Európska komisia prijala nariadenie s cieľom znížiť prítomnosť transmastných kyselín
- 19:14 24.04.2019
- Bratislava/Brusel
Európska komisia (EK) prijala v stredu nové nariadenie, ktorým sa stanovuje maximálny limit pre používanie priemyselne vyrábaných transmastných kyselín v potravinách v EÚ.
Cieľom tohto nariadenia je chrániť zdravie spotrebiteľov a poskytnúť Európanom zdravšie možnosti stravovania.
V priebehu rokov, ako informovala TASR Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie v SR, sa vo viacerých vedeckých štúdiách, vrátane štúdie Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín, poukazovalo na to, že príjem transmastných kyselín v strave by mal byť z hľadiska predchádzania zdravotným rizikám čo najnižší.
Maximálny limit, ktorý sa stanovuje prijatým nariadením, zodpovedá dvom gramom priemyselne vyrábaných transmastných kyselín na 100 gramov tuku v potravinách určených pre konečného spotrebiteľa a potravinách určených na maloobchodný predaj. Podniky tiež musia informovať o množstve transmastných kyselín v potravinách dodávaných iným podnikom v prípade prekročenia tohto limitu. Uvedené nariadenie nadobudne účinnosť 2. apríla 2021.
USA zrušili povolenia na dodávky pre čínsku spoločnosť Huawei
Ministerstvo obchodu v Spojených štátoch zrušilo licencie, na základe ktorých mohli americké technologické firmy ako Intel a Qualcom dodávať komponenty čínskej technologickej spoločnosti Huawei.
Ministerstvo cestovného ruchu a športu bude mať nové sídlo
Vláda schválila nájom pre Ministerstvo cestovného ruchu a športu.
Rozdiel v cenách potravín sa na Slovensku oproti Poľsku zvýšil
Hnutie Slovensko po mesiaci opäť porovnávalo ceny potravín na Slovensku a v Poľsku.
Ojazdené autá sú lacnejšie, a na trhu ich bolo medzimesačne menej
Na trhu sa čoraz častejšie objavujú aj jazdené elektromobily.
Prieskum: Väčšina Slovákov vie pokryť životné náklady, no musí škrtiť výdavky
Väčšina Slovákov dokáže pokryť základné životné náklady, avšak musí značne škrtiť svoje výdavky.