• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
15°Bratislava

UNICEF: Útoky na Srí Lanke usmrtili 45 detí

  • 13:08 23.04.2019
  • Ženeva
UNICEF: Útoky na Srí Lanke usmrtili 45 detí

Celkovo 45 detí zahynulo a ďalšie desiatky utrpeli zranenia pri nedeľných samovražedných útokoch na Srí Lanke. V utorok o tom informoval Detský fond OSN (UNICEF) so sídlom vo švajčiarskej Ženeve.

Najmladšie z 13 detí, ktoré zomreli v meste Battikalóa, malo 18 mesiacov, uviedol hovorca UNICEF Christophe Boulierac. V meste Negombo, pri výbuchu v Kostole sv. Šebastiána, zahynulo 27 detí.

Okrem nich úrady potvrdili aj smrť piatich detí zo zahraničia, napísala tlačová agentúra DPA.

Žiadne dieťa by nemalo zažiť takúto srdcervúcu situáciu a žiaden rodič by nemal navždy stratiť dieťa za takýchto hrozných okolností,“ povedal Boulierac a dodal, že pri útokoch prišlo tiež mnoho detí o rodičov.

Počet obetí na životoch, ktoré si vyžiadali bombové útoky na Srí Lanke, sa zvýšil už na 310. Informoval o tom v utorok ráno hovorca srílanskej polície s tým, že utŕženým zraneniam podľahlo v noci na utorok viacero osôb. Zranených podľa jeho slov naďalej zostáva približne 500 ľudí.

K výbuchom došlo v troch luxusných hoteloch (v meste Kolombo a blízkom okolí) a troch katolíckych kostoloch v metropole a v mestách Negombo a Battikalóa. Bomby explodovali aj na dvoch ďalších miestach v Kolombe. Okrem spomínaných útokov sa ďalší samovražedný útočník odpálil počas razie v dome, v ktorom sa nachádzali podozriví, pričom zahynuli traja policajti.

Polícia dosiaľ zadržala v súvislosti s útokmi 40 osôb a je medzi nimi aj jeden Sýrčan, uviedla agentúra Reuters.

Z doterajšieho vyšetrovania samovražedných bombových útokov vyplýva, že boli „odplatou za novozélandský Christchurch“. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na štátneho tajomníka srílanského ministerstva obrany Ruvana Vidževardeneho.

Predbežné vyšetrovanie ukázalo, že to, čo sa stalo (v nedeľu) na Srí Lanke, bolo odplatou za útok voči moslimom v Christchurchi,“ uviedol Vidževardene v parlamente.

Pätnásteho marca zaútočil 28-ročný Austrálčan a samozvaný belošský rasista Brenton Tarrant automatickými zbraňami v mešite Al Noor v centre Christchurchu a vzdialenejšej mešite Linwood. Muž zastrelil 50 ľudí a ďalšie desiatky zranil.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Zelenskyj na výročie havárie v Černobyle upozornil na jadrovú hrozbu v ZAES

Zelenskyj na výročie havárie v Černobyle upozornil na jadrovú hrozbu v ZAES

DNES - 11:44Zahraničné

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne, vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Trump odkázal do Budapešti, že sa teší na spoluprácu s Orbánom

Trump odkázal do Budapešti, že sa teší na spoluprácu s Orbánom

DNES - 11:33Zahraničné

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude "ako 47. prezident Spojených štátov" opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Zlodeji paralyzovali železničnú dopravu, ukradli elektrické káble

Zlodeji paralyzovali železničnú dopravu, ukradli elektrické káble

DNES - 9:41Zahraničné

Kvôli krádeži meškajú vlaky, dopravu úplne odstavili.

Japonsko kvôli nevychovaným turistom zablokuje populárny výhľad na horu Fudži

Japonsko kvôli nevychovaným turistom zablokuje populárny výhľad na horu Fudži

DNES - 9:12Zahraničné

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

Spojené štáty oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu

Spojené štáty oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu

DNES - 6:18Zahraničné

Spojené štáty sa v piatok chystajú oznámiť dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote šesť miliárd dolárov, ktorá má zahŕňať muníciu pre systémy protivzdušnej obrany.