• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 17.5.2024Meniny má Gizela
12°Bratislava

Začalo sa pojednávanie s Jurajom H., obvineným zo zabitia Filipínca

  • 13:56 28.01.2019
  • Bratislava
Začalo sa pojednávanie s Jurajom H., obvineným zo zabitia Filipínca

Pred trojčlenným senátom Okresného súdu (OS) Bratislava I a za záujmu médií sa v pondelok začalo hlavné pojednávanie s Jurajom H., ktorý je obvinený zo zabitia Filipínca Henryho Acordu.

Obhajca obvineného požiadal na začiatku vylúčenie verejnosti z hlavného pojednávania, čo však predseda senátu OS BA I zamietol. Juraja H. eskortovali na proces kukláči, keďže sa stále nachádza vo väzbe. Dohodu o vine a treste odmietla uzavrieť ako prokurátorka Krajskej prokuratúry (KP) v Bratislave a aj obvinený a jeho obhajca.

Nepopieram skutok, ktorý sa stal, ale nesúhlasím s právnou kvalifikáciou,“ povedal obvinený. Jeho vyhlásenie však súd nemohol prijať. „V ten deň sme mali firemnú akciu. Išiel som teda skôr z práce domov a potom podvečer som išiel na akciu. Vypil som najprv v hoteli niekoľko pív s kolegami a nadriadenými a potom som sa vydal do mesta, že si dám ešte zopár pív,“ povedal Juraj H.

Priznal, že v minulosti navštevoval psychiatričku a bral lieky na upokojenie. Zároveň priznal, že mimo pív si dal liek Paretin a pred odchodom na akciu užil dva razy Lexaurin. Potom navštívil v inkriminovaný deň okrem hotela viacero známych pubov a podnikov v centre hlavného mesta. Na otázku prokurátorky KP nevedel presne odpovedať, koľko v ten deň alkoholu vypil, ale bolo to viac ako 20 veľkých pív a desať poldeci vodky. „Na útok si presne nepamätám. Mám mizivé spomienky,“ povedal Juraj H.

Nechcem sa vyviniť, Henryho som napadol, lebo som si myslel že chce ubližovať ženám, s ktorými bol. Neviem, ako som nato prišiel, jednoducho som to mal v hlave. Na presný konflikt mám útržkovité spomienky. Som slušný pracujúci človek a všetci ma poznajú ako nie agresívneho. Hanbím sa za svoje správanie, nechcel som mu ublížiť, nevyhováram sa. Do smrti to budem ľutovať. Mrzí ma to. To, čo sa píše v médiách, že som monštrum a rasista, nie je pravda. Chcem byť spravodlivo odsúdený na základe vykonaných dôkazov,“ vyhlásil obvinený Juraj H.

Juraj H. ďalej priznal, že pri sebe do mesta nosieval boxer. Nikdy ho však údajne v minulosti nepoužil a mal ho ako talizman aj v deň incidentu. Predseda senátu OS BA I po jeho vypočutí hlavné pojednávanie odročil na 19. a 21. marca. Vtedy súd plánuje vypočuť až 23 svedkov. Mimo svedkov by v tomto prípade mali vypovedať aj znalci.

Koncom decembra rozhodol KS v Bratislave na základe sťažnosti prokurátorky o zrušení uznesenia OS a zamietol žiadosť obvineného o prepustenie z väzby. Okresný súd totiž predtým 19. decembra rozhodol o jeho prepustení po podaní obžaloby zo zločinu zabitia. Obhajca a obvinený sa vzdali práva podať sťažnosť. Tú však ihneď podala prokurátorka KP v Bratislave.

Dvadsaťosemročný Juraj H. z okresu Dunajská Streda mal 26. mája minulého roka nadránom, približne o 4.45 h napadnúť na Obchodnej ulici v Bratislave Filipínca, ktorý sa snažil zabrániť obťažovaniu dvoch žien. Juraj H. mimo iného opakovane kopal poškodeného, keď už ležal na zemi. Filipínec upadol do bezvedomia, došlo ku krvácaniu do mozgu a po niekoľkých dňoch v nemocnici na následky poranení aj zomrel. Obvinený pred incidentom popíjal.

Polícia obvinila útočníka zo zabitia. Sudca pre prípravné konanie Okresného súdu Bratislava I ho pôvodne zobral do tzv. preventívnej väzby. Dôvodom boli obavy, že by pokračoval v trestnej činnosti.

Náhradu škody si od Juraja H., v prípade uznania viny požadujú ako zástupca príslušnej zdravotnej poisťovne, tak aj právny zástupca pozostalých. Ten nielen náhradu pohrebných nákladov, cestovných nákladov pozostalých, ale aj ušlú mzdu. Odškodnenie v prípade morálnej ujmy necháva právny zástupca na rozhodnutie OS BA I.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hlavné mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu

Hlavné mesto vyhlásilo mimoriadnu situáciu

DNES - 11:03Domáce

V bratislavskej Vrakuni vyhlásili mimoriadnu situáciu.

Z lekární sťahujú, liek ktorý užívajú tisíce Slovákov

Z lekární sťahujú, liek ktorý užívajú tisíce Slovákov

DNES - 10:44Domáce

ŠÚKL sťahuje z trhu jednu šaržu lieku.

Madro: Svedkovia útoku a rodina premiéra potrebujú podporu a pochopenie

Madro: Svedkovia útoku a rodina premiéra potrebujú podporu a pochopenie

DNES - 8:48Domáce

Svedkovia útoku na premiéra Roberta Fica a jeho rodina potrebujú od ľudí podporu a pochopenie.

Na diaľniciach D1 a D2 došlo k nehodám

Na diaľniciach D1 a D2 došlo k nehodám

DNES - 8:14Domáce

Na diaľničných vjazdoch do Bratislavy sa tvoria aj kolóny.