• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 8.5.2024Meniny má Ingrida
14°Bratislava

Lunárny nový rok 2019: Čo nám prinesie zemské prasa?

  • 6:36 05.02.2019
  • Peking
Lunárny nový rok 2019: Čo nám prinesie zemské prasa?

Čínsky kalendár je jedným z najstarších na svete.

Nový čínsky rok 2019 sa oficiálne začína v utorok 5. februára a potrvá do 24. januára 2020.

Každý lunárny nový rok sa ujíma vlády jedno zo zvierat podľa 12-ročného cyklu čínskeho zverokruhu a je ovplyvnený charakterom jeho vládcu. Roku 2019 bude vládnuť zemské prasa, ktoré je symbolom šťastia, radosti a blahobytu a priťahuje úspech vo všetkých oblastiach života. Považuje sa za najlepší rok 12-ročného cyklu čínskeho zverokruhu. Je ideálnym obdobím na investície a predpokladá aj nadväzovanie nových kontaktov.

Podľa legendy usporiadal nebeský cisár v deň svojich narodenín súťaž, na ktorú pozval všetky zvieratá. Súťaž spočívala v tom, že sa mali dostať do nebeského paláca zdolávaním rôznych prekážok. Súťaž stanovila poradie 12 víťazov, prasa prišlo posledné. To je dôvod, prečo sa nachádza na konci 12-ročného cyklu čínskeho zverokruhu.

Čínsky kalendár je jedným z najstarších na svete. Jeho základy sú staré takmer 5000 rokov. Prvý čínsky kalendár bol vypracovaný v roku 2637 pred n.l., keď sa ujal moci legendárny vládca Chuang-ti (Žltý cisár). Čínsky lunárny kalendár je odvodený od pohybu Mesiaca, pretože Číňania verili v jeho moc a vplyv na pozemský život.

Video: Lunárny nový rok sa oslavuje po celom svete

Tento 15 dní trvajúci sviatok nesie aj názov lunárny Nový rok či Sviatky jari. Ide o jeden z najdôležitejších sviatkov pre ázijské komunity žijúce kdekoľvek na svete. Pripadá každoročne na nov prvého lunárneho mesiaca, štyri až osem týždňov pred jarou.

Presný dátum môže pripadnúť na ktorýkoľvek deň medzi 21. januárom a 21. februárom gregoriánskeho kalendára. Kombinácia dvanástich zvierat (znamení) a piatich elementov dáva dohromady 60-ročný cyklus, v ktorom každý rok je zasvätený inej kombinácii elementu a zvieraťa.

Umelec oblečený ako cisár sa zúčastňuje slávnosti dynastie Qing, pri ktorej sa cisári modlili za dobrú úrodu a bohatstvo. Park Ditan v Pekingu.

Na novoročné sviatky sa stretáva celá rodina, ide teda o obdobie vyznačujúce sa veľkými presunmi ľudí na území Číny i v ostatných častiach sveta, kde čínske komunity žijú.

Deň pred Sviatkami jari spravidla celá rodina pripravuje slávnostnú večeru. Obvyklým pokrmom bývajú mäsom či zeleninou plnené taštičky z cesta a jedlá symbolicky vyjadrujúce bohatstvo a hojnosť, napríklad semená alebo ryby.

Svoj najvýznamnejší sviatok vítajú Číňania poriadne nahlas, pretože podľa tradície jeden zo zlých duchov vkrádajúcich sa do ľudských príbytkov je mimoriadne citlivý práve na hluk.

Farebné slávnosti v Čínskej štvrti Rangúnu v Mjanmarsku

Ďalšou z legiend súvisiacou s čínskym Novým rokom je príbeh o Nienovi, krutom a divokom zvierati, ktoré na Sviatok jari požiera ľudí. Odohnať ho od dverí je možné iba rozvešanými lampiónmi a papierovými stuhami červenej farby, lebo práve tej sa bojí. Nien nemá rád ani svetlo ohňa a hlasné zvuky. Ľudia preto celú noc odpaľujú delobuchy a na oblohe žiaria ohňostroje.

Pred vypuknutím osláv Číňania zdobia interiér svojich príbytkov pestrofarebnými kvetmi a misami plnými ovocia. Kvety symbolizujú nový život, bohatstvo a kariérny postup. Svoju symboliku má aj sedem druhov sušeného ovocia. Napríklad kokos symbolizuje dlhovekosť, melón dobré zdravie a liči (čínska slivka) symbolizuje pevné rodinné väzby.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
4 nastavenia, ktoré zachránia slabú batériu v mobile

4 nastavenia, ktoré zachránia slabú batériu v mobile

DNES - 21:15Zaujímavosti

Ak si váš mobil urgentne pýta nabíjačku, doprajte mu oddych zmenou týchto štyroch nastavení, ktoré predĺžia výdrž batérie.

Video: Lietadlo Boeing sa pri pristávaní zrútilo na dráhu

Video: Lietadlo Boeing sa pri pristávaní zrútilo na dráhu

DNES - 20:15Zaujímavosti

Kamera zachytila desivý moment, keď spod lietadla začali lietať iskry.

Pražské metro oslavuje 50 rokov

Pražské metro oslavuje 50 rokov

DNES - 12:18Zaujímavosti

Od slávnostného uvedenia prvého úseku pražského metra do prevádzky uplynie vo štvrtok 9. mája 50 rokov. Stalo sa tak 9. mája 1974.

Kedy sa najviac oplatí cestovať do najpopulárnejších európskych destinácií?

Kedy sa najviac oplatí cestovať do najpopulárnejších európskych destinácií?

VČERA - 21:44Zaujímavosti

Leto už tradične patrí dovolenkám, no ak chcete ušetriť, pri cestovaní po Európe sa oplatí zvážiť aj iné, menej štandardné dátumy.

Veterinárka varuje pred touto zložkou v konzervách, môže spôsobiť rakovinu

Veterinárka varuje pred touto zložkou v konzervách, môže spôsobiť rakovinu

VČERA - 20:01Zaujímavosti

Zložka v konzervovanom krmive môže mať za následok rakovinu u zvierat.