• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
13°Bratislava

Ženy sa v januári dobrovoľne vzdávajú holenia. Aké posolstvo prináša „Chlpatý január“?

  • 19:37 07.01.2019
  • Warwickshire
Ženy sa v januári dobrovoľne vzdávajú holenia. Aké posolstvo prináša „Chlpatý január“?

Ženy z celého sveta v januári dobrovoľne odhadzujú žiletky. Priviedol ich k tomu pekný nápad mladej študentky. Čo sa skrýva za slovom "Januhairy"?

V modernej dobe sme si už zvykli na to, že ideál ženskej krásy nedáva priestor telesnému ochlpeniu inde ako na hlave. Väčšina žien sa dnes hanbí vyjsť na verejnosť s neoholenými nohami a podpažím, a niektoré sa necítia dobre ani vtedy, ak si neoholia oblasť bikín alebo chĺpky na rukách.

Ideály krásy sa zmenili aj u mužov, a na uliciach často vídať mládencov s hladko oholenou bradou. V roku 2004 vznikol unikátny nápad, ako vrátiť bradu aj tým, ktorí o ňu z estetických príčin nestoja. V Austrálii a na Novom Zélande sa zrodil takzvaný „Movember“ – kombinácia slov moustache – fúzy, a november.

Cieľom tohto mužského sviatku je upozorniť na zdravotné problémy postihujúce predovšetkým drsnejšie pohlavie, a to rakovinu prostaty, rakovinu semenníkov a samovraždy, ktorý počet začína stúpať aj u mužov.

V roku 2019 uzrela svetlo sveta podobná kampaň zameraná na ženy. Jej 21-ročná tvorkyňa Laura Jacksonová z anglického mesta Warwickshire vyzýva ženy k tomu, aby počas januára odložili žiletku, a začali sa cítiť „bezpečne a naučili sa prijímať svoje telo také, aké prirodzene je,“ cituje denník Huffington Post.

K 21-ročnej Laure Jacksonovej sa na Instagrame pridali mnohé ženy, ktoré takisto podporujú Chlpatý január.

Študentke Exeterskej univerzity prvýkrát napadla myšlienka vytvoriť takzvaný „Chlpatý január“ (Januhairy – zo slov January a hairy – chlpatý) pri príprave na vystúpenie v divadle. Jednou z podmienok, ktoré musela pred účinkovaním vo svojej roli splniť, bolo nechať si narásť ochlpenie. „Cítila som sa slobodnejšie a sebavedomejšie,“ povedala Jacksonová pre BBC.

Nie veľa ľudí našlo pochopenie pre jej nadšenie z nárastu telesného ochlpenia, a študentku tento postoj okolia len povzbudil k ďalším krokom. Spustila teda kampaň, ktorej jediným cieľom nie je len upevniť sebavedomie u žien, ale aj vyzbierať 1000 libier na pomoc charitatívnej organizácii Body Gossip a jej vzdelávaciemu programu, v rámci ktorého sa mládež učí, ako pristupovať k hodnoteniu výzoru seba a ostatných.

Autorka Chlpatého januára opísala jeho posolstvo týmito slovami:

„Uvedomila som si, že pred sebou máme ešte dlhú cestu k tomu, aby sme sa navzájom vedeli plne a úprimne rešpektovať. Musela som zdolať niekoľko výziev, a niektoré mi naozaj otvorili oči pred tabu okolo ženského ochlpenia.“

Laurin zámer sa nestretol s pochopením ani v jej vlastnej rodine. Keď si jej matka všimla, že dcéra sa prestala holiť, opýtala sa jej, či je to z lenivosti, alebo sa tým snaží niečo dokázať. „Prečo by sme mali byť hneď lenivé, ak sa nechceme holiť? Prečo by sme tým mali niečo dokazovať?“ pýta sa Laura.

V súčasnosti je Jacksonovej mama jej najväčšou podporovateľkou a sama sa dokonca rozhodla, že sa počas januára 2019 ani raz neoholí. Lauru ale nepodporujú len doma – ako sama tvrdí, ozvali sa jej už aj nadšené ženy z Ameriky, Kanady, Španielska, Nemecka aj Ruska.

Zdroj: Info.sk, DP, huffingtonpost.co.uk, bbc.com, Foto: Instagram/janu_hairy
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

VČERA - 21:01Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

VČERA - 19:35Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

VČERA - 18:41Zaujímavosti

Spoločnosť Tesla vystríha majiteľov modelov áut Cybertruck pred umývaním v autoumyvárni. Čo sa stane, ak zákaz porušíte?

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

VČERA - 6:49Zaujímavosti

Erotický sen s niekým, kto nie je váš partner, sa rýchlo môže premeniť na nočnú moru. Je to dôvod na obavy?

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

21:20 30.04.2024Zaujímavosti

Jednoduché pravidlo dvoch sekúnd zachráni vaše auto pred drahými opravami v dôsledku jazdenia po poškodených cestách.