• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 27.4.2024Meniny má Jaroslav
Bratislava

Prečo si mužskí a ženskí sérioví vrahovia vyberajú rozdielne obete?

  • 20:08 21.03.2019
  • Pennsylvánia
Prečo si mužskí a ženskí sérioví vrahovia vyberajú rozdielne obete?

O správaní sériových vrahov a výbere obete by mohli rozhodovať skutočnosti, ktoré sa udiali dávno predtým, ako ľudstvo spoznalo prvé veľké kultúry.

Podľa výskumu pod taktovkou Pennsylvánskej štátnej univerzity by o rozdielnom výbere obetí sériových vrahov a vrahýň mohlo rozhodovať prerozdelenie úloh na lovcov a zberačov ovocia v minulosti.

U mužských sériových vrahov môžeme napríklad pozorovať, že radi „lovia“ obete, ktoré si vyberajú často z radu neznámych ľudí. U žien je to zas naopak – ich obeťou sa najčastejšie stáva človek, ktorého poznajú.

Pomôcka pre vyšetrovateľov

Načo je toto rozlišovanie dôležité, vysvetľuje psychologička Marissa Harrisonová pôsobiaca na Pennsylvánskej štátnej univerzite:

„Ak bola spáchaná vražda, a nie sú k dispozícii údaje o žiadnom podozrivom, na sformovanie profilu pravdepodobného vraha sa niekedy dajú využiť detaily zločinu.

Ak teda viete, že muži páchajú zločiny jedným spôsobom, a ženy väčšinou nejakým iným, vyšetrovatelia sa majú od čoho odraziť.“

Podľa Harrisonovej existujú zjavné faktory, ktoré odlišujú vraždiace ženy a mužov. Na základe analýzy 55 mužských a 55 ženských sériových vrahov z Ameriky sa podarilo identifikovať niektoré z nich.

Muži napríklad až 6-krát častejšie zabijú niekoho, koho osobne nepoznajú. Naopak u žien existuje dvojnásobná pravdepodobnosť, že sa zamerajú na niekoho zo svojho okolia.

U mužov tiež častejšie dochádza k sledovaniu obete. Tohto činu sa dopustilo 65,4 percent mužských vrahov v porovnaní s 3,6 percentami žien.

O správaní vrahov rozhodujú dejiny

Systém zberačov ovocia a lovcov bol pre ľudí jediným spôsobom života až v 95 percentách ľudských dejín. Nie je preto zvláštne, že rozdielne správanie pohlaví môže byť zakorenené v našich pradávnych dejinách.

„V minulosti muži lovili zver ako korisť, a ženy zbierali blízke plodiny. Ako evolučnú psychologičku ma zaujímalo, či sa nejaké pozostatky týchto úloh mohli premietnuť do toho, akým spôsobom si sérioví vrahovia a vrahyne vyberajú obete,“

hovorí Harrisonová. Tá ďalej dodáva, že pohlavím sa neodlišuje len správanie sériových vrahov. V skutočnosti je odlišné aj opísanie ich činov v médiách. Zatiaľ čo vrahyne v Amerike väčšinou získajú prezývku korešpondujúcu s ich pohlavím, mužov častejšie nazývajú menami, aké zdôrazňujú ich brutalitu.

Vedci na záver zdôrazňujú, že evolúcia síce môže pomôcť vyjasniť niektoré rozdiely v spôsoboch vraždenia, ale určite to neznamená, že niektorí ľudia by mali byť predurčení k tomu, aby sa z nich stali sérioví vrahovia.

Zdroj: Info.sk, DP, psu.edu, dailymail.co.uk, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

Nefunkčná obrazovka v aute: Takto ju dokážete resetovať bez zbytočnej cesty do servisu

VČERA - 21:14Zaujímavosti

Takto dokážete obnoviť dotykovú obrazovku v automobile, keď prestane reagovať.

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

Paliatívny lekár: To, čo vidíme pred smrťou, sa líši v závislosti od veku

VČERA - 19:47Zaujímavosti

Pacienti, ktorí sa pred koncom života stretávajú so živými snami a víziami, podľa lekára pociťujú „lásku“. Ich zážitky sa však líšia aj v závislosti od veku.

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

Toto je dôvod, prečo by sa sliepkam mal dávať cesnak

VČERA - 7:16Zaujímavosti

O pozitívnych účinkoch cesnaku na ľudí sa toho vie veľa. Vedeli ste však, že má blahodarné účinky aj na zvieratá?

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

Na maďarský Sziget príde austrálska hviezda Kylie Minogue

13:45 25.04.2024Zaujímavosti

Headlinerom prvého dňa maďarského Szigetu bude ikonická popová senzácia Kylie Minogue.