• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 2.5.2024Meniny má Žigmund
21°Bratislava

Vypadávanie srsti: 5 spôsobov, ako sa zbaviť nadmerných chlpov u psa

  • 19:04 07.01.2019
  • Bratislava
Vypadávanie srsti: 5 spôsobov, ako sa zbaviť nadmerných chlpov u psa

Ak vlastníte psa, určite viete, že jeho chlpy sa môžu stať súčasťou vášho života. Je možné zabrániť vypadávaniu srsti aj bez toho, aby ste psa oholili? Prinášame vám päť užitočných rád.

V závislosti od plemena využívajú psy svoju srsť na rôzne účely. V prvom rade ju využívajú na termoreguláciu a ochranu pokožky. No kvalita srsti dokáže naznačiť aj zdravotný stav psa, preto je potrebné sa starať o psiu srsť a zabezpečiť svojmu miláčikovi dostatok vitamínov a slnečného svetla. Nadmernému vypadávaniu srsti viete tiež zabrániť tak, že budete psa pravidelne strihať a kúpať. Tu je niekoľko faktov a psej srsti, ktoré by ste mali poznať, problémy, ktoré by ste mali vyriešiť a tipy, ako predísť vypadávaniu srsti.

Problémy so srsťou v dome

Ak nechováte psa celý čas vonku, jeho srsť sa zvykne hromadiť aj vo vašom dome. Ostáva na nábytku, kobercoch a oblečení. Preto nastáva otázka, ako zamedziť nadmernému hromadeniu chlpov vo vašom dome.

Ako prvé by ste sa mali zamerať na ochranu vášho nábytku v podobe prateľných poťahov. U staršieho nábytku pomôžu aj obyčajné deky, ktoré môžete pravidelne prať. V prípade, že očakávate hostí, jednoducho dajte deky dole a vaša domácnosť bude znova reprezentatívna.

Na miesta, kde váš pes trávi najviac času, môžete položiť menšie koberce. Vďaka tomu sa bude srsť homadiť len na malom kuse koberca, ktorý viete v prípade potreby oprať. Tu je 5 spôsobov, ako obmedziť vypadávanie srsti na minimum:

1. Pravidelne psa kúpte

Pravidelný kúpeľ pomáha psom zmierniť vypadávanie ich chlpov. Nezabudnite ich predtým dobre vyčesať a použite špeciálny šampón určený pre psov so sklonom k vypadávaniu srsti. U psov, ktoré pĺznu viac, je potrebné ich umývať aspoň dvakrát do mesiaca,.

2. Pravidelne ho strihajte

S výnimkou niektorých plemien, ako je napríklad pudel, zvyknú ich chlpy vypadávať, keď dosiahnu určitú dĺžku. Táto dĺžka je daná geneticky a okrem strihu tento fakt nijako nezmeníte. Môžete psovi pristrihnúť srsť sami, alebo to nechajte na profesionála.

3. Doplňte mu vitamíny

Aj pre psov existujú rôzne druhy doplnkov stravy, ktoré sú určené na podporu tela či srsti. Obsahujú špecifické vitamíny a minerály, ktoré váš nemusí nemusí dostať zo stravy. Prípravky na kvalitnejšiu srsť obvykle obsahujú omega-3 mastné kyseliny.

4. Navštívte veterinára

Nadmerné vypadávanie srsti môže byť znakom iných vážnejších problémov, vrátane kožnej infekcie, alergie, alebo dokonca rakoviny. Je preto dôležité zobrať psa k veterinárovi, keď si všimnete zmeny na jeho tele, vrátane srsti.

5. Používajte pomôcky na vyčesávanie srsti

V povinnej výbave každého majiteľa psa, by mala byť kefa či hrebeň na vyčesávanie srsti. V prípade, že svojho psa nenaučíte česaniu od malička, môže sa tejto činnosti báť. Vtedy pomôžu špeciálne rukavice, s ktorými síce zachytíte menej srsti, ale váš pes bude vyčesávanie vnímať ako hladkanie. Psovi tak doprajete menej stresujúci zážitok spojený s jemnou masážou. Chlpov na rukavici sa viete po použití ľahko zbaviť.

Zdroj: Info.sk, TM, barkpost.com, theodysseyonline.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

Najväčšia chyba, ktorú robia nevesty pri skúšaní svadobných šiat

VČERA - 21:01Zaujímavosti

Svadobné šaty si väčšina z nás kupuje raz za život. Pripravte sa na túto výnimočnú príležitosť vopred, aby vás nič neprekvapilo.

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

Pália vás ústa po použití ústnej vody? Toto je pravý dôvod

VČERA - 19:35Zaujímavosti

Nezhoršujte svoju dentálnu hygienu nesprávnym používaním ústnej vody. Prečo v skutočnosti vzniká pálivý pocit?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

Video: Čo sa stane s Teslou, keď ju prevediete cez automatickú autoumyváreň?

VČERA - 18:41Zaujímavosti

Spoločnosť Tesla vystríha majiteľov modelov áut Cybertruck pred umývaním v autoumyvárni. Čo sa stane, ak zákaz porušíte?

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

Snívalo sa vám, že ste podviedli partnera? Neurochirurg o tom, čo to znamená

VČERA - 6:49Zaujímavosti

Erotický sen s niekým, kto nie je váš partner, sa rýchlo môže premeniť na nočnú moru. Je to dôvod na obavy?

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

Ako sa na cestách vyhnúť výtlkom? Dodržiavajte pravidlo dvoch sekúnd

21:20 30.04.2024Zaujímavosti

Jednoduché pravidlo dvoch sekúnd zachráni vaše auto pred drahými opravami v dôsledku jazdenia po poškodených cestách.