• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
15°Bratislava

Záchranca československých detí Nicholas Winton sa narodil pred 110 rokmi

  • 6:58 19.05.2019
  • Londýn/Bratislava
Záchranca československých detí Nicholas Winton sa narodil pred 110 rokmi

V nedeľu 19. mája uplynie 110 rokov od narodenia sira Nicholasa Wintona.

"Tie deti potrebovali pomoc a ja som schopný im ju poskytnúť," vyhlásil skromne človek, ktorý zachránil pred koncentračnými tábormi 669 detí z predvojnového Československa. Bol to človek, ktorý ukázal neobyčajné hrdinstvo a bol vzorom skutočnej ľudskosti, nesmiernej skromnosti a občianskej statočnosti.

Nicholas George Winton sa narodil v rodine nemecko-židovského obchodníka Wertheimera 19. mája 1909 v Londýne. Tam sa jeho rodičia presťahovali v roku 1907 z Nemecka pred stále silnejúcimi antisemitskými náladami. Mimochodom jeho matka Barbara bola prvým dievčaťom v Nemecku, ktorému sa podarilo zložiť maturitu. Rodičia doma hovorili po nemecky a po anglicky a to isté vyžadovali aj od svojich detí. Wertheimerovci, ktorí si prakticky hneď po prisťahovaní do Spojeného kráľovstva zmenili meno na Wintonovci, boli vylúčení zo židovskej komunity. Židovstvo totiž hralo v celej rodine malú úlohu, ale svoj pôvod nikdy neskrývali, ani nepopierali.

Mladý, vtedy 29 ročný burzový maklér Nicholas Winton sa krátko pred Vianocami v decembri 1938 chystal na dovolenku. Spolu s priateľom Martinom Blakeom mal odcestovať na lyžovačku do švajčiarskych Álp. Ten mu však krátko pred odchodom telefonoval, že dovolenku zrušil a odchádza do Prahy, kde potreboval jeho pomoc. Winton neváhal a bez rozmýšľania dovolenku rovnako zrušil a rezervoval si letenky do Prahy. Až tam sa dozvedel o čo vlastne išlo – o pomoc utečencom, ktorí utekajú pred nacistami.

Nicholas Winton zobral na seba obrovskú zodpovednosť – ujal sa záchrannej misie a začal organizovať evakuáciu ohrozených detí z bývalého Československa. Pre každé dieťa do 17 rokov bolo potrebné získať náhradnú britskú rodinu a kauciu vo výške 50 libier. V období od 14. marca 1939 do 2. augusta 1939 sa podarilo evakuovať celkovo 669 detí, väčšinou židovského pôvodu.

Posledný, najväčší transport mal odísť z Prahy 1. septembra 1939. V ten istý deň však vtrhol Hitler do Poľska a preto hranice uzatvorili. Na stanici sa už zhromaždilo 250 detí, ale vlak odísť nemohol. Všetky tieto deti odviezli neskôr nacisti do koncentračných táborov. Nicholas Winton sa pre 669 detí a ich rodiny stal mužom, ktorý naplnil to, čo čítali v náboženských knihách: „Ak zachrániš človeka, zachrániš celý svet. Ak zachrániš dieťa, urobil si ešte viac.“

Samotný Nicholas Winton nepovažoval svoj čin za nič výnimočné a celé desaťročia o ňom s nikým nehovoril, ani so svojimi najbližšími. O jeho hrdinstve by sa svet možno ani nikdy nedozvedel, keby jeho manželka Grete Wintonová nenašla náhodou na povale domu, kde žili zoznamy detí a ďalšie dokumenty. Boli v nich podrobné informácie o náhradných rodinách, do ktorých boli deti – vrátane detí zo Slovenska – po príchode do Veľkej Británie umiestnené. Na otázku, prečo o záchrannej misii nepovedal ani svojej žene s príznačnou skromnosťou odpovedal: „Predsa, každý muž má pred svojou manželkou nejaké to tajomstvo.“

Grete Wintonová vyrozprávala tento príbeh historičke Elesabeth Maxwellovej, ktorej manžel dostal Wintonov príbeh do novín. Britského Schindlera pozvali v roku 1988 aj do obľúbeného programu BBC That‘s Life (To je život), v ktorom sa Winton stretol po prvý raz so „svojimi“ deťmi. Kúzlo programu bolo v tom, že v publiku, vrátane Wintona, sedeli aj zachránené deti, ale ani jedna strana o tom nevedela. Keď sa o tom dozvedeli slzy dojatia boli neopísateľné. Stalo sa tak po takmer 50 rokoch. „Nicky nám dal šancu žiť a my sme sa mu poďakovali tým, že sme ju maximálne zúročili,“ povedal Joe Schlesinger - veterán kanadskej žurnalistiky, ktorý vyrastal v Bratislave.

Je rozdiel medzi pasívnym dobrom a aktívnym dobrom. To druhé, podľa môjho názoru, znamená venovať čas a energiu na to, aby človek zmiernil bolesť a utrpenie. Vyžaduje to, aby človek išiel, vyhľadal tých, ktorí trpia a sú v ohrození, a nie iba žiť vzorne pasívnym spôsobom a nekonať zlo,“ hovoril Winton. Anglická kráľovná mu udelila v roku 2003 Rad britského impéria, vďaka ktorému mal právo používať titul Sir.

Bratislavský rodák a režisér Matej Mináč nakrútil o živote Nicolasa Wintona pôsobivú a oceňovanú trilógiu. V roku 1999 to bol hraný film Všetci moji blízki, po ktorom nasledoval dokument Nicholas G. Winton - Sila ľudskosti (2002) a dokumentárny film s hranými rekonštrukciami Nickyho rodina (2011).

Sir Nicholas Winton zomrel 1. júla 2015 v anglickom meste Slough v obdivuhodnom veku 106 rokov v kruhu svojich najbližších. Jeho smrť však zasiahla každého, kto poznal príbeh tohto neobyčajne statočného a skromného človeka.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

DNES - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

VČERA - 13:45Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

Video zo Slovenska obletelo Španielsko. Šíri sa tam ako hoax

VČERA - 7:22Zaujímavosti

Zábery útoku na slovenského dôchodcu sa šíria na sociálnych sieťach v Španielsku.

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

Video: Personál letiska si všimol niečo zvláštne, potom sa z lietadla ozvala rana

21:55 24.04.2024Zaujímavosti

Ide o ďalší incident lietadla od spoločnosti Boeing.