERA - 7:22Zaujímavosti

Zábery útoku na slovenského dôchodcu sa šíria na sociálnych sieťach v Španielsku.

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

21:55 24.04.2024Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.