• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
16°Bratislava

Po požiari na Vianoce v roku 1945 zmizlo 5 detí, dodnes sa po nich nenašla ani stopa

  • 20:08 07.01.2019
  • Fayetteville
Po požiari na Vianoce v roku 1945 zmizlo 5 detí, dodnes sa po nich nenašla ani stopa

Fascinujúci, záhadný a smutný príbeh piatich detí nenašiel šťastný koniec ani po viac ako 70 rokoch.

Rok 1945 okrem iného poznačila nevysvetliteľná tragédia, pri ktorej došlo k záhadnému zmiznutiu piatich detí uprostred noci. Po požiari, ktorý spálil celý dom, sa po deťoch nenašla jediná stopa, ktorá by rodičom dala aspoň nejakú nádej na ich záchranu.

Nevysvetliteľnému zmiznutiu predchádzal nevysvetliteľný požiar

Bola asi jedna hodina ráno na Štedrý deň, a písal sa rok 1945. V dome západovirgínskej rodiny Sodderovcov znenazdajky vypukol požiar, a rodičom so štyrmi deťmi sa podarilo uniknúť. Ďalších 5 detí však ostalo v budove.

George, ktorý bol otcom desiatich detí (desiaty syn sa v tom čase nachádzal na vojne), sa snažil svojich 5 zvyšných detí zachrániť, no rebrík, ktorý vždy visel opretý o vonkajšiu stenu, tam v tú noc nebol. Pokúsil sa teda naštartovať auto, aby z jeho kapoty mohol preliezť na poschodie domu. Stroj, ktorý ešte včera fungoval, dnes však nemohol naštartovať.

Podobne to dopadlo aj pri volaní o pomoc. Niekoľko ľudí sa snažilo dovolať záchranárom, no celú noc nik nedvíhal telefón. Najbližšia hasičská stanica sa síce nachádzala len niečo okolo 2 kilometrov od domu, no prvé hasičské auto dorazilo na miesto až o ôsmej ráno.

Kam sa podeli?

Celý dom rodiny Sodderovcov zhorel do tla. V ruinách sa však nenašli žiadne ľudské pozostatky. Všetky otázky zostali nezodpovedané.

Na vyšetrenie náhleho vzniku požiaru a zmiznutia detí si Sodderovci najali súkromných detektívov. Hneď ako sa prípadu chopili odborníci, najmenej dvaja z nich počas vyšetrovania bez stopy zmizli. Zvláštne však?

Teórie zmiznutia

Okolo celej kauzy sa za posledné roky, prirodzene, rozvinulo niekoľko teórií, ktoré majú vysvetľovať udalosti zo Štedrého dňa roku 1945. Jedna z nich spája zmiznutie detí s ich členstvom v talianskej prisťahovaleckej komunite.

„George sa vedel postaviť za svoj názor vo všetkom od podnikania po súčasné dianie a politiku, ale o svojej mladosti rozprával len málokedy. Nikdy neprezradil, kvôli akej udalosti chcel z Talianska utiecť,“ píše magazín Smithsonian.

Neskôr na povrch vyplávali aj ďalšie kompromitujúce skutočnosti, ktoré naznačujú, že v celom zmiznutí mohla mať prsty mafia. Len niekoľko dní pred požiarom sa v dome totiž zjavil záujemca o prácu v Georgovej firme. Keď vstúpil do domu, všimol si na stene dve skrine s poistkami. Len tak mimochodom poznamenal „jedného dňa vám to zhorí.“ George celkom neveril jeho varovaniu – len nedávno totiž dával kontrolovať rozvody elektrikárom.

Zhruba v rovnakom čase sa na verande objavil ďalší muž, ktorý sa rodine snažil predať životné poistenie. Rozčúlilo ho, že George odmietol. „Tvoj dom pôjde do vzduchu,“ varoval ho ten, kto sa vydával za poisťovacieho agenta, „a tvoje deti zničíme. Zaplatíš za tie špinavé reči o Mussolinim.“

O Georgovej nenávisti k talianskemu fašizmu skutočne vedela celá miestna talianska komunita. Podozrivých ľudí si v blízkosti domu pred Vianocami všimli aj staršie deti, podľa ktorých tam často parkovalo auto striehnuce na ich mladších súrodencov. Má toto všetko skutočne na svedomí pobočka talianskej mafie?

Zdroj: Info.sk, DP, smithsonianmag.com, curiosity.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

VČERA - 21:01Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

VČERA - 19:35Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

VČERA - 18:41Zaujímavosti

Spoločnosť Tesla vystríha majiteľov modelov áut Cybertruck pred umývaním v autoumyvárni. Čo sa stane, ak zákaz porušíte?

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

VČERA - 6:49Zaujímavosti

Erotický sen s niekým, kto nie je váš partner, sa rýchlo môže premeniť na nočnú moru. Je to dôvod na obavy?

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

21:20 30.04.2024Zaujímavosti

Jednoduché pravidlo dvoch sekúnd zachráni vaše auto pred drahými opravami v dôsledku jazdenia po poškodených cestách.